SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 20-10-2010 19:15:54

DwPetr
Člen
Registrovaný: 16-10-2010
Příspěvky: 338
Web

WTU 315 zapojení

Dovezl jsem si svářečku WTU 315-34-MIG, chtěl bych ji využít na sváření elektrodou a mag. Je to rok 1990, a jak jsem po sundání krytu zjistil už má i soft start, na prvním obrázku čís. 2a3. To mě trošku zamrzelo, protože jsem doufal, že si tím pomůžu od citelného rázu při zapínání. /mám jistič 25A B/. Bohužel, i s tím je to znát.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2336_wtu1.jpg

Pak jsem se /nemám schéma zapojení 34"ky/ pokusil skouknout jaké je trafo, že umožňuje dvojí metody. Trochu mě zklamalo, čekal jsem měď a místo toho je vinuté hliníkem. Sekundáry mají dva výstupy, pro elektrodu jsou to ty horní a využívá tak celého trafa, a pro mig/mag se klemou přepojí na středy traf, kde je navařený další vývod sekundáru. Čili se využívá jen polovina, to by odpovídalo rozsahu na štítku, kde se za lomítkem uvádí poloviční hodnoty, ať už ve výkonu, nebo v regulaci.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2336_wtu2.jpg

V deklu je okýnko a tam se dá přehodit klema, je to kus hliníkového plechu. Nahoře tři vodiče vedoucí na konec trafa, určeno pro sváření a dole 4 vodiče. Tři z nich jdou na středy traf a poslední čtvrtý určený jako mig jde na menší tlumivku - první obrázek číslo 1.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2336_wtu3.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2336_wtu4.jpg

V tuhle chvíli střílím od boku, ale napadá mě následující. Rozdíl mezi mma a mig/mag zapojení je v tom, že se pro mig/mag volbu trafo sníží na polovinu takže napění není nějakých 5-55V ale jen 15-30 - nemám to napsané a moc si to nepamatuju, ale je to nějak tak, a přidá se k tomu ta malá tlumivka. Čili by to mohlo fungovat jako hrubé přepínání výkonu 1,2 a připnutí té tlumivky by se připla možnost mig/mag. Řízení charakteristiky obstarává přepínač na panelu, ten do tohodle přepojování nezasahuje.

A já se tedy ptám:

1) je tedy verze mig od ostatních odlišná jen tím, že má tu malou tlumivku navíc, a trafo umožňující rozdělení?

- pokud ano, tak do jiného ne-mig wtu s přepínáním charakteristik

2) je možno tuto tlumivku dodělat a dovařit odbočky na trafo /je vinuté hliníkovými pásy/ a tím získat wtu s možností např. připojení ext. nezávislého podavače, ktarý si z bedny WTU vezme jen anodové napětí?

- přičemž

3) rozdělení trafa má za vliv snížení výkonu, tj zjemnění regulace?

-a to by se

4) dalo ještě rozdělit a tím výkon ještě snížit?

Předpokládám že nárazový odběr to nezmenší, protože trafo zůstává fyz. v nezměněném stavu a mag.vliv bude pořád stejnej, ale pokud tomu rozumím dobře, tak to překlemování není až tak důležitý ve smyslu mig/mag, ale smyslu snížení proudového/napěťového výkonu trafa,kde se opírám o údaje na štítku. a rozdíl je hlavně v té přidané tlumivce nad hlavní výstupní tlumivkou.

jinými slovy pro sváření mig mag jde použít jakékoliv WTU 315 s přepínačem charakteristik s výše uvedenými úpravami.

A co se trafa týká, tak kdyby se na každý závit navařilo oko pro přišroubování vodiče, mohlo by to fungovat jako odstupňování výkonu výkonové části.

Protože nemám takové zkušenosti, a ten stroj neznám, chtěl bych o něm cokoliv zjistit, případně moje úvahy uvést na pravou míru.

Offline

 

#2 20-10-2010 20:38:51

1b
Člen
Registrovaný: 15-11-2008
Příspěvky: 513

Re: WTU 315 zapojení

Pokusím se ti odpovědět na několik otázek najednou: stykač osazený malou destičkou s relátkem není softstart.

Pokud doděláš opravdový softstart, neměl bys mít s jističem b25a problém.

Stykač, pokud si to dobře pamatuju, slouží pro mig/mag jako odpojení proudu, z podavače vedlo spínání stykače  přes několik kontaktů.

Odbočky na trafu slouží k doladění charakteristiky mig/mag oblouku, pokud by se přidělaly k obyč. wtu s malou tlumivkou a charakteristikou jako má verze mig, nejspíš by to chodilo.

Offline

 

#3 20-10-2010 21:02:40

DwPetr
Člen
Registrovaný: 16-10-2010
Příspěvky: 338
Web

Re: WTU 315 zapojení

Výborně, to je kus dopředu.
No mě zmátl ten velkej drátěnej rezistor, v podstatě se mi to zdálo jako soft. Bez schématu to je blbý.

Ano, MiG 30 fungoval dle informací na principu, že při vypnutí hořáku stykač rozpojil a drát byl bez proudu, vlastně puštění spouště hořáku vyřadilo z napětí celou svářečku a při bodování to tak cvičívalo z jističema až to nevydržely a vyletěly. Pro moje účely se neuvažuje s podobným vypínáním svářečky, ale s přerušováním silového vedení, ale to je jiná kapitola.

Každopádně si mě potěšil, WTU je opět v kurzu.

Pokud y měl někdo schéma, návod na 315.34.MIG byl bych moc vděčný. muj mejl je dworakpetr@seznam.cz

Offline

 

#4 20-10-2010 21:59:28

1b
Člen
Registrovaný: 15-11-2008
Příspěvky: 513

Re: WTU 315 zapojení

Z principu pro charakteristiky mma by měl stykač sepnout, pro mig/mag rozepnout.
Softstart lze vyrobit jednoduše tak, že stávající stykač bude fungovat jako první a bude spínaný z řídící desky podavače (24v, posílit přes stávající relé), s ním do série se připojí druhý, jeho silové kontakty se překlenují odpory a cívka (230v) se zapojí na ventilátor, který by měl být napájený z odbočky svař. trafa. Pokud je 24v ve wtu taky z odbočky svař. trafa, je potřeba dodat napájecí trafo, které se zapne hlavním vypínačem.

Offline

 

#5 20-10-2010 22:15:25

DwPetr
Člen
Registrovaný: 16-10-2010
Příspěvky: 338
Web

Re: WTU 315 zapojení

Je tam trafo 380/220/24 - 6A ze kterého je napájená zásuvka vzadu, to by šlo použít. Ventilátor se tváří jako 380/220, zjistim si. Pokud byh chtěl zasahovat do orig. stavu, použil bych součásti z toho spínání a překopal to - mig 30 neplánuji používat. Ale vzhledem k zachování orig. stavu soft udělám. Třeba podle schémat zde na foru, jkWeldu a tve rady. Díky

Editoval DwPetr (20-10-2010 23:24:53)

Offline

 

#6 21-10-2010 06:58:25

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 1996

Re: WTU 315 zapojení

Jinak stále stejně . Celé vinutí je použito pro MMA jen pro zapálení oblouku a řízení pak pouští jen segmenty průběhu střídavého proudu do velké tlumivky , která z těchto energetických pulzů udělá téměr ss proud . Ale charakteristika zdroje je strmá - je to zdroj proudu s omezeným výkonem . No a na MIGMAG pořebuješ menší napětí , ale "tvrdé" , je to zdroj napětí a tam už ta regulace působí v relativně malém rozsahu a udržuje jen napětí . Zde si proud ovlivňuje svářeč v relativně malém rozsahu posuvem drátu .

Online

 

#7 21-10-2010 17:16:17

DwPetr
Člen
Registrovaný: 16-10-2010
Příspěvky: 338
Web

Re: WTU 315 zapojení

Když teoreticky dodělám soft statrt, což je v pohodě, budu moc mašinu zapnout, to je dobrý, ale co bude když chytnu oblouk, ať už elektrodou, nebo drátem? nevyletí při zkratu odběr na max.? byť je n v mžiku, než se oblouk zapálí, tak při jištění 32A mi to musí  tu 25ku vyhodit ne?

Offline

 

#8 21-10-2010 19:40:47

zdeště
Zablokovaný
Registrovaný: 30-04-2010
Příspěvky: 819

Re: WTU 315 zapojení

Dobrý den,
ne, nevyletí. Převod trafa je  cca 1:10, to znamená, že pokud vaříte 100A ze sítě berete cca 10A, ale není to úplně přesné. Pro Vaši představu to stačí. Jsem rád,že jste upustil od připojení MIG 30. Byla to cesta neschůdná.
S pozdravem Zdeště


servis,oprava, svářečky,bodovky,plasmy
...dobrý servis, přítel vašich svářeček...

Offline

 

#9 21-10-2010 20:29:44

DwPetr
Člen
Registrovaný: 16-10-2010
Příspěvky: 338
Web

Re: WTU 315 zapojení

Ano, tak by to mělo být, to vím, při samotném průběhu strach nemám, ale nebyl jsem si jistý jestli během počátku zapálení oblouku, zda nebude elektronika "pouštět plný výkon" a po jeho zapálení zasáhne a sníží proud na nastavenou hodnotu. Přecejen se nejedná o odbočkové přepínání, ale o řízené elektronicky.

Offline

 

#10 21-10-2010 23:36:08

DwPetr
Člen
Registrovaný: 16-10-2010
Příspěvky: 338
Web

Re: WTU 315 zapojení

Tak díky Ramonovi mám schéma zapojení 34ky a tím jsem sem si myslel, že je vyřešena nejasnost ohledně zapalováné. Zdálo se mi, že zde má toto na starosti pomocný obvod sestávající se z drátového výkonového odporu a pomocného relé, které jsem zprvu mylně identifikoval jako softstart.
Nicméně po pečlivějším zkoumání, že jak rezistor, pomocné relé a malé relé na stykači zde má úplně jinou úlohu, a to při přetížení /teplotní čidla/odpojit silovou část...

Tento stroj mě nepřestává fascinovat..

Editoval DwPetr (22-10-2010 00:03:23)

Offline

 

#11 22-10-2010 07:55:00

zdeště
Zablokovaný
Registrovaný: 30-04-2010
Příspěvky: 819

Re: WTU 315 zapojení

Dobrý den,
tak to jste jeden z mála, co jej fascinuje WTU 315.34. Elektroniky se bát nemusíte. Regulační smyčka zabezpečí výstuní proud konstantní i při zapálení oblouku s minimálním překmitem zadané hodnoty. Naproti tomu při zapojení zdroje nesváříte, není žádná zátěž na výstupu, tudíž ze sítě si vezme cca 3A.
S pozdravem Zdeště


servis,oprava, svářečky,bodovky,plasmy
...dobrý servis, přítel vašich svářeček...

Offline

 

#12 22-10-2010 16:55:27

1b
Člen
Registrovaný: 15-11-2008
Příspěvky: 513

Re: WTU 315 zapojení

Jo tak stykač rozpojuje tepelka, omluva, využil bych ho pro softstart, tepelnou pojistkou bych blokoval napájení elektroniky, jak to bývá obvykle.

Offline

 

#13 23-10-2010 23:20:01

DwPetr
Člen
Registrovaný: 16-10-2010
Příspěvky: 338
Web

Re: WTU 315 zapojení

Tak projekt WTU dnes definitivně prohrál, po zjištění možností el. vedení k dílně jsem ukončil všechny naděje 16A jističem. A nový dráty tahat nebudu. V příštích dnech se rozhodne o osudu wtu, jestli půjde z domu, nebo jestli se rozebere, zmenší a předělá trafo, přeskládá a použije na stavbu nové svářečky kterou na 16ce rozjedu... 

Je to obrovská škoda, je to velký nádherný stroj.

Offline

 

#14 25-10-2010 08:26:48

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 1996

Re: WTU 315 zapojení

V tomto případě prodat , koupit , pokud není přebytek volného času . Když převíjet , tak přímo s odbočkami , nemůže následně elektronika zlobit .

Editoval bobobo (25-10-2010 12:28:52)

Online

 

#15 19-03-2011 19:52:12

Marcel4991
Člen
Registrovaný: 19-03-2011
Příspěvky: 1

Re: WTU 315 zapojení

Zdravím!
Som tu nový,ak sa to niekde riešilo,tak sa ospravedlňujem. Asi dva týždne dozadu nám odišlo domarobené trafo. Dnes sme doviezli WTU 315-3(zatiaľ požičaná). Je tam však menší problém s ističom. S otcom sme boli v tom,že máme istič C25A,ten je však iba ako hlavný a rozvod je B20A. V garáži sa ju podarilo spustiť s tým,že najprv sa ubrali ampere na minimum,zapla sa a potom sa pridalo na požadovanú hodnotu. Preto sa chcem opýtať, ako by pomohlo,keby sa istič vymenil za C20A, resp. C25A? Išlo by to rozbehnúť bez problémov aj pri nastavenom normálnom prúde? Nemyslím 200A+,ale tak na normálne domáce zváranie, tj. tak 100-150A. Ďalšia otázka,ako je riešené zapojenie? Nie som elektrikár a schémy mi hovoria pramálo. Aký prúd ide pri zapnutí do trafa? Aký vplyv by malo to,že by sa napr. ventilátor zapínal samostatne a trafo samostatne? Tam by ten ráz mal byť o dosť menší, keď si vezmem, že do elektromotora ide pri spustení prúd rovný až 6-násobku(!) menovitého prúdu. Vybehol som trošku zhurta,ale dúfam,že mi poradíte.

Offline

 

#16 20-03-2011 06:37:58

zdeště
Zablokovaný
Registrovaný: 30-04-2010
Příspěvky: 819

Re: WTU 315 zapojení

Dobrý den,
v případě WTU 315 je skutečně nutný měkký start jak tu doporučují kolegové. Zde se problém neodvíjí od proudu, který svářecí zdroj potřebuje ke sváření - v tété fázi jistič dostačuje i 16A - ale zařízení WTU je idukční zdroj jako celek - podobně jako motor a odezva do sítě je pro daný jistič řady B neschůdná.
  S pozdravem Zdeště


servis,oprava, svářečky,bodovky,plasmy
...dobrý servis, přítel vašich svářeček...

Offline

 

#17 26-03-2011 22:41:13

vihorlat45
Člen
Místo: HUMENNE
Registrovaný: 21-06-2010
Příspěvky: 34

Re: WTU 315 zapojení

Dobry večer.p.zdeště,dají se odborne/ neodborne/ domontovat ty diody jako pom.zdroj.do wtu jak sem Vám poslal to schéma???ĎEKUJI.                      nevidím je,čtyŕi diody se jen tak nestratí z dohledu,a taky pocit při zapálení oblouku není naco jsem zvyklej.

Editoval vihorlat45 (26-03-2011 23:21:19)

Offline

 

#18 26-03-2011 23:09:30

zdeště
Zablokovaný
Registrovaný: 30-04-2010
Příspěvky: 819

Re: WTU 315 zapojení

Dobrý den,
určitě to jde, jak víte že je tam nemáte?
S pozdravem Zdeště


servis,oprava, svářečky,bodovky,plasmy
...dobrý servis, přítel vašich svářeček...

Offline

 

#19 26-03-2011 23:22:50

vihorlat45
Člen
Místo: HUMENNE
Registrovaný: 21-06-2010
Příspěvky: 34

Re: WTU 315 zapojení

nevidím je,čtyŕi diody se jen tak nestratí z dohledu,a taky pocit při zapálení oblouku není naco jsem zvyklej.

Offline

 

#20 27-03-2011 08:01:59

zdeště
Zablokovaný
Registrovaný: 30-04-2010
Příspěvky: 819

Re: WTU 315 zapojení

Dobrý den,
vyzkoušejte toto:
přepněte přepinač na dálkové ovládání a zkuste chytit oblouk. Oblouk nechytnete, ale mohl by jste chyti tzv. pomocný zdroj který asi při 20A hoří malým nevýkonným obloučke pořípade silně jiskří. Použijte tenkou elektrodu.
Pokud nejiskří, tak tam nejsou.
S pozdravem Zdeště


servis,oprava, svářečky,bodovky,plasmy
...dobrý servis, přítel vašich svářeček...

Offline

 

#21 27-03-2011 18:09:23

vihorlat45
Člen
Místo: HUMENNE
Registrovaný: 21-06-2010
Příspěvky: 34

Re: WTU 315 zapojení

Zdravím,a odvolávam co jsem uvádel,a uvádím co jsem zjistil,ale jsou tam!!!!!!!!! jen jsou ukryty před zraky očumujících/,alias mne./ z druhé strany odporu podobajíciho se na reostat od triodyny/ale bez krytu/ vzadu na pravé strane za tlumivkou.Takže se vyráběli wtu-čka i bez nich? soudím to podle druhé schémy co mám ?ale poradte jak docílit jemnejšího zapalováni oblouku u wtu,/snad zámněnou Q-1 zaQ-2,3?

Editoval vihorlat45 (27-03-2011 18:14:56)

Offline

 

#22 27-03-2011 18:23:27

zdeště
Zablokovaný
Registrovaný: 30-04-2010
Příspěvky: 819

Re: WTU 315 zapojení

Dobrý den,
ano, máte postřeh.
Nechtěl jsem v předešlém příspěvku Vám motat informaci  o nastojato umístněném odporu se čtyřmi diodami.
Ta zkouška, co jsem popsal, by jasně napověděla, zda je tam pomocný zdroj je či ne.
Z toho co píšete mi není jasné zda obvod funguje jak má. Provedl jste zkoušku???
S pozdravem Zdeště


servis,oprava, svářečky,bodovky,plasmy
...dobrý servis, přítel vašich svářeček...

Offline

 

#23 27-03-2011 18:37:51

vihorlat45
Člen
Místo: HUMENNE
Registrovaný: 21-06-2010
Příspěvky: 34

Re: WTU 315 zapojení

Vše je jak má být,a k tomu jemnejšímu zapálení?????????Dá se to nejak amatérsky doladit ,nebo to chce hlavičku???

Editoval vihorlat45 (27-03-2011 18:40:14)

Offline

 

#24 28-03-2011 05:31:00

zdeště
Zablokovaný
Registrovaný: 30-04-2010
Příspěvky: 819

Re: WTU 315 zapojení

Dobrý den,
když je funkční pomocný zdroj, tak jsem to nikdy více neřešil.
S pozdravem Zdeště
P.S. myslel jste hlavičku nebo lahvičku?? lahvička by byla


servis,oprava, svářečky,bodovky,plasmy
...dobrý servis, přítel vašich svářeček...

Offline

 

#25 28-03-2011 22:30:59

vihorlat45
Člen
Místo: HUMENNE
Registrovaný: 21-06-2010
Příspěvky: 34

Re: WTU 315 zapojení

Myslel sem hlavičku/jako je vaše/estli se dá vylepšit,nebo zjemnit to zapalováni oblouku,a,na stimulaci myšlenek muže být po ruce i ta lahvička.P.S.-Myslím že je vám známo že  mi slováci se tomu nebránime,a když je to ješte to vaše moravské švestkové tak už vubec ne!!!!!!!Přeju hodne zdraví a z deště pod střechu (-:

Editoval vihorlat45 (28-03-2011 22:37:54)

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005  -  2014


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS