SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#51 18-01-2014 22:55:40

tomvec
Člen
Místo: Kojetín
Registrovaný: 16-11-2012
Příspěvky: 193

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Takže to relátko spíná primár svařovacího trafa, je na 250V 16A. Ovládání relátka je na 12V DC. Takže trafíčko vyrobí potřebné napětí pro ovládání relátka a regulaci posuvu (bere si to z 230V AC, do té desky tedy potom vede i nula).

Zase hledím na to, ža na ovládací cívku relátka jde jak propoj od trafíčka (v cestě je nějak podivně dioda, ale neznám vývody trafíčka), tak od modrého drátu z hořáku přes kondenzátor...

Offline

 

#52 18-01-2014 23:13:26

1lubos1
Člen
Registrovaný: 15-01-2014
Příspěvky: 36

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

ved prave... na to ma upozornil aj pan hrmil... dioda by v tomto zapojeni na traficku isla do skratu, bude pravdepodobne zapojena na druhy (stredny) vyvod vynutia...

pisete vede i nula... ja som sa cudoval, preco pri vypnutom vypinaci zvaracky mam na modrom N vodici fazu...

Offline

 

#53 18-01-2014 23:16:10

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 246

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

tomvec napsal(a):

Takže to relátko spíná primár svařovacího trafa, je na 250V 16A. Ovládání relátka je na 12V DC. Takže trafíčko vyrobí potřebné napětí pro ovládání relátka a regulaci posuvu (bere si to z 230V AC, do té desky tedy potom vede i nula).

Zase hledím na to, ža na ovládací cívku relátka jde jak propoj od trafíčka (v cestě je nějak podivně dioda, ale neznám vývody trafíčka), tak od modrého drátu z hořáku přes kondenzátor...

Samozreme že na dosku vedie aj nula ako inak by ten trafáčik mohol fungovať.
Aj podla tohoto pdf je napájanie dosky posuvu napájané jednosmerným napätím 24V.
http://www.jhmbuttco.com/downloads/supermig150pl.pdf

Offline

 

#54 18-01-2014 23:26:12

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 246

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Odpojte tie fastony z hlavného usmerňovača.
Na dosku pripojte z pomocného zdroja plus 24V na 3 pin,mínus na 5 pin,a na 1 pin so spínača v horáku sa musí tiež priviesť plus 24V,ale to by sa tam malo dostať zo spínača po stlačení spínača.
A určite to tak bude fungovať.Typ tej vašej dosky je ED0317 a v tom pdf-ku je tá istá.Prajem mnoho zdaru.Hrmil

Editoval hrmil (18-01-2014 23:43:04)

Offline

 

#55 19-01-2014 00:05:52

1lubos1
Člen
Registrovaný: 15-01-2014
Příspěvky: 36

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

pan hrmil, presne tak som to dnes  zapojil, ked som skusal diodovy mostik pouzit... namerane 24VDC na pomocnom mostikovom usmernovaci...
pri zmene polarity mohlo nieco na doske odist? ale asi nemohlo... pri zapojeni na original, posuv funguje...

Offline

 

#56 19-01-2014 00:20:59

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 246

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Zapojte to tak ako som napísal.a na 1 pin priveďte plus 24V natvrdo.Ak sa posuv rozbehne,treba hladať prečo sa tam nedostáva plus so pínača horáka.

Offline

 

#57 19-01-2014 00:26:54

1lubos1
Člen
Registrovaný: 15-01-2014
Příspěvky: 36

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

v poriadku, zajtra vyskusam ..strcim do konektora modry kabel nejaky maly klincek, nan zapojim +24DC

nechcem vam protirecit, napadlo ma, ked spinac na horaku funguje v original zapojeni, preco by nemal fungovat s pomocnym trafom?

Editoval 1lubos1 (19-01-2014 00:47:54)

Offline

 

#58 19-01-2014 00:37:08

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 246

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

1lubos1 napsal(a):

v poriadku, zajtra vyskusam ..strcim do konektora modry kabel nejaky maly klincek, nan zapojim +24DC

Pozor najprv zmerajte na 1 či tam nie je napätie aby ste neurobil nejaký skrat a tým mohol niečo poškodiť.

Offline

 

#59 19-01-2014 07:06:49

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí
Registrovaný: 20-03-2011
Příspěvky: 830

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

1lubos1 napsal(a):

...napadlo ma, ked spinac na horaku funguje v original zapojeni, preco by nemal fungovat s pomocnym trafom?

A není problém v tom "jednovodičovém" zapojení tlačítka na hořáku??
Že se v originál zapojení použije svařovací napětí a to se přes tlačítko pustí na desku?? Nevím, jak přesně máš zapojené nové trafo (už vím, že je dostatečně dimenzované), ale jak se dostane impuls z tlačítka do desky ??

Offline

 

#60 19-01-2014 08:42:21

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 246

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

JARDA V napsal(a):

1lubos1 napsal(a):

...napadlo ma, ked spinac na horaku funguje v original zapojeni, preco by nemal fungovat s pomocnym trafom?

A není problém v tom "jednovodičovém" zapojení tlačítka na hořáku??
Že se v originál zapojení použije svařovací napětí a to se přes tlačítko pustí na desku?? Nevím, jak přesně máš zapojené nové trafo (už vím, že je dostatečně dimenzované), ale jak se dostane impuls z tlačítka do desky ??

Môže to byť tak,že plus sa berie z toho zváracieho napätia a cez tl. sa má dostať na dosku riadenia.Preto som napísal že to treba merať.Ešte bude treba spojiť mínus s pomocného usmerňovača na mínus zvaracieho napätia a malo by to ísť.

Editoval hrmil (19-01-2014 09:06:29)

Offline

 

#61 19-01-2014 12:18:08

1lubos1
Člen
Registrovaný: 15-01-2014
Příspěvky: 36

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

dobry den...
po pripojeni +24VDC z pomocneho trafa na pin c.1 (modry kablik) na ovladacej doske, posuv samocinne nabehol. (bez zatlacenia spinaca na horaku)

Offline

 

#62 19-01-2014 12:28:28

tomvec
Člen
Místo: Kojetín
Registrovaný: 16-11-2012
Příspěvky: 193

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

To chce natáhnout ještě jeden (modrý) drát ke spínači v hořáku a odpojit spínač od silového kabelu. Takže 24V DC z pomocného trafa na spínač, potom ze spínače na pin č. 1.

Offline

 

#63 19-01-2014 14:00:11

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 246

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

1lubos1 napsal(a):

dobry den...
po pripojeni +24VDC z pomocneho trafa na pin c.1 (modry kablik) na ovladacej doske, posuv samocinne nabehol. (bez zatlacenia spinaca na horaku)

No super ,takže doska je v poriadku.Teraz už len dokončiť to ovládanie.Buď podľa tomveca,alebo ako som písal,že spojiť mínus pomocného usmerňovača s mínusom zvar.trafa.

Offline

 

#64 19-01-2014 14:15:55

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí
Registrovaný: 20-03-2011
Příspěvky: 830

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

hrmil napsal(a):

1lubos1 napsal(a):

dobry den...
po pripojeni +24VDC z pomocneho trafa na pin c.1 (modry kablik) na ovladacej doske, posuv samocinne nabehol. (bez zatlacenia spinaca na horaku)

No super ,takže doska je v poriadku.Teraz už len dokončiť to ovládanie.Buď podľa tomveca,alebo ako som písal,že spojiť mínus pomocného usmerňovača s mínusom zvar.trafa.

Šel bych raději cestou toto nového vodiče, jak píše kolega tomvec.

Offline

 

#65 19-01-2014 14:26:17

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí
Registrovaný: 20-03-2011
Příspěvky: 830

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

1lubos1 napsal(a):

dobry den...
po pripojeni  +24VDC z pomocneho trafa na pin c.1 (modry kablik) na ovladacej doske, posuv samocinne nabehol. (bez zatlacenia spinaca na horaku)

big_smile big_smile big_smile big_smile

Editoval JARDA V (19-01-2014 22:52:56)

Offline

 

#66 19-01-2014 14:36:03

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 246

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

JARDA V napsal(a):

hrmil napsal(a):

1lubos1 napsal(a):

dobry den...
po pripojeni +24VDC z pomocneho trafa na pin c.1 (modry kablik) na ovladacej doske, posuv samocinne nabehol. (bez zatlacenia spinaca na horaku)

No super ,takže doska je v poriadku.Teraz už len dokončiť to ovládanie.Buď podľa tomveca,alebo ako som písal,že spojiť mínus pomocného usmerňovača s mínusom zvar.trafa.

Šel bych raději cestou toto nového vodiče, jak píše kolega tomvec.

Súhlas,len neviem ako je privedený prívod k spínaču v horáku.

Offline

 

#67 19-01-2014 15:21:19

1lubos1
Člen
Registrovaný: 15-01-2014
Příspěvky: 36

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

dobry den... skusal som prepojit  -pol z pomocneho trafa na - pol siloveho usmernovaca. Vysledok nezmeneny, posuv ide samovolne bez zatlacenia spinaca na horaku...

Otazkou pre mna je, preco posuv funguje , zvaracka zvara pri original zapojeni, teda kabel biely a cierny zapojeny na paskove vyvody vstupu usmernovaca, AC napatie... usmernuje to ten tyristor?

pokusil som sa nakreslit schemu vstupnej silovej casti

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/5342_dscf0375.jpg

Editoval 1lubos1 (19-01-2014 15:24:20)

Offline

 

#68 19-01-2014 15:34:56

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 246

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

1lubos1 napsal(a):

dobry den... skusal som prepojit  -pol z pomocneho trafa na - pol siloveho usmernovaca. Vysledok nezmeneny, posuv ide samovolne bez zatlacenia spinaca na horaku...

Otazkou pre mna je, preco posuv funguje , zvaracka zvara pri original zapojeni, teda kabel biely a cierny zapojeny na paskove vyvody vstupu usmernovaca, AC napatie... usmernuje to ten tyristor?

pokusil som sa nakreslit schemu vstupnej silovej casti

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … cf0375.jpg

No tých plus 24V sa na 1 pin musí dostať z toho spínača v horáku.Ste si istý , že na tých páskových vývodoch je AC napätie?

Offline

 

#69 19-01-2014 15:46:10

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí
Registrovaný: 20-03-2011
Příspěvky: 830

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

1lubos1 napsal(a):

dobry den... skusal som prepojit  -pol z pomocneho trafa na - pol siloveho usmernovaca. Vysledok nezmeneny, posuv ide samovolne bez zatlacenia spinaca na horaku...

Tak znovu:

tomvec napsal(a):

.......Jinak tak jak jsi to posal, odpovídá propojení tomuto schematu:

http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … /8_sga.jpg

Jenom tam nesedí to střídavé napájení desky. Asi by to taky dělalo neplechu s tím stejnosměrným proudem co do desky přijde od hořáku.

tomvec napsal(a):

To chce natáhnout ještě jeden (modrý) drát ke spínači v hořáku a odpojit spínač od silového kabelu. Takže 24V DC z pomocného trafa na spínač, potom ze spínače na pin č. 1.

Nemůžeš to z toho pomocného trafa pustit rovnou na desku, ale přes spínač v hořáku. Ten musíš odpojit od svářecího napětí.

Editoval JARDA V (19-01-2014 15:54:34)

Offline

 

#70 19-01-2014 16:19:55

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 246

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

JARDA V napsal(a):

1lubos1 napsal(a):

dobry den... skusal som prepojit  -pol z pomocneho trafa na - pol siloveho usmernovaca. Vysledok nezmeneny, posuv ide samovolne bez zatlacenia spinaca na horaku...

Tak znovu:

tomvec napsal(a):

.......Jinak tak jak jsi to posal, odpovídá propojení tomuto schematu:

http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … /8_sga.jpg

Jenom tam nesedí to střídavé napájení desky. Asi by to taky dělalo neplechu s tím stejnosměrným proudem co do desky přijde od hořáku.

tomvec napsal(a):

To chce natáhnout ještě jeden (modrý) drát ke spínači v hořáku a odpojit spínač od silového kabelu. Takže 24V DC z pomocného trafa na spínač, potom ze spínače na pin č. 1.

Nemůžeš to z toho pomocného trafa pustit rovnou na desku, ale přes spínač v hořáku. Ten musíš odpojit od svářecího napětí.

Áno.To pripojenie toho napätia na 1 pin natvrdo bolo treba na vykúšanie funkčnosti dosky.Následne treba vysledovať ako sa v origo zapojení dostáva to napätie na dosku posuvu.

Offline

 

#71 19-01-2014 18:16:13

1lubos1
Člen
Registrovaný: 15-01-2014
Příspěvky: 36

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

dobry vecer...

ak si dobre pamatam...

modry kabel z ovladaci desky ide do spinaca horaku, ktory ma len JEDEN kontakt. Stisknutim spinaca horaku, spoji pliesok spinaca v pistoli  ,,ŽELEZNU KOCKU", na ktorej je priskrutkovany silovy kabel + z usmernovaca, ale zaroven aj vedeny CO2. Takze  silovy kabel je stale odpojeny od spinaca, pripaja sa iba zmacknutim tlacitka pistole...

To znamena, ze modry kabel nelze natahnout do spinaca horaku tak, aby bol spinacom spinany obvod modreho kabelu, bez siloveho kabelu...
nevim to zrozumitelnejsie napisat...

Nefunkcnost pomocneho trafa posuvu bude podla mna len nejaka malickost, ktora je lahko mnou priehladnutelna...

Nemam na toto ..zapojenie ,,vylepsenia" nervy, preto, vratim kable biely a cierny naspat na pasikove vyvody vstupu hlavneho usmernovaca origo zapojenia, uspokojim sa so zvaranim origo od vyrobcu.

Na vystupe hlavneho usmernovaca DC mam namontovane kable cerveny, modry na pripojenie el. kondenzatorov 2x5000uF/50V seriovo.
dakujem vsetkym za pomoc, ostavam s pozdravom...

Editoval 1lubos1 (19-01-2014 18:30:33)

Offline

 

#72 19-01-2014 18:32:48

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 246

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Keď pripojíte na 1 pin 24V plus tak sa motor rozbehne?Pri stlačení spínača je na 1 pine plus 24V ?alebo aké U tam je?

Editoval hrmil (19-01-2014 18:37:58)

Offline

 

#73 19-01-2014 19:06:42

1lubos1
Člen
Registrovaný: 15-01-2014
Příspěvky: 36

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

ano, ako som pisal, po pripojeni natvrdo na pin 1 24VDC plus sa samovolne posuv rozbehne, bez stlacenia spinaca.

Pocas posuvu motorceka je na pine 1,  19,8V DC, pocas posuvu po zatlaceni spinaca horaku sa napatie nemeni, teda 19,8-20V, priamo na svorkach motorceka posuvu je 9,8V.

Offline

 

#74 19-01-2014 19:54:42

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí
Registrovaný: 20-03-2011
Příspěvky: 830

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

1lubos1 napsal(a):

ano, ako som pisal, po pripojeni natvrdo na pin 1 24VDC plus sa samovolne posuv rozbehne, bez stlacenia spinaca.

Pocas posuvu motorceka je na pine 1,  19,8V DC, pocas posuvu po zatlaceni spinaca horaku sa napatie nemeni, teda 19,8-20V, priamo na svorkach motorceka posuvu je 9,8V.

A regulace posuvu funguje ??
Pokud by byl problém jen s tím spínačem, to by se dal nahradit něčím jiným, co má oba konce(kontakty) izolované.
Edit: Nebo pomocí třeba cuprextitu oddělit kontakt od té "železné kostky" a ten plíšek by se spojil s mědí na cuprextitu a odtud tím novým drátem (vodičem) na pin 1.
A oddělení posuvu od svařovacího napětí umožní toto svařovací napětí vyhladit kondenzátorem, tak jak to dělá kolega alll.

Editoval JARDA V (19-01-2014 20:23:49)

Offline

 

#75 19-01-2014 21:18:02

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 246

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

1lubos1 napsal(a):

ano, ako som pisal, po pripojeni natvrdo na pin 1 24VDC plus sa samovolne posuv rozbehne, bez stlacenia spinaca.

Pocas posuvu motorceka je na pine 1,  19,8V DC, pocas posuvu po zatlaceni spinaca horaku sa napatie nemeni, teda 19,8-20V, priamo na svorkach motorceka posuvu je 9,8V.

Dá sa regulovať rýchlosť posuvu drôtu potenciometrom?

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS