SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 08-10-2014 19:17:11

Mefkoko
Člen
Místo: Rajec
Registrovaný: 06-10-2014
Příspěvky: 4

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

A keby to bola ta doska kolko moze stat oprava???
Inac dnes ni to nedalo a som odkrytoval zadok a jeden kondenzator bol volny jednu nozicku nemak pripajkovanu k plosaku ci aj to moze robit take patalie

Offline

 

#27 08-10-2014 21:22:02

vastrap
Člen
Registrovaný: 24-11-2012
Příspěvky: 45

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Normalne to urcite nie je. Ved to prispajkuj, alebo daj niekomu prispajkovat a vyskusaj. Hlavne treba zistit stav tej sekundarnej diody, to je najjednoduchsie a potom ist dalej. Neviem, ci sa take dosky opravuju, skor si myslim, ze nie. Rovno sa menia, bud za repasovane, alebo rovno nove. Cenu tu v tomto vlakne ktosi spominal, a zda sa mi este celkom optimisticka.

Offline

 

#28 09-10-2014 04:42:58

Mefkoko
Člen
Místo: Rajec
Registrovaný: 06-10-2014
Příspěvky: 4

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

To uz necham na oca nech to zkukne on je v elektronike macher a ked bude doska v prde** tak ma znameho vo froniuse tak to sa uz bude cez neho riesit a ircite dam vediet co tomu bolo

Offline

 

#29 09-10-2014 06:07:51

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3189

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Ale nedáš , vadná deska není určená závada .... smile

Offline

 

#30 09-10-2014 14:23:14

vastrap
Člen
Registrovaný: 24-11-2012
Příspěvky: 45

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Presne ako hovori bobobo. Maximalne vymenia dosku. Vsade su len menici dosiek, zabudni na to, ze niekto ma nejaku diagnostiku, alebo nebodaj schemy. Ani v servisoch. A uz vobec tam nenatrafis na nejakych machrov. A keby aj boli, su tam procesory Altera, a tam koncia. Je to smutne, ale je to tak. Vykonovy diel je kocka. Mozno sa tam este daju vymenit budiace tranzistory.  Tak dufam, ze das vediet, ako to dopadlo.

Offline

 

#31 10-10-2014 07:52:39

Slayer85
Člen
Registrovaný: 26-08-2014
Příspěvky: 125

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Vím že to sem nepatří, bo je to jiný invertor, ale u toho svého sem měl taky zajímavou "závadu". Nasadil sem 2mm eldu, 65 ampér a začnu vařit. Začalo to vařit 160 ampér a postupně to během 5 cm eldy kleslo skoro na nulu. Byl sem z toho celkem zoufalý a nevěděl co s tím je, tak sem to rozebral a viděl big_smile Prostě po dvou letech už to chtělo vyčistit, protože potenciometr byl obalený kovovým prachem a nějak blbnul, ale vysavač to napravil big_smile


Kutil/konstruktér/technolog/svářeč (lepič) samouk big_smile
KITin 165 MMA + WIG

Offline

 

#32 26-08-2017 10:07:24

texi
Člen
Registrovaný: 20-06-2017
Příspěvky: 6

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Zdravím přítomné a prosím o radu . Svářečka Fronius TransPocket 1500 - po zahřátí tj asi 2elektrody 2,5 se mi sepne ventilátor a do dvou vteřin klatne relé a celá se vypne a opět zapne a mohu cca 5 vteřin vařit a opět se vypne a stále se toto opakuje. Žádnou chybu nehlásí .Dokud je studená vaří bez problémů . Uvnitř jsem ji vyčistil ,zkontroloval koncovou diodu. Prosím o radu. Díky.

Offline

 

#33 31-08-2017 14:22:53

pán volnosti
Člen
Registrovaný: 27-04-2016
Příspěvky: 176

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Bude vadné čidlo teploty, pokud svářečka svařuje. Je na chladiči vedle dvojité diody, kterou jste měřil. Čidlo vede do 6pinového konektoru společně s bočníkovými kablíky.

Offline

 

#34 01-09-2017 17:08:28

vastrap
Člen
Registrovaný: 24-11-2012
Příspěvky: 45

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Tak toho Vipera v p inom puzdre, zabudovaneho v TP 1500 by som chcel tiez vidiet.

Offline

 

#35 01-09-2017 17:18:20

vastrap
Člen
Registrovaný: 24-11-2012
Příspěvky: 45

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Taktie by som rad vedel, kde sa da dat vymenit doska aj s dopravou za 280 E. To by som bral

Offline

 

#36 04-09-2017 11:52:38

pán volnosti
Člen
Registrovaný: 27-04-2016
Příspěvky: 176

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

styles napsal(a):

Pokud se stroj po zahřátí vypíná a zase zapíná, velmi pochybuji, že bude stačit vyměnit pouze čidlo. Závada bude určitě jinde. To teplotní čidlo(pokud je další elektronika v pořádku způsobi, že se stroji stroji spustí pouze ventilátor a eventuelně(dle verze) se může po čas chlazení zablokovat buzení. Pokud odpadá relé-už je větší problém a pro "autorizované" servisy je jedinou možností výměna celé desky!!!
   Jinak-v jiném vlákně jste slíbil, že uvedete fotku jak jste koupil ten vadný stroj s údajně jen vadným Viperem a chtěl jste tam dávat Viper v pouzdru TO22Oxx? To se to nakonec nepodařilo, nebo závada byla nakonec i jinde?

Pravda nevšiml jsem si v textu, že cvaká relé. Čidlem to nebude. Takže v servisu to bude celá deska.

Vipera jsem vyměnil a objednal jsem v origo pouzdru! Však jsem to tam psal. Pokusím se dohledat fotku, svářečka už běhá někde na druhým konci republiky.

Offline

 

#37 04-09-2017 12:04:38

pán volnosti
Člen
Registrovaný: 27-04-2016
Příspěvky: 176

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Tak bohužel fotku jsem nenašel ale vím, že jsem si to fotil. Každopádněj sem měnil za stejné pouzdro a objednával z aliexpres. Kdybych tam měl dávat to TOčko tak to by byla celkem fušeřina, takže jsem raději pátral a objednal origo.

https://www.aliexpress.com/item/BTS426L … st=ae803_1

Prolezl jsem celej počítač a foto jinde, každopádně byste viděli jen přepájenýho vipera v origo pouzdru + zenerku a odpor. Ještě mrknu doma v PC ale myslím, že už to nedohledám.


Něco jsem našel, foto před opravou..   http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7196_spinzdroj.jpg

Po nahřátí šla hmota krásně odloupnout a pak jsem musel odpájet vipera, přeměřit okolní souč. a vyměnit a bylo.
Prostě jsem to opravil a nehledejte v tom vědu, kdyby někdo věděl o dalším Transpocketu tak klidně dejte vědět smile

Editoval pán volnosti (04-09-2017 12:31:09)

Offline

 

#38 04-09-2017 17:56:17

pán volnosti
Člen
Registrovaný: 27-04-2016
Příspěvky: 176

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Kdo? Ale nedivil bych se kdyby byl někdo další, však se tu furt s někým ňafete stačí projít vlákna.

Mě vůbec nezajímá jestli my věříte nebo ne. Ale přijde mi to od Vás vtipné, proč bych to sem asi jinak dával a psal? Co vám kdo udělal, že jste takovej nedůvěřivec. Tak já pádím, mám důležitější věci na práci než Vám tady vyvracet vaše smyšlenky, hezký den

Offline

 

#39 05-09-2017 08:31:33

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1932

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Je to sice trochu OT, ale mohl by mi nějaký odborník říci, proč se zalévá zrovna Viper a ostatní IO ne?

Offline

 

#40 05-09-2017 09:37:15

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 879

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Laků a zalévacích hmot na osazené desky je velké množství. Fixují součástky (ochrana před otřesy), zlepšují odolnost před klimatickými vlivy, zvyšují elektrickou pevnost (mají pevnost, podle materiálu až 70kV/mm).
Pouzdro na obrázku má vývody blízko u sebe, cestičky mědi na desce tedy mají taky malé mezery. Na piny je přivedeno usměrněné síťové napětí. Protože je nutné počítat s orosením, vodivým prachem, bylo potřeba zvednout elektrickou pevnost. Na většině plochy desky není poměr napětí/vzdálenost tak velká. Zalití celé plochy tlustou vrstvou by ztížilo možnost opravy, proto je lepší použít podstatně slabší nástřik průhledným lakem s nižší elektrickou pevností např okolo 20kV/mm. Lepší bezbarvé laky mají UV identifikátory a kvalitu nástřiku je možné zkontrolovat UV lampou.

Offline

 

#41 06-09-2017 08:35:26

texi
Člen
Registrovaný: 20-06-2017
Příspěvky: 6

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Díky všem přispívajícím, svářečku FRONIUS jsem odložil a půjde asi směrem sběrného dvora.....nová deska by vyšla na cca 9000,-. Ještě jednou dík.

Editoval texi (06-09-2017 08:36:23)

Offline

 

#42 06-09-2017 09:57:37

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2768

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Texi masinku nevyhazduj aj tie plastove diely a krabica sa moze niekomu hodit na nahradne diely pripadne na
ma niekto zaujem si spravit zvaracku tak to vyuzije alebo to odteba odkupi ten co najviac frfle. Radsej to ponukni napr tu alebo aukro.


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#43 06-09-2017 12:45:41

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 2930

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

texi napsal(a):

Díky všem přispívajícím, svářečku FRONIUS jsem odložil a půjde asi směrem sběrného dvora.....nová deska by vyšla na cca 9000,-. Ještě jednou dík.

To je o tom sehnat schéma té desky nebo ho zkreslit, pokud to půjde. A z toho vytypovat chybu.
Vlastní základní zapojení svářečky evidentně funguje, nebudou tam žádné špeky typu, že spálený výkonový spímač s sebou vezme pár dalších součástek kolem plus nějaký pseudoopravář pokusem o opravu zničí dalších x součástek.
Dá se čekat, že tam bude chyba jen v 1 - 2 součástkách v obvodu vypínání svářečky nebo spínání ventilátoru při zahřátí. Nějaká kladná zpětná vazba třeba kolem velkého kondenzátoru, třeba elektrolytu na napájení nebo kolem nadměrného ohřevu nějaké menší součástky vinou nějaké poruchy....
Pokud je ta deska dělaná tak, že se součástky a spoje dají snandno identifikovat, není tam procesor, neměla by být ta oprava moc náročná. A dávat to na sběrný dvůr je škoda.

V krajním případě by to pro kutila šlo "opravit" i tak, že by se obvod tepelné ochrany na desce nějak vyřadil a k tomu tepelnému čidlu přidělala nová tepelná ochrana.

Když to nechce za přiměřenou odměnu spravit nikdo tady na fóru, ( pro šťouraly já na to momentálně nemám kapacitu) doporučil bych se zeptat na bastlířských fórech. Třeba na Elektrobastlírně.

Offline

 

#44 06-09-2017 15:18:04

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1164
Web

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Mame tu VELKEHO odbornika  co vie vypisovat siahodlhe litanie ale namiesto toho by radsej mohol napisat kde robi aby si mu Ty Texi vedel kde poslat toho fronika na opravu ale vidim,ze to su len keci  :-)


Kutil s.r.o.

Offline

 

#45 06-09-2017 20:02:28

pán volnosti
Člen
Registrovaný: 27-04-2016
Příspěvky: 176

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Vzal bych ho

Offline

 

#46 06-09-2017 21:05:13

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1164
Web

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

A potom NEZABUDNI urobit FOTKY tej opravy a aj ich zalohovat lebo to bude dokaz,,korpus delikty,, ci ako sa to povie  smile


Kutil s.r.o.

Offline

 

#47 06-09-2017 22:01:12

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3189

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Nevěřím , že to udělá ....... Takových bylo ......

Offline

 

#48 07-09-2017 10:40:06

pán volnosti
Člen
Registrovaný: 27-04-2016
Příspěvky: 176

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Joe66 napsal(a):

A potom NEZABUDNI urobit FOTKY tej opravy a aj ich zalohovat lebo to bude dokaz,,korpus delikty,, ci ako sa to povie  smile

Přesně aby byl důkazní materiál! smile Nezapomenu! Pánovi jsem psal, uvidíme

Editoval pán volnosti (07-09-2017 10:46:45)

Offline

 

#49 07-09-2017 21:27:09

texi
Člen
Registrovaný: 20-06-2017
Příspěvky: 6

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

...diskuse se rozjela a tak mi to nedalo a ponořil jsem se opět do vnitřku Froniuse s tímto výsledkem :
Při výpadku jsem zjistil,že napětí na hlavní desce klesá z uvedené hodnoty +15V na +14,5V. Když toto napětí posílím ex. zdrojem na 14,85V a výše do 15V, svářečka pracuje bez problémů. Bohužel jsem se nedopátral vadného dílu ( elyty i SMD, diody, ventilátor- vše ok). Takže jsem ventilátor odpojil,abych odlehčil 15ti V,a zapojil ho přes trafíčko,usměrňovač a filtraci natrvalo na 230V. Dále jsem to celé otestoval na stole - teplotní čidlo ohřál na vyšší teplotu, žlutá LED na panelu se rozsvítila,výstupní svařovací napětí kleslo ze cca 70V na nulu, po ochlazení čidla žlutá LED zhasla, napětí opět vyhouplo na 70V. Ventilátor se po zapnutí hlavním spínačem roztočí a stále chladí,takže se domnívám,že v amaterských podmínkách mi bude dál svářečka fungovat. Zítra vše vyzkouším v praxi při vaření.

Offline

 

#50 08-09-2017 08:07:17

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 879

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Chtělo by to změřit osciloskopem, jak se změní zvlnění na výstupu zdroje 15V. Elyty na výstupu bývají dost zatížené a hřejí. Roste ESR a klesá kapacita. Tím se zvedá i zvlnění. K vytipovanému podezřelému kondenzátoru by bylo možno při testování přidat ještě jeden lowESR kondenzátor se stejnou kapacitou. Pokud by to pomohlo, tak vyměnit.
Ventilátor bude na 12V, tedy bude tam asi stabilizátor na 12V.

Editoval pt.kbely (08-09-2017 08:09:22)

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2020


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS