SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, pred nedavnom som si kupil co2 zvaracku Einhell 190 D BT, a neviem zapojenie 380 V koncovky na 5 kolikovej zasuvke,
Dakujem za radu..
dusankoc> Dotaz nedává smysl.Můžeš to upřesnit ?
Dle popisu má svářečka 5ti kolíkovou zásuvku (tj. 400V). Potřebuješ zapojit pětikolíkovou do čtyřkolíkový zásuvky (TN-C ->TN-S) ?
Potrebujem z 4 kolika urobiť zastrčku na 5 kolik (zvaracku) cize 3fazy a PEN a 5 kolik ako..
Nejlepším řešením by bylo z tý zásuvky TN-C (4 kolík) vytáhnout kabel a vedle ní udělat 5-ti kolíkovou zásuvku. Bod rozdělení PEN by se měl přizemnit.V žádném případě nerozdělovat PEN na prodlužováku,nebo přívodním kabelu od svářečky (pokud by došlo k přerušení PEN,bylo by na neživých částech svářečky(kovové plechy,rám) síťové napětí).
dusankoc napsal(a):
Potrebujem z 4 kolika urobiť zastrčku na 5 kolik (zvaracku) cize 3fazy a PEN a 5 kolik ako..
Tohle neni 3f svářečka!!! Má to dvě fáze, N a PE.
Treba najprv zistiť, či je treba aj pracovný vodič - teda či nie je PEN vodič v skutočnosti iba PE vodič. Potom môžeme pokračovať.
DavidCh napsal(a):
dusankoc napsal(a):
Tohle neni 3f svářečka!!! Má to dvě fáze, N a PE.
...v takom prípade by to bola hračka!
Podle popisu to vypadá,že to má šest poloh 230V a 6 poloh 400V.Na panelu je vidět vypínač na jednu stranu 230V na druhou 400V. Podle toho usuzuju,že to N pracovní potřebuje.Je ale možný,že to má řešený snížení napětí vinutím na trafu.
V případě že svářečka nepotřebuje N (má jen tři vodiče ve vidlici -L1,L2 a PE),lze to zapojit bez problému na PEN.U zásuvek TN-C 400V je PEN považován pouze za ochranný vodič.
otvor dekle a odfot vnutro ci tam mas pomocne trafo ktore napaja elektroniku,malo by tam byt a ak tam je tak ono stale potrebuje byt napajane z N i ked prepinac prepnes na 400V a hlavne trafo ti pojde napriklad z L1-L2
Pokial mas teda vsade 5kolik,je dost dobre si zistit,ci mas siet chranenu prudovym chranicom. Ak nie kludne mozes pouzit 2fazy a zelenozlty na PEN. Ak ale mas prudovy chranic, musis dat zelenozlty od zvaracny na kolik N,lebo Ti bude prudovy chranic vyhadzovat,hned ako zapnes zvaracku. Myslim si,ze minimalne ventilator bude mat na 230V.
Mozno sa to niekomu nebude pacit,ale nech mi niekto navrhne ine zapojenie za prudovy chranic,bez toho aby ho vyrazalo,alebo robil upravy na zvaracke.
DAKUJEM
jogi24 napsal(a):
...Ak ale mas prudovy chranic, musis dat zelenozlty od zvaracny na kolik N...
A B S O L Ú T N E N I E ! ! ! !
Editoval FF (29-09-2015 20:52:44)
TO "FF" a ako potom?
FF napsal(a):
Treba najprv zistiť, či je treba aj pracovný vodič - teda či nie je PEN vodič v skutočnosti iba PE vodič...
...takto.
Editoval FF (29-09-2015 21:44:20)
A ak zisitim ze PEN vodic je PEN vodicom?
Pokiaľ je vnútri v stroji zapojený iba na ochranu je to PE vodič. Pokiaľ má funkciu aj pracovnú treba v stroji funkcie oddeliť a vyviesť tak, že pracovná bude ako N (modrá) a ochranná bude PE (žltozelená). Fázy L(1, 2, 3) sú určite jasné.
Takáto úprava je potom absolútne v poriadku, bezpečná a kompatibilná aj pre prúdové chrániče. V podstate to nie je ani úprava, ale tak by sa to zapojilo podľa nových noriem.
Editoval FF (30-09-2015 10:46:48)
Takovýto tazatel je evidentně nebezpečný svému okolí .
...ináč - ak treba zapojiť stroj so "štvorkolíkom" na "päťkolík", tak je na to adaptér (http://www.sez.sk/produkty/165343 http://www.sez.sk/produkty/325343), ale stroj musí byť vnútri zapojený od výroby celý na združené napätie (symetrickú záťaž), teda PEN=PE. V prípade pripojenia na obvod s prúdovým chráničom dá tento adaptér aj automatickú odpoveď na túto otázku a to v zlomku sekundy :-D.
Editoval FF (01-10-2015 08:43:11)
No taky adapter v robote mame,ale je na mom napisane,ze pouzitie len pre symetricku zataz. Je to symetricka zataz,ked je zvaracka realne napajana len zdvoch faz?
Otazku som polozil len pre to ked sa stane situacia,ze si niekto kupi domou zvaracku, a pride na to, ze ju nema ako doma zapojit. Je to novy kus, a po takomto zasahu ako pise FF urcite v pripade poruchy nema narok na uznanie zaruky.
TO "bobobo" poprosim Ta pokial nechces poradit tak tu do toho nekybycuj. DAKUJEM Ti za pochopenie bez urazky.
Editoval jogi24 (30-09-2015 12:55:31)
To není kibicování , to je realita . Absolvuj elektroškolu aby ti bylo jasné , co činíš . jinak jsi reálně nebezpečný pro své okolí !
Symetrická je vlastne združená... ...a so zárukou neviem - nakoľko so "štvorkolíkom" by sa nemalo nič predávať.
No to je vo vseobecnosti to iste ako ked kupis novy invertor 200A s klasickou 16A zastrckou.
Dnes som otvoril tu redukciu,a mas pravdu,je prepojeny PEN zo 4koliku na PE 5 koliku.
Zapojil som 3fazovu brusku -bezalo.
Zapojil som COcku a bum,hned po zapnuti isiel prudak dole. Teraz co? Co mam spravit? Mam super instalaciu, prudovu ochranu,ale nemozem zvarat,lebo cocka nechodi.Co mam teraz spravit? Vyradit prudovy chranic? ee Rozobrat a prekablovat zvaracku ktora je v zaruke? ee Tak co?
...kde a kedy si kúpil zváračku so "štvorkolíkom", že je ešte v záruke?
Môžeš si vybrať:
-Zváračku dať odborníkovi "prekáblovať".
-Zavolať si odborníka nech ti vyvedie jeden čistý TN-C vývod.
Našťastie môj ForMIG 289 je na združené napätie, takže funguje cez redukciu 5>4 na prúdovom chrániči 30mA bez jediného problému (akurát na 12. stupni t. j. maxime mi občas vyhodí istič 25B v elektromerovom rozvádzači a 25C mi nechceli povoliť). Ale novú 5P vidlicu už mám kúpenú...
Editoval FF (01-10-2015 08:59:38)
Dobrý den, pre lepsiu predstavu som rozobral 5 kolik na zvaračke a odfotil...
Na dome mam klasicku zastrčku 32A,
[url=http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.php?image=./uploads/6300_dsc_0099.jpg]
...tak máš na zváračke 4P, alebo 5P koncovku?!
P. S.: odkaz sa vkladá tak, aby sa naň dalo kliknúť...
Editoval FF (01-10-2015 09:31:34)