SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#1 28-03-2013 21:58:11

suim
Člen
Registrovaný: 28-03-2013
Příspěvky: 1

svarovani ve vysokem tlaku

Ahoj chlapi,
svuj prvni dotaz tady na svarforu zacnu pravdepodobne pomerne netradicnim dotazem. V praci jsem se setkal s problemem, ktery se pomoci modernich svarovacich zdroju zda takrka neresitelnym. Jedna se o svarovani TIG DC metodou zirkoniove slitiny v tlaku 170 atm!!! Abych nastinil problematiku, jedna se o zavareni male (0,7mm) dirky na vzorku tvorenym trubickou, ktera ma malou tloustku steny (nezajimavy udaj) a na koncich jsou zavarena cela - jedno je plne a ve druhem je prave ta mala dirka. Cely proces se odehrava v komurce, ktera je dimenzovana na vysoke tlaky. Komurka je opatrena klestinou na upnuti vzorku a klestinou na upnuti elektody. Pomoci klestin se da zcela presne nastavit vzdalenost hrotu elektrody od vzorku. Tlakova komurka je naplnena argonem 4.8 o tlaku az vyse zminenych 170 atm. Dale mi prijde vhodne zminit, ze se pred napustenim komurky odcerpa vzduch a napusti se argon a to cele se opakuje jeste dvakrat, aby byla zajistena cistota Ar uvnitr vzorku. V komurce je umisten vzorek, do ktereho se diky dirce dostane tlak, ktery se musi zavarit. A ted k memu problemu: problemem samotnym vubec neni svarovani jako takove (jde o okamzity nabeh proudu na hodnotu +-70A vydrz pouhych +-0,5s, cimz dojde k zavareni dirky na vzorku, nasleduje okamzite ukonceni svarovaciho cyklu). Jedna se ale o to, ze zadna z "modernich" svarecek nema dostatecne silne (bezohledne k mobilnim telefonum a podobne choulostivym zarizenim) vysokofrekvencni zapalovani, ktere by bylo schopne dostatecne zionizovat prostor mezi elektrodou a vzorkem. Nekolik malo vzorku (cca 100) jsem zavaril pomoci zapujcene asi 12 let stare svarecky ESAB LTR 200 (tato svarecka bohuzel nema nastavitelny vyse uvedeny cyklus, diky tomu u spousty vzorku doslo k prehrati plynu uvnitr vzorku zpusobenym dlouhou vydrzi na svarovacim proudu, ktery mel jiz zavrenou lazen, ktera byla prehratym plynem vyfouknuta a vzorek byl tim znicen). V praci mame sintracni pece, ktere pracuji ve vodikove atmosfere. Na pecich je namontovano vysokonapetove (netusim zda i vysokofrekvencni) zapalovani prebytecneho vodiku unikajiciho pres pretlakovy ventil. Zkusil jsem toto zapalovani pripojit na kostru a elektrodu tlakove komurky a jiskry "litaly" az do vzdalenosti cca 1 cm. Zitra zkusim toto zapojeni i pri 170 atm a pokud se osvedci, povazoval bych ho za vhodny zpusob na ionizaci argonu i pri takto vysokych tlacich. Nastava ovsem problem, jaky svarovaci zdroj pouzit a jak zapojit dostatecne vykone vysokonapetove (vysokofrekvencni) k "modernimu invertoru. Omlouvam se za dlouhy, nudny a jakkoliv jinak spatny dotaz, budu ovsem rad za kazdou radu, ktera by smerovala ke spolehlivenu zapaleni a naslednemu zavareni vzorku i pri velmi vysokem tlaku. Cetl jsem mnoho diskuzi tady na svarforu, avsak nemam stale jasno, jak na svarecku se slabym hf zapalovanim naroubovat "silne" hf zapalovani. Dekuji vsem, kteri se doctou az na konec, a dvakrat tem, kteri se k problematice vyjadri.
Honza

Offline

 

#2 28-03-2013 22:11:15

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4410

Re: svarovani ve vysokem tlaku

Připojovat vysokonapěťový zdroj na výstup jakékoliv svářečky je nemožné, protože to s vysokou pravděpodobností odnesou výkonové usměrňovací polovodiče.
Nedaří se mi v dostupných tabulkách nahonem najít ionizační parametry Ar při zadaném tlaku. V daném případě, pokud se jedná o soustavnější práci, by bylo dobré kontaktovat výrobce profisvářeček s požadavkem na možnou úpravu HF zapalování na jejich stroji pro daný tlak.
Pro daný účel se nejčastěji používá buď mikroplazma nebo laserový svár. Podobné zařízení pro svařování laserem bylo před časem používáno v poloprovozním režimu na ČVUT Praha pro svařování konců mikrokapsulí k cílenému ozařování nádorů - aplikace injekční jehlou do centra nádoru.

Editoval jirkati (28-03-2013 22:19:12)

Offline

 

#3 30-03-2013 01:20:45

KMU1
Člen
Registrovaný: 08-11-2009
Příspěvky: 460

Re: svarovani ve vysokem tlaku

To vypadá opravdu na práci pro profíky, nicméně pár kutilských nápadů. Co ionizovat plyn radiací, něco alá Danyk, nebo mít totáně nezávislé "jiskřiště" na svářečce? Svíčka? Modelářská žhavící?

Offline

 

#4 30-03-2013 07:41:07

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1400

Re: svarovani ve vysokem tlaku

Rada kontaktovat vyrobcu z nejkych ceskych zdrojov aby vam tu upravil, teoreticky staci upravit pocet zavitov trafa ktore zabezpecuje naindukovanie VN do NN obvodu, ochrane obvody co tam su by to mali v pohode zvladnut. Problemom skor mozu byt izolacne medzeri na DPS a kablami.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče