SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 06-05-2007 22:35:18

Ruger
Člen
Registrovaný: 06-05-2007
Příspěvky: 1

Tlaková láhev na Argon

Vážení přátelé!
Prosím poraĎte mi- Tlakové láhve, kde plnit  asi vím, nyní se rozhoduji o nákupu pro lahve pro TIG.
Mohu použít láhev od CO2 hasičáku? Jaké úpravy je nutné udělat? Nebo lze upravit lahev pro potápění, a nebo to nemá cenu a je nejlepší koupit novou lahev? (2 litr je dost  mrňavý)- máte  zkušenost s 5- 10 litrovými lahveni?
Díky za radu.

Offline

 

#2 06-05-2007 23:24:26

aumirek
Člen
Registrovaný: 05-03-2007
Příspěvky: 149

Re: Tlaková láhev na Argon

na hasičáku nemusíš dělat žádné upravy jen vytáhnout tu trubku uvnitř ale to ti udělaj tam co to plněj problém je že mi to už nechtěj plnit prej je nějaká jiná norma ale pokud do zavezu do obchodu s svářečkama bez problému mi ji tam vyměněj za plnou.Mám podezření že maj s tou plnírnou nějakou dohodu at maj kšeft.

Offline

 

#3 08-05-2007 10:55:44

Zelenej
Člen
Místo: Humpolec
Registrovaný: 08-05-2007
Příspěvky: 176

Re: Tlaková láhev na Argon

Ahoj....
jde o to že Linde začala na lahve dávat svůj kód myslím že to má označený jako BIN nebo BID a tedy není možno vyměnit láhev aniž by jste neměli s nimi uzavřenou smlouvu o pronájmu.. pokud by Vám někdo láhev vymněnil okamžitě mu jí napočítaj do stavu a bude s ní platit poplatky a tudíš nejspíš obchod má podepsanou smlouvu na jednu láhev a jen to přepouští a mění jednu láhev... Teď je jen otázka času než český člověk příjde na to jak to obcházet... ale osobně si myslím že to povede k nelegálnímu přepouštění a tudíš je jen otázkou kdy dojde k nejhoršímu.. a pokud mohu říc za sebe už o tom taky přemejšlím krom acetylenu je možno přepusti vše... a na acetylen si mohu pořídit vyvíječ... smile

Offline

 

#4 08-05-2007 23:07:23

aumirek
Člen
Registrovaný: 05-03-2007
Příspěvky: 149

Re: Tlaková láhev na Argon

ne daj mi uplně jinou láhev výměnou za moji ale s tím kodem to muže bejt poněvadž tam jak jsem chodil dřív hleděl na flašku co tam je vyražené ale v tom obchodě mi to prostě vyměněj za jinou

Offline

 

#5 09-05-2007 18:52:14

Zelenej
Člen
Místo: Humpolec
Registrovaný: 08-05-2007
Příspěvky: 176

Re: Tlaková láhev na Argon

Ahoj...
jasně za jinou ale originál nebo hasičák? A za druhé nebudou to přepouštět před Tebou.. takže maj třeba pět flašek (lahve) do rezervy.. a ty točej a oficiálně mají jednu s které to přepouštěj..  za další přepuštěné to není hned je potřeba nechat co2 přetíc z jedné flašky do druhé... atd.. no a to že Ti na to nějakej chlápek koukal tak to mohlo bejt jen kvůli tomu že kontroloval vyraženou poslední kontrolu flašky (lahve)... Jinak je možné že se mílím protže ještě přesně nejsem s tímto systémem seznámen třeba tohlenco nebude u co2 platit ale učím svařování plamenem a tam již tento způsob evidence máme..

Offline

 

#6 09-05-2007 22:01:09

aumirek
Člen
Registrovaný: 05-03-2007
Příspěvky: 149

Re: Tlaková láhev na Argon

no jinou poněvadž donesl jsem předělanej červenej hasičák a dostal šedou další jsem měl šedou šel jsem s ním do skladu moji postavil a jejich plnou vzal a ohledně té vyražené kontroly lahve měli jsme na šichtě ty láhve na blombováni elměru a chodil jsem je měnit pokud to bylo platné naplnil ji plnou pokud to bylo prošlé naplnil ji jen částečně nevím už teda kolik.

Offline

 

#7 07-08-2007 13:10:55

lukas
Člen
Registrovaný: 19-04-2007
Příspěvky: 466

Re: Tlaková láhev na Argon

na argon nemusis vyndavat tu trubku

Offline

 

#8 16-01-2008 00:46:09

jirka
Člen
Registrovaný: 16-01-2008
Příspěvky: 2

Re: Tlaková láhev na Argon

Ahoj chlapi mam velky dotaz koupil jsem si svařečku TIG a mam original lahev na argon ale bohužel už prazdnou.Jsem z Prahy a nevim kde ji v Praze naplnit prosim poradte moc děkuji. Jirka.

Offline

 

#9 16-01-2008 10:10:42

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1134
Web

Re: Tlaková láhev na Argon

Pokud nemáte smlouvu s nějakou společností distribuující technické plyny, máte asi jedinou možnost: najít někoho, kdo tu smlouvu má a odebírá argon a ten si pak do své lahve od něj přepouštět. Argon se přepouští bez problémů a příslušný přepouštěč se dá pořídit v prodejnách svářecí techniky za několik stokorun.

Offline

 

#10 16-01-2008 23:33:29

jirka
Člen
Registrovaný: 16-01-2008
Příspěvky: 2

Re: Tlaková láhev na Argon

Tak nikoho tak ochotneho kdo by mě to nechl za uplatu přepustit z Prahy nebo okoli neznám,ale moc děkuji za napad. Jirka

Offline

 

#11 17-01-2008 09:38:59

filip
Člen
Místo: Roztoky u Prahy
Registrovaný: 06-05-2007
Příspěvky: 13

Re: Tlaková láhev na Argon

Dneska mi přivezou novou malou lahev argonu 4,6.Neplatim žádný nájem a cena je cca.1750kč i s daňovým dokladem.Jsem z Roztok u Prahy.Jestli bude chtít někdo kontakt na tu firmu tak se ozvete.

Offline

 

#12 17-01-2008 10:59:45

Bohouš
Člen
Místo: Hostouň
Registrovaný: 15-06-2007
Příspěvky: 325

Re: Tlaková láhev na Argon

Za takovouhle cenu jsem taky sehnal argon 4.6. Bude to určitě 20L flaška a typoval bych, že to bude od firmy Said technické plyny. Pak dej vědět, co to bylo za firmu....


Svářeč (lepič) amatér MMA, MAG, TIG
KS 250R, KITIn 165, Gude 145+HFU 400
Maximal 2005 (MAG); TIG AC/DC 200A P
Plasma Berlan BPS40, autogen

Offline

 

#13 17-01-2008 14:55:47

filip
Člen
Místo: Roztoky u Prahy
Registrovaný: 06-05-2007
Příspěvky: 13

Re: Tlaková láhev na Argon

Omlouvam se pánové,ale není to argon,ale stargon 20l{Ar82%+Co2 18%}firma Siad a cena je 1866 s dph.Neplatim nájem ani dopravu a přivezli mi to až do dílny.Každý čtvrtek dělají rozvážku v našem regionu a stačí zavolat 2-3 dny předem a láhev vymění.Doprava se neplatí.Čistý argon 4,6 stojí cca.o 50Kč víc.

Offline

 

#14 04-10-2008 20:29:48

dodan
Člen
Registrovaný: 01-07-2008
Příspěvky: 23

Re: Tlaková láhev na Argon

Tak to je teda riadny rozdiel stargon Ar82%+Co2 18% oproti Argonu 4,6.
Čo zváraš s takým" špinavým"argonom? To maš na tiginu?My to používame na MAG zváranie.

Editoval dodan (17-06-2009 12:29:42)

Offline

 

#15 05-10-2008 12:35:33

MiraGSX
Člen
Místo: Brno
Registrovaný: 03-08-2008
Příspěvky: 476

Re: Tlaková láhev na Argon

Dle mého to má na MIG/MAG.

Chlapi jak je to s cenama čistšího Argonu? Ví někdo?


ISTP Kutil
WSME-200A AC/DC TIG; KITin 170 TIG LA; SioMIG 351
svářecí kabely do 160A; TIG hořák ESAB BTF 150 a ZHT-315 + čína (unknown); P600e

Offline

 

#16 10-04-2009 03:15:39

aleise
Člen
Registrovaný: 15-03-2009
Příspěvky: 5

Re: Tlaková láhev na Argon

Dobrý den,rád bych se zeptal na to,zda je možné přepustit argon 4.6 do bomby od pb?vadí tomu něco,je to bezpečné a není třeba předem bombu nějak vyčistit,aby se nezkazila čistota argonu?samozřejmě,že je to bomba prázdná:)myslím 50l

Offline

 

#17 10-04-2009 08:14:29

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 1161
Web

Re: Tlaková láhev na Argon

aleise napsal(a):

Dobrý den,rád bych se zeptal na to,zda je možné přepustit argon 4.6 do bomby od pb?vadí tomu něco,je to bezpečné a není třeba předem bombu nějak vyčistit,aby se nezkazila čistota argonu?samozřejmě,že je to bomba prázdná:)myslím 50l

To raději ani nezkoušejte!!! Propan- butanové láhve nejsou dimenzovány na tlak v němž se běžně stlačuje Argon. PB je obvykle přepravován pod tlakem jen několika Atm. Obvykle max. 6. Argon je stlačován běžně na 150 Atm. V některých zemích až 230. Je to riskantní i pro pouhý pokus... nehledě na to, že přepuštěním vysoce čistého argonu to takové láhve degradujete čistotu Ar k nepotřebě.

Offline

 

#18 10-04-2009 08:16:44

JirkaH
Člen
Registrovaný: 05-11-2007
Příspěvky: 36

Re: Tlaková láhev na Argon

Pokud se nepletu, má PB lahev provozní tlak pouze 8 barů, to není mnoho

Offline

 

#19 10-04-2009 09:17:59

pkod
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 26-07-2007
Příspěvky: 211
Web

Re: Tlaková láhev na Argon

zkusebni tlak propanove lahve je (jestli si to dobre pamatuju) 2,3MPa. Takze bych to ani nezkousel.

Offline

 

#20 10-04-2009 10:12:12

TOMY199
Člen
Registrovaný: 19-04-2008
Příspěvky: 181

Re: Tlaková láhev na Argon

plynová fľaša fakt neni stavaná na takí tlak ja som dal naplniť 10 kilovú plynom  na LPG a ten blaznivy starec ju naplnil úplne plnú. Až tak že mi išiel tekuty plyn  cez  regulátor a hadicu všetko to zamrzlo- a teraz to podstatne unikal mi plyn okolo ventilu na tej časti kde je to tesnene s konope.

Offline

 

#21 10-04-2009 10:41:42

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 1280
Web

Re: Tlaková láhev na Argon

TOMY199: To si ešte dobre dopadol , nam tiež naplnil jeden blázon fľašu až do vrchu  ( 2Kg fľaša ).
Po nahodeni variča na fľašu  zamrzali trysky.
Pri pokuse odmontovať varič z fľaše dole , sa vykrutil  cely ventil.
To bol gejzir až vyše domu.
Ešte dobre , že sa to stalo vonku a nie dnu  v dome , kde ešte v peci horel oheň.


PowerMat S-MAT 160
MEZ Brumov TMB-125-1

Offline

 

#22 10-04-2009 20:06:26

alofok
Člen
Registrovaný: 20-03-2009
Příspěvky: 346

Re: Tlaková láhev na Argon

Radši si kup někde u hasičů lahev ze starého hasičáku. Já jsem koupil vyčištěnou, nastříkanou a s novým ventilem za 600,- to je skoro zadarmo a máš jistotu, že je to OK. Do toho by argon měl jít v klidu přepustit.


BERLAN BWIG 180, GUDE MIG GE 155/6W, ESAB ORIGO-TECH, GCE PB 0-3 (Pb-kyslík)

Offline

 

#23 10-04-2009 22:20:26

aleise
Člen
Registrovaný: 15-03-2009
Příspěvky: 5

Re: Tlaková láhev na Argon

Dobře dobře chlapci,vykašlu se na to:)budu shánět jinou láhev.Já jen,že tu na pb jsem koupil a následně přišla plynofikace-je jak nová a nevyužitá.Tak jsem jí chtěl využít,ale ne zase způsobem země -vzduch:)
Děkuju za varování,až budu mít zase "dobrý nápad",nejdřív se poradím.
Mějte se hezky

Offline

 

#24 06-05-2009 16:07:02

hanspunk
Člen
Registrovaný: 15-12-2008
Příspěvky: 27

Re: Tlaková láhev na Argon

Nechci zbytečně šťourat, ale nemá náhodou CO2 i hasičák závit G 3/4 a argon W 21,8 1/14" ? Nechávám si argon pouštět do přestříkané potápěčské láhve na kyslík a to je ok a s hasičákem nemám zkušenosti, tak se jen ptám.

Offline

 

#25 06-05-2009 16:53:15

alofok
Člen
Registrovaný: 20-03-2009
Příspěvky: 346

Re: Tlaková láhev na Argon

Jasně, CO2 má G 3/4 a argon W 21,8 1/14" závit, stačí na argon používat redukčák na CO2, nebo použít redukci, nebo si tam nechat dát ventil se závitem W 21,8 1/14". S argonem nemám zkušenost, po nějakém TIGu zatím jenom koukám. roll


BERLAN BWIG 180, GUDE MIG GE 155/6W, ESAB ORIGO-TECH, GCE PB 0-3 (Pb-kyslík)

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005  -  2014


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS