SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 29-01-2013 11:34:17

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3087

Rozběh Triodyn K-320 doma

Dostal jsem dotaz , jak doma na slabší přípojce rozběhat triodynu . No já bych navrhl , pokud nebude třeba špičkových výkonů , ji připojit při přepnutí na 500V . Přehodit kliky dle dodaných foto . Do určitého zatížení (odhad 60%) by neměla být změna patrna . Ale spouštěcí a volnoběžný proud by se měl propadnout do snesitelnějších hodnot.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1325_img_0096.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1325_img_0097.jpg

Editoval bobobo (29-01-2013 11:35:29)

Offline

 

#2 29-01-2013 11:37:07

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3087

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Nwm , proč se zmotala ta fota
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1325_img_0097.jpg

Offline

 

#3 02-02-2013 16:30:25

Josef*elektro
Člen
Registrovaný: 09-06-2012
Příspěvky: 131

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Zdravím,

nevím, jaká přípojka má vydržet zapnutí R320. Protože vlastním po otci jeden exemplář v perf. stavu, rozhodl jsem se pro zajímavost
za pomocí měř. třífázového kufru QN změřit údaje proudu. Rozběh- hvězda /Vlastně 440V/  3 sekundy náraz 27 A, po dosažení otáček
9 A, v plných otáčkách přepnuto trojúhelník 12 A. Běh naprázno 12 A, pri svařování 4 kou 18,5 A. Jako hlavní domovní jistič mám 25A C!
jistič v dílně 20A C. Provozovat Triodyn s těmito jističi je na hraně ,ale jde to. Jističe B asi vypnou při rozběhu. Domovní pojistky v HDS
mám 100A!  R 320 ka je žrout a pouštím ji jenom jako atrakci fajnšmekrům jako se startují stabilní motory na srazech.

Offline

 

#4 03-02-2013 21:31:10

patrik307
Člen
Registrovaný: 20-01-2013
Příspěvky: 50

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Nechcem haniť triodýny, ale skus pouvažovať nad tým čo ti za to dajú v šrote a kúp invertor. A nemá šancu niečo vyhadzovať a ver že zváracie parametre budu podobné, len hmotnosť totálne odlišná. Ak máš k tomu stroju srdcoví vzťah tak zabudni, že som tu niečo písal.


KIT309, KIT 205, Fronius MMA, Dedera DESMi160M, WLSP315

Offline

 

#5 04-02-2013 06:53:20

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3087

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Zkus , prosím Tě Josefe ten běh na 500V nastavení . Ztratíš čtvrthodinku . Docela by mne to zajímalo a určitě ne jen mne . Třeba pojede i na běžném 25A Bčku . smile

Offline

 

#6 04-02-2013 11:10:07

Michal01
Člen
Registrovaný: 05-07-2011
Příspěvky: 316

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Zdravím pánové,
jen dodám,že s jistotou jde Triodyna rozjet na hlavní domovní jistič 25Amper,charakteristyky''A''.Spouštěl jsem ji tak u syna a v pohodě.

Pro patrik307:,jde vidět,že jste s Triodynou ani sničím podobným nikdy nepracoval když jej tady srovnáváte s laciným invertorem.Tryodyna je čistý zdroj stejnosměrného proudu a v tom je její kouzlo.


MIG/MAG - WLSP 315si ; WTU 315-34 MIG + MIG 30 ; GCE autogen - C2H2+O2 ; PB + O2 ; navařovací souprva NPK-1;RSOMA řezací stroj
MMA - Triodyn RK 320 ; WTU 500-3 ; WTU 315-3 ; UTA-200-1
TIG - MA 315 AC/DC ; Triodyn TIG 30 (DC)
CUT - PLASMA CUT 40 - 70(pro ruční) ;  CNC vypalovací automat (plasma/autogen) 3000 x 8000 mm (PLASMA CUT 120)

Offline

 

#7 04-02-2013 15:06:50

patrik307
Člen
Registrovaný: 20-01-2013
Příspěvky: 50

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Ale pracoval, a ta hmotnosť, ta sa mi nepáči. Do dielne fajn, ale vláčiť to po montážach no nič moc. A nehovoril nik aby si kúpil najlacnejší invertor.
Len pre info: Triodyna K220 - 190kg a to je tá z tých lahších.
A kúzlo? to ja vidím v MIGu :-)


KIT309, KIT 205, Fronius MMA, Dedera DESMi160M, WLSP315

Offline

 

#8 04-02-2013 16:15:13

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2483

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

je to uz historicky stroj,tazka nemotorna krava s brutalnou spotrebou i ked zvarovacie vlastnosti ma super,ak to uz niekto ma a v dielni je dost miesta popripade ma vlastnu elektraren prosim...triodina/invertorom neviem ci sa to da porovnavat ale ak uz ano treba si uvedomit kedy boli tie stroje vyrobene a aka musela byt ich nakupna cena,tozhodne si ju daky domaci kutil nemohol dovolit kupit jedine tak ukradnut,ak by sa to preratalo na dnesne peniaze tak by sme sa asi bez problemov dostali na cenu cez 3000 eur a za tu cenu sa da uz zakupit nenormalny invertor...zrovnavat ju s dakou "gamou 165" nema zmysel

Offline

 

#9 05-02-2013 07:28:17

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3087

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Trochu jste ujeli . Pokud má něco odběr 27A samo a k tomu se v baráku ještě něco zapne , tak jistič vyletí . Vyletí párkrát a jdeš měnit spolu s rozblombováním rozvaděče . Doufám , že si Josef najde tu čtvrthodinu a změří rozběhový proud jak jsem ho prosil . Zde šlo o trvalé , častější zapínání toho stroje a bez nutnosti oidepnout celý barák . Jsem na tom doma stejně . Dokud byl hlavní 32A , tak jsem běžně zapínal KS200 bez starostí , dnes každým druhým zapnutím vyrazím tu podělanou 25ku a letím ji kolem baráku nahodit a opět se modlím , abych to znovu nevyrazil .

Offline

 

#10 05-02-2013 10:20:57

PeterK
Člen
Registrovaný: 30-11-2011
Příspěvky: 54

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Mal by tam byt asynchronny motor a ten ma teoreticky rozbehovy prud 7x vyssi ako menovity...ale to je spickova hodnota takze odporucal by som cim pomalsi istic...a ak ma pamat neklame tak prud 27A je pri behu na prazdno,zoberte si co to potiahne ked zacnete zvarat...


Thermadyne Victor Arcmaster200 AC/DC Tig, Thermal Arc Arcmaster 175 MMA, Autogen:-), WLSP 315 zatial nefunkčná

Offline

 

#11 05-02-2013 16:39:17

patrik307
Člen
Registrovaný: 20-01-2013
Příspěvky: 50

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

bobobo ak tam máš 25A s charakteristikou B, tak by možno nebolo zlé ho vymeniť za C, alebo až D. Ak to ma 27A odber pri rozbehu tak by bolo dobre o tom popremýšľať a vyhnúť sa tomu dávať tam 32A istič. Lebo za 32A je zrejme výšia platba.


KIT309, KIT 205, Fronius MMA, Dedera DESMi160M, WLSP315

Offline

 

#12 05-02-2013 19:45:09

Josef*elektro
Člen
Registrovaný: 09-06-2012
Příspěvky: 131

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Zdravím,

s tím měřením Ti Bobobo nepomůžu. Když otec triodynu koupil, byla "spálená" motor byl ve zkratu. Tehdy po demontáži jsem s údivem
zjistil,že je motor vinut hliníkovým vodičem. Byl to docela problém s převinutím a pak jsem ve Vyškově našel malou navijárnu,už asi
neexistuje a tam se toho ujali. Navíjel sám mistr a já jsem tehdy dal na jeho argument, že ty odbočky jsou zdrojem spálení vinutí.
Motor mám navinutý mědí, ale jen 380/440 V Hvězda - trojúhelník.
Co se týká vlastnictví těchto svářeček, myslím, že mají své kouzlo a také zaslouží úctu- pomocí nich vznikly téměř všechny velké stavby.
Když vidím na netu, jak si jinde ve světě váží starých strojů, je mi líto, že my známe jen cestu do šrotu.

Offline

 

#13 07-02-2013 00:12:38

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 619

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Josef*elektro napsal(a):

Zdravím,

s tím měřením Ti Bobobo nepomůžu. Když otec triodynu koupil, byla "spálená" motor byl ve zkratu. Tehdy po demontáži jsem s údivem
zjistil,že je motor vinut hliníkovým vodičem. Byl to docela problém s převinutím a pak jsem ve Vyškově našel malou navijárnu,už asi
neexistuje a tam se toho ujali. Navíjel sám mistr a já jsem tehdy dal na jeho argument, že ty odbočky jsou zdrojem spálení vinutí.
Motor mám navinutý mědí, ale jen 380/440 V Hvězda - trojúhelník.
Co se týká vlastnictví těchto svářeček, myslím, že mají své kouzlo a také zaslouží úctu- pomocí nich vznikly téměř všechny velké stavby.
Když vidím na netu, jak si jinde ve světě váží starých strojů, je mi líto, že my známe jen cestu do šrotu.

Vyškov, myslite Vyškov na Moravě? převíjí se dále, eště za totality to dělal pan Jašiček starši, teď jeho syn akorád provozovna je o dvě ulice jinde, teď je kousek od vlakového nádraží, je ale asi nejdraší na moravě

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2210_dsc05579.jpg

Editoval Kramlik (22-09-2018 19:11:51)

Offline

 

#14 07-02-2013 06:44:33

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 242

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Ak máte pred elmerom 25A istič s char.B,tak s tým sa nedá nič robiť.Aspoň na Slovensku nepovolia inú char. ako B.
Možno by pomohol polovodičový softštartér,nastaviť velmi dlhý čas rozbehu.Ale to už by bolo neúmerne drahé ako celok.S takou kravou motorom by sa malo dať zvárať 2,5-lkou elektródou v pohode pri prevádzke motora zapnutého do hviezdy.Chcelo by to vyskúšať.Asi by bol oblúk trochu mäkší,ale to by nemuselo byť na závadu.Kto máte takýto stroj vyskúšajte,pomerajte a dajte vedieť,aby som nezomrel sprostý.

Offline

 

#15 07-02-2013 09:31:53

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2483

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

hrmil napsal(a):

Ak máte pred elmerom 25A istič s char.B,tak s tým sa nedá nič robiť.Aspoň na Slovensku nepovolia inú char. ako B.
Možno by pomohol polovodičový softštartér,nastaviť velmi dlhý čas rozbehu.Ale to už by bolo neúmerne drahé ako celok.S takou kravou motorom by sa malo dať zvárať 2,5-lkou elektródou v pohode pri prevádzke motora zapnutého do hviezdy.Chcelo by to vyskúšať.Asi by bol oblúk trochu mäkší,ale to by nemuselo byť na závadu.Kto máte takýto stroj vyskúšajte,pomerajte a dajte vedieť,aby som nezomrel sprostý.

to je zas co za hovadinu ? vela ludi si preraba staru chajdu kde su este poistky a myslia si ze jednoducho nahodia silnejsi istic a hotovo ale tak to proste nefunguje,zajedno treba vacsinou vymenit aj pripojku od stlpa k domu a hlavne novu elektriku v dome ale treba mat od toho aj reviziu ! su ale aj oblasti kde silnejsi istic nepovolia len preto ze je tam siet proste pretazena...bezne je vymena istica ci uz za silnejsi alebo istic z inou charakteristikou bezproblemova

Offline

 

#16 07-02-2013 12:27:04

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 242

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

pavol.sk napsal(a):

hrmil napsal(a):

Ak máte pred elmerom 25A istič s char.B,tak s tým sa nedá nič robiť.Aspoň na Slovensku nepovolia inú char. ako B.
Možno by pomohol polovodičový softštartér,nastaviť velmi dlhý čas rozbehu.Ale to už by bolo neúmerne drahé ako celok.S takou kravou motorom by sa malo dať zvárať 2,5-lkou elektródou v pohode pri prevádzke motora zapnutého do hviezdy.Chcelo by to vyskúšať.Asi by bol oblúk trochu mäkší,ale to by nemuselo byť na závadu.Kto máte takýto stroj vyskúšajte,pomerajte a dajte vedieť,aby som nezomrel sprostý.

to je zas co za hovadinu ? vela ludi si preraba staru chajdu kde su este poistky a myslia si ze jednoducho nahodia silnejsi istic a hotovo ale tak to proste nefunguje,zajedno treba vacsinou vymenit aj pripojku od stlpa k domu a hlavne novu elektriku v dome ale treba mat od toho aj reviziu ! su ale aj oblasti kde silnejsi istic nepovolia len preto ze je tam siet proste pretazena...bezne je vymena istica ci uz za silnejsi alebo istic z inou charakteristikou bezproblemova

Vymenič istič pred elmerom sa samozrejme dá,ale RZ inú charakteristiku ako B(istenie vedenia)neakceptuje.Robievam aj elektrické prípojky,tak preto viem že to tak je na Slovensku.RZ vo vyjadrovacej správe podmieňujú istenie ističom s chsr. B.
A platiť za väčší istič len kôli občasnému zváraniu sa neoplatí.

Offline

 

#17 07-02-2013 19:33:05

Josef*elektro
Člen
Registrovaný: 09-06-2012
Příspěvky: 131

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Zdravím,

tak tak, Vyškov na Moravě. Kdybych hledal, ještě bych našel účty, převinutí stálo tuším 2700/ za totáče celá výplata/ a agregát koupil
otec z fabriky jako šrot,za 70hal/ kg , měď se tehdá neúčtovala. V roce 1986 se triodyny nahrazovaly KS kami, WTU, ZUI , UTami.
Kdo projevil zájem, mohl koupit. Jeden fanatik koupil i Pragovku 400 stovku- 28 kW !
Co se týká domovních rozvodů, mám téměř nezničitelnou instalaci- vše předimenzováno. Větší jistič než 25 A platit mi připadá neekonomické.
C čko lze na zvláštní povolení získat. Je to taky už pár let, nyní se platí za navýšení 500 za 1A! Povolení jističe závisí na místních
podmínkách / předřazené jištění pojistkami/  EON provádí místní šetření.

Offline

 

#18 07-02-2013 22:01:01

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2483

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

no vidis a ja som len nedavno robil zmenu z 1f na 3f a itic som tam dal 25c a nikomu to nevadilo smile povodne to mala byt 1f siet ale kamarat je taky dement ze zakupil sklokeramicku dosku a elektricku ruru na 400v s tym ze sak ja to uz nejak zapojim,istic by som tam samozrejme dal klasicke b-cko ale prave som taky nemal kupeny a ak mam byt presny tak ani netusim ci niekto kukal aku to ma charakteristiku,v kazdom pripade je to uz zablombovane takze je vsetko gut

Offline

 

#19 07-02-2013 22:48:31

pozi
Člen
Registrovaný: 07-02-2013
Příspěvky: 1

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Zdravím,nepatří to přímo sem, ale potřebuji poradit a nemůžu najít to správný forum. Mám v projektu: táhlo průměr 20mm(kulatina 20mm+na obou koncích navařena zavitová tyč M20 8.8) utáhnout na 10% únosnosti táhla???????

Offline

 

#20 07-02-2013 23:03:40

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 242

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

pavol.sk napsal(a):

no vidis a ja som len nedavno robil zmenu z 1f na 3f a itic som tam dal 25c a nikomu to nevadilo smile povodne to mala byt 1f siet ale kamarat je taky dement ze zakupil sklokeramicku dosku a elektricku ruru na 400v s tym ze sak ja to uz nejak zapojim,istic by som tam samozrejme dal klasicke b-cko ale prave som taky nemal kupeny a ak mam byt presny tak ani netusim ci niekto kukal aku to ma charakteristiku,v kazdom pripade je to uz zablombovane takze je vsetko gut

Asi ten človek, čo bol nahodiť elmer a zablombovať , tak možno ani nevie čo na tom ističi okrem 25 čísla znamenajú ostatné znaky.Dnes už RZ zamestnávajú kdeakých tiež odborníkov.Týmto sa nechcem nikoho dotknúť,ale to čo som napísal je v súlade s internými predpismi RZ.To že sa na to pracovník vy...l je druhá vec.

Offline

 

#21 08-02-2013 13:07:54

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3087

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

No majitel přípojky by měl spíše vzít lahev borovičky a tou rozvoďáka podarovat . Nwm jak na Slovensku , tady se hodiny s hlavním jističem fotí ! a fota posílají na ústředí .

Offline

 

#22 08-02-2013 13:40:24

Honza007
Člen
Místo: Český ráj 294 11
Registrovaný: 10-12-2011
Příspěvky: 2295

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

pozi napsal(a):

Zdravím,nepatří to přímo sem, ale potřebuji poradit a nemůžu najít to správný forum. Mám v projektu: táhlo průměr 20mm(kulatina 20mm+na obou koncích navařena zavitová tyč M20 8.8) utáhnout na 10% únosnosti táhla???????

Polož svuj dotaz do vlákna "oceli obecně" máš to hned na uvodní stránce jako první tady svuj dotaz prosím smaž.
Krom toho mi poměkud uniká na co se vlastně ptáš?Na unosnost nebo na moment utažení?


Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

Offline

 

#23 08-02-2013 13:46:39

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2483

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

ono by sa tam pri najhorsom nahodil normalny 25b istic,ani neviem ako sa mi to c-cko zatulalo do brasne,taky druh isticu tam nebol potrebny nakolko to bol "panelak" alebo lepsie povedane tehlovy panelak takze nepredpokladam ze tam bude mat zapojeny silnejsi motor ako je vo vysavaci,zmenu z 1f na 3f nerobievam zas tak casto,no tak fotit sa to nefotilo...dedo co doniesol novy 3f elektromer si sadol na schody ze nech ten elektromer rovno nahodim ze ho uz bolia nohy smile aspon som mal s kym pri praci pokvakat,ked bolo vsetko zapojene nahodil blomby vypisali sa papiere a hotovo...

Offline

 

#24 09-02-2013 10:41:44

Josef*elektro
Člen
Registrovaný: 09-06-2012
Příspěvky: 131

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

Zdravím,

chci jen dodat, že Triodyn má štítkový údaj 14kW, což podle vzorce pro výpočet 3f výkonu  je neoddiskutovatelných ca 28 A. Podle manuálu
má svářečka lehký rozběh, čili 3x I jm. Problém je ,že indukční motor s kotvou nakrátko bude mít za každého režimu proudový náraz.
V okamžiku zapnutí je to transfomátor se zkratovaným sekundárem. Teprve s růstem otáček dojde reakcí rotoru ke snížení proudu.
Tahle diskuze potvrzuje můj názor, že stroje, konstruované do průmyslu, lze těžko provozovat doma za omezených podmínek.
Můj bohatý bratranec topí elektřinou a za hlavní jistič 63 A platí měsíčně 2400Kč! Mimo topnou sezónu by mohl svařovat Triodynou na kšeft!

Editoval Josef*elektro (09-02-2013 10:44:27)

Offline

 

#25 09-02-2013 14:05:41

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2483

Re: Rozběh Triodyn K-320 doma

neviem ci som to spravne pochopil...2400 plati len za to ze ma taky silny istic ? ved to je nenormalna cena

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS