SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 06-11-2011 01:40:35

simonsen
Člen
Registrovaný: 06-11-2011
Příspěvky: 15

stupačka s trafom

mam trafozvaračku na rutilky  a potrebujem nutne zvarat zvislé zvary tzv. stupačky. poradte ake ellektrody by boli najlepšie . dakujem za radu .

Offline

 

#2 06-11-2011 11:29:19

Michal01
Člen
Registrovaný: 05-07-2011
Příspěvky: 316

Re: stupačka s trafom

Zdravím,s trafem moc možností není,takže E-R 113 má dobrou ovladatelnost,zvláště v poloze svislé nebo E-K 103 také dobře ovladatelná.Nevím co budete svařovat,jakou tloušťku mat.,nebo jestli bude např.svár něco těsnit?


MIG/MAG - WLSP 315si ; WTU 315-34 MIG + MIG 30 ; GCE autogen - C2H2+O2 ; PB + O2 ; navařovací souprva NPK-1;RSOMA řezací stroj
MMA - Triodyn RK 320 ; WTU 500-3 ; WTU 315-3 ; UTA-200-1
TIG - MA 315 AC/DC ; Triodyn TIG 30 (DC)
CUT - PLASMA CUT 40 - 70(pro ruční) ;  CNC vypalovací automat (plasma/autogen) 3000 x 8000 mm (PLASMA CUT 120)

Offline

 

#3 06-11-2011 11:49:14

fester
Člen
Registrovaný: 14-07-2011
Příspěvky: 74

Re: stupačka s trafom

Kludne mozte pouzit aj obycajne ER - 117 . Ked si zvyknete na tuto polohu nebude vam urcite obit ziadne problemy. Je potrebne mat dobre ocistene plochy, pouzit primeranu hrubku elektrody a nastavit primerany prúd.
Tu je nejake video ako pomôcka (aj ked je to s bazickou elektrodou, technika je ta ista) :

http://www.youtube.com/watch?v=2l5SThTytwU 

http://www.youtube.com/watch?v=FgEpxT2sfp4

Ale pokial by vam to neslo s ER - 117 skuste pouzit tie elektrody co vam odporuca Michal01

Offline

 

#4 06-11-2011 13:13:21

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2110
Web

Re: stupačka s trafom

simonsen napsal(a):

mam trafozvaračku na rutilky  a potrebujem nutne zvarat zvislé zvary tzv. stupačky. poradte ake ellektrody by boli najlepšie . dakujem za radu .

Dnes existují i bazické elektrody pro obě polarity a střídavý proud
Např. Bohler FOX EV 50 W 
http://www.bw-group-china.com/attach/pr … 0_SMAW.pdf

Offline

 

#5 06-11-2011 13:42:59

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1238

Re: stupačka s trafom

Možností je hodně. Vynikající elektrody jsou třeba FOX 6013 od f. BOHLER, nebo od  f. OERLIKON  ap. Esabské ER117 jsou do poloh nevhodné, možná trochu lepší jsou OK 46.00.

Offline

 

#6 06-11-2011 14:25:26

fester
Člen
Registrovaný: 14-07-2011
Příspěvky: 74

Re: stupačka s trafom

Frank napsal(a):

simonsen napsal(a):

mam trafozvaračku na rutilky  a potrebujem nutne zvarat zvislé zvary tzv. stupačky. poradte ake ellektrody by boli najlepšie . dakujem za radu .

Dnes existují i bazické elektrody pro obě polarity a střídavý proud
Např. Bohler FOX EV 50 W 
http://www.bw-group-china.com/attach/pr … 0_SMAW.pdf

Pro Frank: neviete mi povedat ako je to s bazickymi elektrodami na striedavý prúd? Ja som cital v katalogu od ESABu parametre tých elektrod a bolo tam uvedene že potrebuju napatie na prazdno aspon 65 V , co mnohe transformatorove zvaracky nemaju (vačšinou okolo 45 - 50 V). Nebude tam problem so zapalením oblúku? Alebo je vôbec mozne s takymito elektrodami zvarat pri tak nizkom napati naprazdno?

Offline

 

#7 06-11-2011 14:48:00

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2110
Web

Re: stupačka s trafom

fester napsal(a):

Pro Frank: neviete mi povedat ako je to s bazickymi elektrodami na striedavý prúd? Ja som cital v katalogu od ESABu parametre tých elektrod a bolo tam uvedene že potrebuju napatie na prazdno aspon 65 V , co mnohe transformatorove zvaracky nemaju (vačšinou okolo 45 - 50 V). Nebude tam problem so zapalením oblúku? Alebo je vôbec mozne s takymito elektrodami zvarat pri tak nizkom napati naprazdno?

Určitě má ten katalog pravdu. Aspoň těch 65V bude nutných. Z mojí osobní zkušenosti - míval jsem svářecí trafo které mělo ca 75V naprázdno. Těch ca 50V je málo. To je opravdu jen na ty rutilky. smile

Offline

 

#8 06-11-2011 16:47:36

JardaK
Člen
Registrovaný: 03-02-2009
Příspěvky: 1117

Re: stupačka s trafom

Tak, tak, bazické např. FOX EV 50-W, FOX EV PIPE. Dále Phoenix Spezial D s dvojím obalem (vnitřní rutilový pro stabilizaci oblouku a vnější bazický pro ostatní funkce), ty jsou vyloženě určeny pro nucené polohy.
Jen bych místo odkazu na zastoupení v Číně dal ten na český katalog smile http://www.bohler-uddeholm.cz/czech/fil … erialy.pdf

fester napsal(a):

Frank napsal(a):

simonsen napsal(a):

mam trafozvaračku na rutilky  a potrebujem nutne zvarat zvislé zvary tzv. stupačky. poradte ake ellektrody by boli najlepšie . dakujem za radu .

Dnes existují i bazické elektrody pro obě polarity a střídavý proud
Např. Bohler FOX EV 50 W 
http://www.bw-group-china.com/attach/pr … 0_SMAW.pdf

Pro Frank: neviete mi povedat ako je to s bazickymi elektrodami na striedavý prúd? Ja som cital v katalogu od ESABu parametre tých elektrod a bolo tam uvedene že potrebuju napatie na prazdno aspon 65 V , co mnohe transformatorove zvaracky nemaju (vačšinou okolo 45 - 50 V). Nebude tam problem so zapalením oblúku? Alebo je vôbec mozne s takymito elektrodami zvarat pri tak nizkom napati naprazdno?

Offline

 

#9 08-11-2011 16:59:15

simonsen
Člen
Registrovaný: 06-11-2011
Příspěvky: 15

Re: stupačka s trafom

uz som z toho na nervy. tečie to ako sproste a môzem tam davat  ampere akekolvek chcem . S.rem na to . Asi na to zoberem invertor .

Offline

 

#10 08-11-2011 18:28:58

donal
Člen
Registrovaný: 28-09-2011
Příspěvky: 104

Re: stupačka s trafom

20 let svařuji doma s trafem  s TMB 125 chce to jen trpělivost a má zkušenost je že kdo se naučí s trafem dobře svařovat tak nemá problem vařit  s čimkoli jiným -stejnosměrný zdroj,invertor  ,CO

Offline

 

#11 08-11-2011 18:30:14

Michal01
Člen
Registrovaný: 05-07-2011
Příspěvky: 316

Re: stupačka s trafom

simonsen-Zdravím,můžeš nám všem zdělit co vůbec svařuješ,jakou jsi vybral tedy elektrodu(druh,průmer) a jaký máš nastavený proud?


MIG/MAG - WLSP 315si ; WTU 315-34 MIG + MIG 30 ; GCE autogen - C2H2+O2 ; PB + O2 ; navařovací souprva NPK-1;RSOMA řezací stroj
MMA - Triodyn RK 320 ; WTU 500-3 ; WTU 315-3 ; UTA-200-1
TIG - MA 315 AC/DC ; Triodyn TIG 30 (DC)
CUT - PLASMA CUT 40 - 70(pro ruční) ;  CNC vypalovací automat (plasma/autogen) 3000 x 8000 mm (PLASMA CUT 120)

Offline

 

#12 08-11-2011 19:13:15

franišek
Člen
Registrovaný: 10-05-2011
Příspěvky: 636

Re: stupačka s trafom

To nebude svářečko ale rukama a plechem. Skus ten plech očistit ocelákem na stříbro a pak si dej na trafu ampery mene než na vodorovné polohy. Př jestli vaříš vodorovně na 80A tak se tam dej 70 až 75. a pak to zkus znovu.

Offline

 

#13 09-11-2011 06:38:33

kirkmen
Člen
Registrovaný: 22-09-2010
Příspěvky: 439

Re: stupačka s trafom

Včera jsem si skusil zavařit 4 stoupačky 6012 a 6013 a docela to šlo, jen je potřeba mít pevné ruce a nenatahovat oblouk, jinak je tam struska. Řekl bych, že ta 6013 je lepší na stoupačku.


Fronius - TransPulsSynergic 2700 - hořák AL3000UD 3,5m
              MagicWave 2200  hořák TTW3000A  ,  TransPocket 1500
JasigMIG 250 J90 - hořáky  binzel240 3m,  binzel-ergo250 4m    JasigMIG 350 - hořák Binzel360 4m
Hypertherm  - plasma  Povermax 1000, pro velké tloušťky autogen(LPG)

Offline

 

#14 21-11-2011 22:39:19

simonsen
Člen
Registrovaný: 06-11-2011
Příspěvky: 15

Re: stupačka s trafom

ak som tomu dobre rozumel  tak  na tieto elektrody FOX EV 50-W, FOX EV PIPE, Phoenix Spezial D. my stačí aj obyčajné  trafo na striedavý  prud ,ktorým zvaram rutilove elektrody a nebudem potrebovat invertor ani iny stroj na bazicke elektrody.  ???

Offline

 

#15 22-11-2011 08:44:29

JardaK
Člen
Registrovaný: 03-02-2009
Příspěvky: 1117

Re: stupačka s trafom

Od 50 V byste neměl mít problém.

Offline

 

#16 31-03-2022 14:16:32

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 199

Re: stupačka s trafom

Není tu někdo z Vysočiny, kdo by mi ukázal stoupačku v PF na kouťáku s rutilkou? Zkoušel jsem vlastními silami s ESAB GoldRox 2,5mm (spec.E 42 0 RC 11) na materiálech 2 a 4mm (tvořící jeden kout). Zkoušel jsem i nějakou E6013 2mm od Proteca (specifikaci neznám).

V obou případech se mi povedlo jakž-takž vyčarovat kořen, ale v druhý vrstvě (střídavý pohyb z jedné stěny na druhou) mi vždycky přetekla struska, bylo to nevzhledný a většinou jsem tam i zapekl strusku.

Sklon elektrody jsem měl od téměř rovné, přes sklon cca 15° až po 45°. Vařil jsem to invertorem a snažil se držet velmi krátký oblouk. Materiál očištěn. Často se mi stávalo, že jsem u druhé vrstvy "zakopával" o ztuhlý materiál/strusku. Když jsem přidal proud, tak to zase šíleně teklo.

Máte někdo praktické zkušenosti? Ještě to zkusím na silnějším materiálu, ale moc šancí si nedávám.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#17 31-03-2022 20:46:43

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4356
Web

Re: stupačka s trafom

pokud máš jakžtakž kořen zkus druhou housenku na padáka. Já to tak dělám a sváry jsou fotogenické.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#18 01-04-2022 05:18:03

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 199

Re: stupačka s trafom

Bourač - ano, takhle jsem ty svary potom opravoval. Druhou nepovedenou vrstvu jsem zarovnal flexou, zvysil proud a prevaril na padaka. Tohle docela fungovalo, ale taky to chce cvik.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#19 01-04-2022 09:29:53

E-Ryc
Člen
Místo: Praha / Horazdovicko
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 597

Re: stupačka s trafom

Jako by ve svarovani snad neco fungovalo bez cviku, co? wink

Online

 

#20 30-04-2022 23:15:55

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 1868

Re: stupačka s trafom

Skúšal už niekto rutil-bázické elektródy Spezial  alebo EVB S Jesenice  ?
Zaujímalo by ma , ako sa správajú v praxi .
Chcel by som to na bežné opravy na chalupe , aby som zbytočne nemusel zo sebou ťahať CO-čko z mesta ...
Mám invertor Berlan , ale bázické elektródy zapaľuje až vo vyšších prúdoch.
Tak že na tenšie materiály nepoužiteľné.
S rutilkami som sa v minulosti natrápil dosť a nemám to v pláne ani teraz...


BERLAN BWIG 180 , Plazma DEDRA DESPi40, TMB-125, OMI 165 v krabici od powermatu ,  jednoduchý AC TIG domácej výroby , Bodové zváracie kliešte PPSZ 700 A1 .

Offline

 

#21 01-05-2022 10:48:41

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7702

Re: stupačka s trafom

davidma: Nevím jak rychle jedete, ale zkuste vždy chviličku počkat v krajní pozici, na druhou stranu přes prostředek trošku rychleji a v druhé krajní pozici taky počkat. Počítejte si a třeba z jedné strany 1 vteřinu, na kraji počkejte vteřinku, potom zase na druhou stranu vteřinku atd. Bavím se teď o krycí vrstvě, ne kořen. Samozřejmě to chce vyzkoušet více rychlostí rozkyvu do stran a svářecí proud menší než na vodorovné sváry. Jestli svařujete ale něco hodně tenkého, třeba 2mm materiál, to bych zkusil jen na jednu vrstvu.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#22 01-05-2022 14:00:30

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 199

Re: stupačka s trafom

Jo, jo, tak jak to popisujes sem to delal na zaskoleni s EB121 a nemel jsem s tim problem, ale rutil-celulozka je uplne neco jineho na manipulaci.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#23 01-05-2022 16:03:54

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7702

Re: stupačka s trafom

Aha. Tak potom jedině zkoušet


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#24 01-05-2022 20:56:31

user
Člen
Registrovaný: 11-04-2012
Příspěvky: 51

Re: stupačka s trafom

m.evil napsal(a):

Skúšal už niekto rutil-bázické elektródy Spezial  alebo EVB S Jesenice  ?
Zaujímalo by ma , ako sa správajú v praxi .
Chcel by som to na bežné opravy na chalupe , aby som zbytočne nemusel zo sebou ťahať CO-čko z mesta ...
Mám invertor Berlan , ale bázické elektródy zapaľuje až vo vyšších prúdoch.
Tak že na tenšie materiály nepoužiteľné.
S rutilkami som sa v minulosti natrápil dosť a nemám to v pláne ani teraz...

Oerlikon Spezial mám doma. Robia takú čiernu sklenenú strusku, ktorá sa dobre odstraňuje. Celkom dobre vedia premostiť aj väčšiu medzeru. Často som ich používal. Teraz mám radšej 68.81, alebo 68.82 od Esab prechodovky.

Editoval user (01-05-2022 20:58:59)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2022


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče