SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Je šance v téhle zemi někde normálně, ideláně přes pult koupit takovou blbost jako je gumavá membrána do redukčního ventilu na kyslik?
Zkoušl jsem to ve dvou firmach a nechtěli mi to prodat, plná huba keců, o tlakovém zařízení, zkouškách a pohobní hity, učel neprodat kus gumy ale službu za cenu skoro nového ventilu.
No, membrána do redukčáku na kyslík určitě není blbost. Redukční ventil na kyslík patří do tzv. vyhrazených zařízení, které musí být prokazatelně revidovány. Nerevidované redukčáky se nesmí používat. Membrána je ze speciální gumy odolné dlouhodobému působení kyslíku.
Naštěstí se dají pořídit "ojeté" redukčáky, které už nelze revidovat a při troše štěstí tam bude memrána OK.
A ted strohá technická realita.
Je to naprostá banalita, za těmi vašimi tajemnými sepecinimi a kdo vi jakymi prázdými žvásty se skryvá výsek z
EPDM, tedy prachsprosty tylen – propylen – dienový kaučuku. Což je zdela běžne dostupný materiál při vyšce 2mm s textlní vložkou je cena cca 300Kč za m2, kolik jich nasekate z m2?
S vaším přístupem byste nekoupil ani blbé těsnění na Pb , bo to je také vyhrazené zařízení :-)
Mě jen přide poněkud středověké vyrábět si těsnei, to jsem nemusle ani za půvdních internacinálnách komunistů, s tím přšli až multikulturní euro komunisté.
Apropo rpovzuji jeden rekukčák s řiskou orlici vyrobeny v roce 1942, asi nejhezčí rekukčák co mám Tolik k revizim a vyhrazeným
Řešil jsem kdysi stejný problem. Mám nějakou povědomost o kovových materiálech, o gumových minimální.
Z těch gum co se mi válejí doma byly výsledky nic moc.
Dá se pořídit běžný metr z návinu šířky 1 metr, když je prodejce solidní odřeže jen 10cm.
Je známou věcí že guma stárne, v atmosféře kyslíku stárne (mění vlastnosti) ledacos. Viz třeba pneumatiky.
Ta membrána v RV nemá tloušťku 2mm, má víc a myslím že ten profil není plochý, veprostřed je tloušťka větší než na zbytku plochy.
Tím ale problém ojetého RV nekončí, další součást která se opotřebí dřív než membrána je ventilek. U starých provedení je to kuželka s gumou, něco podobného jako je ve vodovodním kohoutku. Tato kuželka dosedá do mosazného sedla. Spolupůsobení malé pružiny na této kuželce + tlak velké membránové pružiny zařizuje trvalý nastavený tlak do hadice.
Novodobější kuželka není z gumy, je z teflonu, nebo nějakého podobného materiálu.
Kuželka dosedá do Ms sedla a tady je ten druhý problem.
Sedlo je vlastně ventil a těmi miliony litrů co tudy proběhnou se opotřebí a netěsní.
U technických plynů se uvádí čistota, chemická, neuvádí se fyzikální. Kyslík teda obsahuje nějaké neměřitelné množství mikročástic které při proudění ventilem to sedlo opotřebí.
Průměr sedla je jen pár milimetrů. Oprava v domácích podmínkách nereálná.
Takže redukčáky nosím na repasi k obchodníkům a mám kontakt i na dva servisy. Cenu přehazuju na moje koncové zákazníky.
Blbý je že servis nechce opravovat některé typy ještě celkem moderních RV.
RV pro PB se kupodivu neopotřebovávají, některé mám v provozu již 20let a jsou stále funkční. Bude to tím že u PB jsou v lahvi řádově menší tlaky.
Stránky: 1