SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 04-07-2014 06:32:49

jeffino
Člen
Registrovaný: 07-11-2013
Příspěvky: 10

jaklová konštrukcia - odvetranie

Zdravím,

zváram konštrukciu s jaklových profilov, ktorá bude slúžiť von - exteriér. Niektoré časti s jaklov sa museli zavariť - úplne uzatvoriť. Nebude sa vnútri týchto uzatvorených jaklov zrážať vodná para a hrdzavieť to zvnútra? Netreba navŕtať dierky na odvetranie?

Ďakujem za rady

Offline

 

#2 04-07-2014 06:51:13

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4411

Re: jaklová konštrukcia - odvetranie

Vzduch je prevít. Po dešti může vzdušná vlhkost dosáhnout i přes 90%, při dlouhodobém suchu klesne i pod 40%. Jenže fyzika je je jednoznačná - ta vlhkost je vždy vztažena k aktuální teplotě. Při poklesu teploty vlhkost postupně narůstá - viz např. ranní rosa. Z toho vyplývá, že jedinou pomocí proti kondenzaci vody v konstrukcích je dostatek větracích otvorů. Koroze ocelí "za mokra" je téměř vědní obor a vyčerpání kyslíkového potenciálu v takovém uzavřeném profilu trvá velmi dlouho. Docela dobrým řešením je pak žárové pozinkování, kdy je vzduch z dutin vypuzen ponorem v Zn lázni a vnitřní pozinkovaný prostor má až impozantní životnost.

Offline

 

#3 04-07-2014 13:30:03

jeffino
Člen
Registrovaný: 07-11-2013
Příspěvky: 10

Re: jaklová konštrukcia - odvetranie

Takže vŕtať dierky?

Offline

 

#4 05-07-2014 08:32:16

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: jaklová konštrukcia - odvetranie

Úplné uzavření profilu je problém. Mění se tlak vzduchu, mění se teplota a tudíž tlak vzduchu v takovém uzavřeném prostoru..... Stačí jedna malá netěsnost a taková "uzavřená" dutina má vykazuje až nepříjemně vysokou výměnu vzduchu a vlhkosti s vnějším prostředím. Navíc podle Pišvejcova zákona vzniknou takové netěsnosti na 95 % tam, kde se při srážkách hromadí voda nebo je při srážkách trošku větší vrstva vlhkosti. Která je potom kolísáním teploty a tlaku nasávána přes netěsnost do dutiny. Kdyby to při každém dešti či mrholení bylo jen pouhých pár kapek, za nějaký rok to budou litry vody shromážděné v dutině.....
Proto je mnohem lepší dutiny opatřovat zespodu otvory, které zabrání změnám tlaku a  kterými případná voda okamžitě vyteče. Netěsnosti v takovém případě zůstanou obvykle po dobu životnosti nátěru v pohodě uzavřeny barvou  a neprojeví se.  Pokud se použije na odmašťování  a další předúpravy ponořování do lázně, lze potom vhodně umístěnými otvory dosáhnout i vyčištění  - předúpravy povrchu uvnitř dutiny. Dostatečně velkými otvory při žárovém zinkování lze dosáhnout i žárového pozinkování vnitřku dutin. Ostatně žárové zinkování konstrukcí s uzavřenými dutinami je provozními a bezpečnostními předpisy v zinkovnách logicky zakázáno.
V nejhorším případě se u venkovní konstrukce aspoň přes otvory dutina vystříká nějakou konzervací.

Editoval Radim (05-07-2014 08:40:53)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče