SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#26 15-07-2010 07:03:21

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2196

Re: Svařeni svislich svaru

Zdravím Phavel, pokud budeš svařovat bazickou elektrodou, je v tom jeden fígl. Ani ne tak to předsoušení, ale na rozdíl od jiných elektrod je nezbytné držet krátký oblouk, prakticky se okraj obalu při svařování skoro dotýká svařence. Nezapomenout na polaritu elektrody! A na rozdíl od rutilek, když se z jakéhokoliv důvodu vrátíš při svařování kousek do svaru, nezavaříš si strusku, což je někdy v nepřístupných místech velké plus.

Offline

 

#27 15-07-2010 07:46:42

JardaK
Člen
Registrovaný: 03-02-2009
Příspěvky: 1154

Re: Svařeni svislich svaru

...exotické Böhlery...  roll  roll  roll

Zdenek11 napsal(a):

Dobrý den, nemám sebemenší důvod se někoho zastávat.Ale v bývalém zaměstnání jezdili chlapi svařovat na montáže, na dokončovací práce u ocelových hal. Jednou jsem potřeboval pár elektrod (měl jsem  tehdy jen trafo), tak jsem se zeptal, jestli mi mohou nějaké dát. Řekli, že používají jen bazické, a pak něco jako že rutilkama si můžu doma lepit tak branku, že u nich to opravdu musí držet! (řekli to trochu jinak, ale to bych nerad publikoval doslova).To stejné mi řekl před pár lety jeden známý,svářeč (taky jezdí po montážích) a předevčírem  jsem si přečetl názor Oldastera. Tak nevím, ale i z vlastní zkušenost, provést třeba slušný koutový svar s trafem a éerkama nebo s invertorem a ébéčkama jsou dvě naprosto nesrovnatelné činnosti. Alespoň já se už k rutilkám pro běžné svařování konstrukčních ocelí vracet rozhodně nebudu. Neznám jediný něčím podložený důvod.
A Patrikovi jsem už radil, nesháněj žádný exotický Bohlery, kup v prvním železářství Supry, fakt to s nima na trafu jde celkem dobře, o dost líp než s ER. A jsou k dostání i v malých baleních.

Offline

 

#28 15-07-2010 08:02:33

JardaK
Člen
Registrovaný: 03-02-2009
Příspěvky: 1154

Re: Svařeni svislich svaru

Na to, že se u rutilek u koutových svarů svar chytá svar na boky a uprostřed je díra naplněná struskou se hodně nadává, stejně jako na zapékání strusky.
A stejně tak hodně svářeču nekouká na krabičku, jak se elektroda připojuje a na invertoru dávají vše na plus. Neberte to osobně, třeba to není Váš případ, ale nelegované rutilky obvykle patří na mínus.

Phavel napsal(a):

Taky mi to nedá a jako naprostý začátečník si dovolím zareagovat mým postřehem. Po pročtení tohoto fóra (díky správcům i všem přispěvovatelům) jsem trafo zavrhl a raději trochu připlatil za invertor Gama 160 na občasné nenáročné svařování v dílně. První pokusy jsem prováděl s rutilkou OK 46.00 průměr 2 na drobných profilech tl. 3mm. Protože invertor má opravdu šikovné funkce zvlášť pro svářečské neumětely jako jsem já, tak chycení a udržení oblouku víceméně nebyl problém (max se mi to občas při zapalování přilepí a i na to invertor naštěstí "pamatuje") . Svařit díly "na sraz" to šlo a zdálo se že nakonec všechno půjde vcelku hladce :-), ovšem u kouťáku jsem těžce narazil. Nejdřív se mi krásně navařila housenka pouze na jeden svařenec, takže po dovaření díl prakticky odpadl :-) Pak jsem se trochu zlepšil, svar se rozlil na obě plochy, ale stejně, bylo v něm příliš mnoho zavařené strusky. Vylepšil jsem to "ostřejším" úhlem, ale stále se mi struska místy zavařuje, už to ale alespoň vypadá víc jako spoj. Asi to chce víc cviku a lepší vedení elektrody.

Další týden jsem koupil EB 121 taky průměr 2 a zkusil to s nimi. Jako laik ale musím říct, že se mi s nimi pracuje o trochu hůř. Musím nastavit proud o něco víc než u té rutilky, jinak se mi elektroda lepí. Pak to jde, i ten kouťák se povedl o dost lépe (samozřejmě relativně na začátečníka) a bez zavařené strusky. Zase jsou ale vlivem většího proudu a vneseného tepla patrné větší deformace a svar je zavařený "až moc" (materiál v jeho místě je jakoby oslabený). Tenčí materiál si s bazickou moc nedovedu představit. Taky se mi moc nechce do nějaké procedury sušení elektrod. Tak nevím, jestli mám pokračovat v pilování techniky s rutilkami, nebo bazickými. Potřeboval bych ale umět svářet spíš tenkostěnné jekly, tak asi spíš zůstanu u těch rutilek.

Offline

 

#29 15-07-2010 09:23:14

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2196

Re: Svařeni svislich svaru

to JardaK
...exotické Böhlery...

No, před časem jsem chtěl z nudy zkusit vychvalované jednak směsové, jednak vrstvené rutil-bazické eldy, jak se budou chovat na trafu. Byly to Böhlery, čísla už si nepamatuju. Když jsem to dal prodavačům a řekl, že chci od každé tak 5 kousků daapůlek, koukali na mně jak na exota. Samozřejmě je nemám. Takže jednoznačně „exotický elektrody", no ne?

Offline

 

#30 15-07-2010 09:26:23

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4086

Re: Svařeni svislich svaru

Jsem jen amatérský svářeč , kdysi v práci jsem vařil triodynkou . Doma jsem si navinul malé tráfko a přechod na rutilku byl bolestný , taky nezaveřené díly . Musím ale dodat , že elektrody nesuším . Pak jsem si postavil první dynamosvářečku z autobusového dynama . A rád jsem se navrátil k bazickým elektrodám . Chvilku jsem dělal u Wopfnera ve výrobě lanovek a tam jsem poprvé vařil COčkem , byly to nějaké Froniusy , tenkrát mne typy nezajímaly . Pak jsem si postavil druhou z dynama (sehnal jsem z výprodeje v Pardubicích rotor za 150,-) . Tou vařím nyní . U tchána vařím ČKD tyristorkou , v práci máme 315 a malý CO , značku z hlavy nevím . Dostal jsem na opravu RTB3ku , ale cena opravy se majiteli nezdála , tak mi zůstala . Koupil jsem 200A diody a nyní dostavuji usměrňovač s "velkou" tlumivkou . Mám tam kond i odporový softstart . Zkoušel jsem jen tak na drátech a jede to perfekt , opět s bazickými .

Offline

 

#31 15-07-2010 09:53:49

Phavel
Člen
Registrovaný: 23-05-2010
Příspěvky: 15

Re: Svařeni svislich svaru

Díky za reakce na můj příspěvek. Až se k tomu zase dostanu, zkusím držet u té bazické co nejkratší oblouk. Ale asi jinak ještě nějaký čas zůstanu u pokusů s rutilkami, protože jednak jich mám asi 20 v zásobě a pak z určitý ješitnosti. Nechci s nima skončit a přiznat prohru, dokud se mi alespoň nějak obstojně nebude dařit. Navíc když to jiní dokážou i s trafem :-)
Jinak polaritu u obou typů si hlídám, o téhle záležitosti jsem se už několikrát zde i jinde poučil, ještě dřív než jsem s tím začal.

Offline

 

#32 15-07-2010 14:10:14

JardaK
Člen
Registrovaný: 03-02-2009
Příspěvky: 1154

Re: Svařeni svislich svaru

No ne smile

Existuje pár prodejen, kde Vám vzorek seženou, tedy pokud ví, že je potenciál alespoň na nějakou tu krabičku. Někdo si řekne o vzorek a pak z něj vyleze, že s tím zavaří co potřebuje a nic víc.

Na druhou stranu je množství prodejen, které Vám prodají ESAB, protože je nejznámější, nebo Čínu, protože je nejlevnější. Vše ostatní je pro ně strašná dřina.

Zdenek11 napsal(a):

to JardaK
...exotické Böhlery...

No, před časem jsem chtěl z nudy zkusit vychvalované jednak směsové, jednak vrstvené rutil-bazické eldy, jak se budou chovat na trafu. Byly to Böhlery, čísla už si nepamatuju. Když jsem to dal prodavačům a řekl, že chci od každé tak 5 kousků daapůlek, koukali na mně jak na exota. Samozřejmě je nemám. Takže jednoznačně „exotický elektrody", no ne?

Offline

 

#33 15-07-2010 14:19:43

Warlockvw
Člen
Registrovaný: 03-08-2009
Příspěvky: 717

Re: Svařeni svislich svaru

""Na druhou stranu je množství prodejen, které Vám prodají ESAB, protože je nejznámější, nebo Čínu, protože je nejlevnější. Vše ostatní je pro ně strašná dřina. ""                   presne takto to vidim aj ja,ESAB alebo nejaka Polsko-čínska nahrada a si vybaveny smile

Offline

 

#34 15-07-2010 18:48:48

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2439
Web

Re: Svařeni svislich svaru

Zajímavá diskuse. No, já ještě pamatuju rutilky (domnívám se) značené  E 4211 a E 4216. Pamatuje někdo? Těma jsem svařoval trafem už jako 15ti letej kluk... Odpovídá to nějak těm dnešním diskutovaným ER117? Těm tady v USA odpovídají E6013, ale já osobně je tedy nijak nepreferuji. Snad na nějaké zámečnické práce...

Offline

 

#35 15-07-2010 20:33:17

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: Svařeni svislich svaru

No, ty místní prodejničky se musí držet tržních principů. Obvykle mají jednoho dodavatele svářečských věcí a ten má elektrody tak od jednoho, dvou výrobců. Shánět nějaké další elektrody od někoho dalšího, a ještě navíc kusovky se jim nevyplatí nebo by na ně museli nasadit nekonkurenční cenu. Já to vidím tak, že stojí za to tam přijít, zeptat se, jaké prodávají elektrody a když ty nevhodné, tak je třeba jít.
Pokud člověk o tyto elektrody stojí, spíš to vidím na vlastní práci, najít si na internetu výrobce a jeho prodejce pro republiku a vymailovat či vytelefonovat buď přímé zaslání od nich nebo se domluvit, kde mají nejblíž zastoupení či obchodního partnera a tam si to nechat poslat....
Jinak dneska existuje spousta internetových obchodů, kde se tyto elektrody dají jednoduše zakoupit a spousta elektrod  už má i prodejní balení v malých množstvích, ideální na vyzkoušení, není třeba kupovat 6 kilový balík. 
A načatý 6 kilový balík či jiné nespotřebované balení zas není problém prodat na internetové aukci....
Stejně, pokud se má člověk naučit dobře svařovat, já zastávám názor, že na to nestačí vypálit 10 - 20 elektrod z nějakého malého balení. Na to naučit se svařovat chce vypálit nějakou stovku elektrod, aby to člověk měl v ruce. A nijak zvlášť to nezkrátí ani invertor se spoustou funkcí usnadňujících svařování začátečníkům. Takže stejně to nakonec skončí na tom několikakilovém balíku elektrod.......

Offline

 

#36 15-07-2010 21:00:33

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: Svařeni svislich svaru

Frank napsal(a):

Odpovídá to nějak těm dnešním diskutovaným ER117? Těm tady v USA odpovídají E6013, ale já osobně je tedy nijak nepreferuji. Snad na nějaké zámečnické práce...

Nechci se pasovat na odborníka na elektrody, ale pro běžné zámečnické použití na silnější materiály byly ER 113. ER 117 byly určeny na tenké plechy, pravděpodobně měly úpravu, která zmenšovala průvar do hloubky. Podle materiálů ESABU, sortimentu 2009 jsou v AWS označení obě označeny shodně E6013. Ale podle normy EN (DIN) jsou označeny rozdílně, ER 113 je označena jako E 38 A RR 1 1 , ER 117 je E 35 A R 1 1. takže nějaké rozdíly mezi nimi jsou.  Mně to označení nic moc neříká, ale někomu jinému to třeba řekne..

Offline

 

#37 19-07-2010 19:17:39

JardaK
Člen
Registrovaný: 03-02-2009
Příspěvky: 1154

Re: Svařeni svislich svaru

Nevím jak Esab, já se vyznám v Böhleru. Jsou elektrody FOX OHV, ty jso RC, tzn. rutil-celulózové. A pak jsou FOX ETI, ty jsou RR, tedy čistě rutilové. Oboje jsou na střídavý proud, nebo stejnosměrný mínus. Výhoda rutil-celulózových FOX OHV je ovladatelnost ve všech polohách vč. spádové, ideální pro montážní svary. Výhoda rutilových FOX ETI je excelentní pohledová kvalita. Hlaďoučké svary s plynulým přechodem do svařovaného materiálu, struska se sloupne sama. Průšvih je, když se člověk řídí zatřízením dle AWS. Co vše se vejde do 6013 to je hrůza. Nebo když jsou do stejné AWS zatřízeny žárupevné elektrody a nízkolegované jemnozrnné vysokopevnostní elektrody. Úplně jiné legování, případně úplně jiné tepelné zpracování. Nebo jak AWS řeší, nebo spíš neřeší vrubovky. Franku, Franku, jak vy to tam vedete smile smile smile

Radim napsal(a):

Frank napsal(a):

Odpovídá to nějak těm dnešním diskutovaným ER117? Těm tady v USA odpovídají E6013, ale já osobně je tedy nijak nepreferuji. Snad na nějaké zámečnické práce...

Nechci se pasovat na odborníka na elektrody, ale pro běžné zámečnické použití na silnější materiály byly ER 113. ER 117 byly určeny na tenké plechy, pravděpodobně měly úpravu, která zmenšovala průvar do hloubky. Podle materiálů ESABU, sortimentu 2009 jsou v AWS označení obě označeny shodně E6013. Ale podle normy EN (DIN) jsou označeny rozdílně, ER 113 je označena jako E 38 A RR 1 1 , ER 117 je E 35 A R 1 1. takže nějaké rozdíly mezi nimi jsou.  Mně to označení nic moc neříká, ale někomu jinému to třeba řekne..

Offline

 

#38 19-07-2010 20:08:35

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2439
Web

Re: Svařeni svislich svaru

JardaK napsal(a):

Nevím jak Esab, já se vyznám v Böhleru. Jsou elektrody FOX OHV, ty jso RC, tzn. rutil-celulózové. A pak jsou FOX ETI, ty jsou RR, tedy čistě rutilové. Oboje jsou na střídavý proud, nebo stejnosměrný mínus. Výhoda rutil-celulózových FOX OHV je ovladatelnost ve všech polohách vč. spádové, ideální pro montážní svary. Výhoda rutilových FOX ETI je excelentní pohledová kvalita. Hlaďoučké svary s plynulým přechodem do svařovaného materiálu, struska se sloupne sama. Průšvih je, když se člověk řídí zatřízením dle AWS. Co vše se vejde do 6013 to je hrůza. Nebo když jsou do stejné AWS zatřízeny žárupevné elektrody a nízkolegované jemnozrnné vysokopevnostní elektrody. Úplně jiné legování, případně úplně jiné tepelné zpracování. Nebo jak AWS řeší, nebo spíš neřeší vrubovky. Franku, Franku, jak vy to tam vedete smile smile smile

Máte pravdu, že AWS je hodně benevoletní. smile smile Nicméně, pokud firma vyrábí důležitá zařízení, pro každou operaci je vypracován postup ve výzkumáku, který určuje přímo jakým materiálem se co svařuje, jaký teplotní režim je nutno dodržet a vůbec celkový podrobný pracovní postup. Používá se ověřený, atestovaný materiál, sami provádíme další kontrolu složení materiálu pomocí rentgenové spektrografie, aby se vyloučil omyl, dále kontroly při výrobě a výstupech mezi jednotlivými operacemi a to mnohdy i kontrolorem (inspectorem) od zákazníka.
Já vím, navenek to vypadá s USA děsně, ale vezměte fakta, že výrobky a zařízení které vyrábíme jsou prvotřídní kvality, vyvážíme je do celého světa, v USA i jinde pracují řadu let jak v nukleárních, tak konvenčních elektrárnách, jen v USA těch nukleárních je v provozu kolem stovky(http://www.euronuclear.org/info/encyclo … d-wide.htm). Naše výrobky pracují v ponorkách NAVY, vyrábíme součásti pro NASA, zařízení na kapalný vodík a zkapalněné plyny vůbec, velkou část výroby dodáváme pro petrochemii, papírny, cementárny atd...
Zrovna nyní vyrábíme ventily pro Slovenské energetické strojárne....

Editoval Frank (20-07-2010 03:18:25)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče