SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 20-01-2023 23:53:04

MKRATZ
Člen
Registrovaný: 16-01-2023
Příspěvky: 7

Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Dobrý den ,
chci se zeptat jaké materiály - oceli,litiny,ostatní lze použít pro výrobu ploch určených pro styk s potravinami - výroba roštu na gril a plotny na gril?
Potažmo kde se takové informace hledají.
Lze obecně nějak zjistit zda se mohou z materiálu uvolňovat zdraví škodlivé látky při určitých teplotách ?
Díky

Offline

 

#2 21-01-2023 02:37:35

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2218
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

MKRATZ napsal(a):

Dobrý den ,
chci se zeptat jaké materiály - oceli,litiny,ostatní lze použít pro výrobu ploch určených pro styk s potravinami - výroba roštu na gril a plotny na gril?
Potažmo kde se takové informace hledají.
Lze obecně nějak zjistit zda se mohou z materiálu uvolňovat zdraví škodlivé látky při určitých teplotách ?
Díky

Do nedávna se pro potravinářství používala a stále asi používá nerez ocel AISI 304, nebo 316 kvůli větší odolnosti proti chloridům.
Nedávno jsem četl zajímavou studii, že z hlediska potlačení růstu bakterií v masných produktech je mnohem účinnější použití mědi a jejích slitin. Článek je v AJ, ale kousek přeložím...

https://journals.asm.org/doi/10.1128/aem.02532-05

Cílem této studie bylo vyhodnotit sedm litých slitin mědi (61 až 95 % Cu) z hlediska jejich schopnosti snižovat životaschopnost E. coli O157, smíchané s mletou hovězí šťávou nebo bez ní, a porovnat tyto výsledky s výsledky pro nerezovou ocel. . E. coli O157 (NCTC 12900) (2 × 107 CFU) smíchaná s extrahovanou hovězí šťávou (25 %) byla naočkována na kupony z každé slitiny mědi nebo nerezové oceli a inkubována při 22 °C nebo 4 °C po dobu až 6 h. Životaschopnost E. coli 0157 byla stanovena počítáním na destičkách kromě barvení in situ respiračním indikátorem fluorochrom 5-kyano-2,3-ditolyl tetrazoliem. Bez hovězího extraktu tři slitiny úplně zničily inokulum během 6-hodinové expozice při 22 °C. Při 4 °C pouze slitiny s vysokým obsahem mědi (>85 %) významně snížily počty O157. U hovězí šťávy pouze jedna slitina (95 % Cu) zcela zabila inokulum při 22 °C. U nerezové oceli nedošlo k žádnému významnému snížení počtu článků. Při 4 °C pouze slitiny C83300 (93 % Cu) a C87300 (95 % Cu) významně snížily počty E. coli O157 s 1,5 a 5 log usmrcení. Snížení inokula na 103 CFU vedlo k úplnému zničení všech sedmi litých slitin mědi za 20 minut nebo méně při 22 °C. Tyto výsledky jasně demonstrují antimikrobiální vlastnosti litých slitin mědi s ohledem na E. coli O157, a v důsledku toho mají tyto slitiny potenciál napomáhat bezpečnosti potravin.

Editoval Frank (21-01-2023 02:39:58)

Offline

 

#3 21-01-2023 09:24:14

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3734

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Ale půjde o její uvolnění . Měď je reaktivní a jedovatá . Což u složení běžné nerezi není .

Offline

 

#4 21-01-2023 09:43:03

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4038

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

S takovými  studiemi  bych  byl  opatrný. Zrovna měď je materiál, který se poměrně snadno  přes oxidy a uhličitany na svém  povrchu rozpouští. Tudíž člověk,  který  měď nekriticky používá pro  přípravu  potravy může časem  dostat  do  těla dostat  dost  toho  kovu. A měď je těžký kov a je jedovatá. Nevím,  jak je v lidském  těle toxická  a co  tam  způsobuje či  jak  se z lidského  těla může odstraňovat, ale je jedovatá. Odtud je zřejmě ona likvidace choroboplodných  zárodků, hrubou  chemickou  silou ionty mědi,  které  se mohou  ve slušném  množství  dostat  do  potravy. Takže na tom  bych  nebazíroval. Chroboplodné  zárodky v potravinách  se dají mnohem  snadněji  a úplně bez  jakéhokoliv zdravotního  rizika ničit vysokou teplotou při  vaření  nebo  ohřívání. Když  bych  chtěl  desinfikovat  potraviny mědí,  nemusím  na to používat drahé měděné nádobí, stačí koupit pytlík  modré  skalice a vždycky trochu do jídla přisypat.
Při  vaření  s měděným  nádobím  je tak  třeba zřejmě dodržovat  určité  zásady,  například hned po  použití  měděné  věci očistit a vysušit nebo  možná  i  nakonzervovat. Jinak  zbytky potravin  zoxidují  na organické  kyseliny,  které  urychlí korozi  a tím  rozpouštění  mědi. A  pokud takové  měděné  věci  delší  dobu nejsou  používány,  tak  by asi  bylo  dobré  před jejich  použitím odstranit mezitím  vzniklé  oxidy třeba omytím  octem. Jinak  ionty mědi  v roztoku  jsou  hořké. Podle mne stačí  vzít na přípravu malého  množství jídla nějaký  velký  dlouho  stojící  měděný kastrol a pokud to  jídlo má trochu  kyselou  reakci,  bude z iontů  mědi  uvolněných  do  jídla zřetelně nahořklé.
Na rošt nebo  plát na gril  je podle mne měď nevhodná,  protože tepelné podmínky při  grilování  budou  urychlovat rozpouštění  mědi  do potravy.

"Potravinářská  nerez" je potom  odolná  proto, že má  na svém  povrchu  velmi  odolné  oxidy,  které  se jen obtížně rozpouštějí.  Ale za určitých  pomínek  se mohou  rozpouštět. přitom  kovy v nerezi  jsou  toxičtější  než měď,  nikl a zejména chrom. Ale při  běžném  použití  se rozpouští  pod nějakou  hranicí,  kdy by to  škodilo,  ale asi  se rozpouští. Protože ty kovy se pak  najdou  tam,  kde všechno  končí  a sice v kalech  z čistíren  odpadních  vod. Ale grilovací  mřížky nebo  jehly se běžně vyrábějí  z  nerezi a nikdo  s tím  nemá  problém. Řekl  bych,  že by bylo  dobré  použít potrevinářskou  nerez  odolnou prosteřdí  s chloridy.

Co  se týká  černého  materiálu  nebo  i litiny, dřív se běžně vařilo  v litiniovém  nádobí  nebo  otlučeném  smaltovaném  nádobí a nebyl  problém. Železo  není  jedovaté,  ale ve větším  množství  chuťově jídlo  znehodnotí. Po použití  je třeba díl  pořádně očistit, případně nakonzervovat,  aby rezlo  co  nejméně a před novým  použitím případnou  rez očistit.

Podle mne je nejlepší  na griilovací  rošt nerez  a na grilovací  plotnu vulkanický kámen či  co  se to  za nerostný  materiál či  keramiku  používá.

Editoval Radim (21-01-2023 09:44:37)

Offline

 

#5 21-01-2023 10:11:06

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3734

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

I na to grilonání , pokud se jedná o desku je nejlepší polévaná litina . Koupil jsem na bazoši a suprspokojenost . Uvědom si , že i dnes běžně kuchaři ve velkých kuchyních používají běžné plechové pánve .

Offline

 

#6 21-01-2023 10:32:10

j.bill
Člen
Registrovaný: 23-03-2017
Příspěvky: 601

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Není to u té mědi trochu jinak? Nejsou jedovaté pouze její oxidy, tak zvaná "měděnka"? Například většina profesionálních kávovarů má bojlery z mědi, to by se asi zákazníkům nelíbilo, kdyby je v kavárnách trávili jako hlodavce....


Lepič vlašovčích hnízd.  smile
GÜDE GE145W + Proteco P550  ---> Berlan BWIG 180, Omicron OMI 246, LGK60 + Speedglas 9100XX, Predátor a další hračky... - všechno na takové to "domácí žvýkání"

Offline

 

#7 21-01-2023 10:52:02

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2143

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Neznám samozřejmě všechny prodávané kávovary z mědi, ale naprostá většina různých měděných nádob pro potravinářské účely má vnitřní povrch potažený jiným materiálem, ať už cínem, teflonem nebo nerezí. Měděná konstrukce je výhodná pouze pro svou tepelnou vodivost.
Případně pro estetické hledisko.

Editoval Zdenek11 (21-01-2023 10:53:38)

Offline

 

#8 21-01-2023 11:06:41

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4442

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

A u pálenice při pálení slivovice pro odstranění kyanidů z pecek. Pokud je pálenice z nerezu, dává se filtr s mědí. Ale jinak je nádobí cínované.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#9 21-01-2023 11:39:22

j.bill
Člen
Registrovaný: 23-03-2017
Příspěvky: 601

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Zdenek11 napsal(a):

...... Měděná konstrukce je výhodná pouze pro svou tepelnou vodivost.
Případně pro estetické hledisko.

Možná nejen to. Nemůže tam hrát roli i to antibakteriální působení (kávovary)? Myslím, že před nástupem "doby plastové", se v mnoha domech dělaly a zřejmě také dnes ještě dělají rozvody i pitné vody v měděných trubkách. Kdyby to bylo tak jedovaté, ztěží by na to existovala ČSN EN 1057.


Lepič vlašovčích hnízd.  smile
GÜDE GE145W + Proteco P550  ---> Berlan BWIG 180, Omicron OMI 246, LGK60 + Speedglas 9100XX, Predátor a další hračky... - všechno na takové to "domácí žvýkání"

Offline

 

#10 21-01-2023 11:53:44

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2218
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

bobobo napsal(a):

Ale půjde o její uvolnění . Měď je reaktivní a jedovatá . Což u složení běžné nerezi není .

Takže si myslíš, že je to celý podvod, ta studie? Měď sama o sobě jedovatá není, jedovaté jsou její rozpustné sloučeniny. Teď jde o to, zda dotykem s potravinami reaguje a ty případné sloučeniny budou vznikat v natolik škodlivé míře. Tyto samé antibakteriální vlastnosti jako Cu má i stříbro a některé další vzácné kovy. Cu je však relativně nejlevnější.
Tady v USA se měděné nádobí běžně prodává, domácí rozvody pitné vody jsou převážně v mědi atd. Možná, že to jsou jen předsudky. Já jsem původně logicky také dospěl k názoru, že měď není vhodný potravinářský materiál, ale několik studií dokazuje pravý opak.
Pochopitelně souhlasím, že dělat měděný rošt na grill je asi pitomost... big_smile

Offline

 

#11 21-01-2023 12:01:06

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3734

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Ono je důležité pH . Pokud bude kyselé bez přístupu kyslíku , tak vše OK , ale pokud zásadité .... Ono to samé platí pro olovo . Kdo třeba tušil , že ještě v roce 1991 (sic!) byly rozvody vody ve vyhlášené restauraci na náměstí ve Vamberku v olovu ! To není vypravování , osobně jsem ho likvidoval , tehdá jsem se 3roky po převratu živil jako instalater .

Offline

 

#12 21-01-2023 12:44:41

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2218
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Jasně, bobobo. Je tam víc faktorů pro i proti. Jen tak pro zajímavost:

Rozpustnost CuO je ve vodě, 0,000 08 g/100 ml.
Podobně oxid měďný (Cu2O) je téměř nerozpustný ve vodě.
Rozpouští se oba v některých kyselinách...
Určitě bych viděl riziko použití Cu tam, kde dochází ke styku potravin obsahujících silné organické kyseliny (citronová ap.) a závisí ty reakce i na teplotě.
Chloridy, chloristany atd. Uhličitany, křemičitany aj. jsou nerozpustné sloučeniny. Jako i CuCl se příliš nerozpouští ve vodě.
intermediární sloučeniny jsou označovány hydrid mědi (CuH) a nitrid mědi (CuN) CuS  ve vodě nerozpustný.
CuCO3 - uhličitan je ve vodě nerozpustný, za běžných podmínek je na mědi jeho vznik velmi pomalý, ovšem reaguje s něktrými kyselinami. Velmi dobře rozpustné jsou síran. a dusičnan.

Editoval Frank (21-01-2023 12:47:16)

Offline

 

#13 21-01-2023 12:51:19

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 1118

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

A PB trubky jsou pro pitnou vodu pocínované uvnitř. Ale kdo ví .
Kávovarů mám pár profi a všechno je to nerez, hadičky teflon/nerez, max pár kousků mosazi. I topná spirála je nerez.Elektrody pro hlídání hladiny titan. Měd už bude jen nějaká předražená pákovka a uvnitř bude stejně nerez minimálně v bojleru.


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

Offline

 

#14 21-01-2023 13:16:13

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2218
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Radim napsal(a):

Podle mne je nejlepší  na griilovací  rošt nerez  a na grilovací  plotnu vulkanický kámen či  co  se to  za nerostný  materiál či  keramiku  používá.

S takovou praktickou radou souhlas!  Také mám rošt vyrobený z nerez 309 a bez problémů.

Offline

 

#15 21-01-2023 13:33:37

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2218
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Juggernault napsal(a):

Kávovarů mám pár profi a všechno je to nerez, hadičky teflon/nerez, max pár kousků mosazi. I topná spirála je nerez.Elektrody pro hlídání hladiny titan. Měd už bude jen nějaká předražená pákovka a uvnitř bude stejně nerez minimálně v bojleru.

Ono se nerez ocelím dává mnohdy až neoprávněná korozivzdornost. Ale vše záleží na prostředí. Pokud je narušená ochranná vrstvička oxidů chrómu, tak koroduje stejně rychle jako obyčejná ocel. Mám destilační přístroj na vodu, nerez 304, tl. si 1mm. Pokud jsem vždy po destilaci vypláchl usazeniny, vysušil a uchoval nádobu suchou, tak vše OK. Jednou jedinkrát jsem se na to vykašlal a nechal ji po destilaci uzavřenou se zbytkem mokrých usazenin na dně, odjel na dva měsíce na dovolenou a potom jsem se zhrozil jak to dopadlo. Na několika místech koroze skrz a všude spousta koroze do hloubky... big_smile

Offline

 

#16 21-01-2023 18:12:38

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4038

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

No,  oxid a uhličitan měďnatý  je sice nerozpustný,  ale oba dva se velice ochotně rozpouštějí prakticky jakýmikoliv kyselinami.  A jejich měďnaté   soli  jsou  všechny nebo  skoro  všechny dobře rozpustné ve vodě. A samotná  měď je sice inertní  materiál, ale na povrchu  mědí působením  vzdušného  kyslíku,  vlhkosti  a CO2   dost  snadno  vznikají  právě ty oxidy mědi  a uhličitany - měděnka. Neboli  vyčištěná  měď na vzduchu  během týdnů  až  měsíců  zajde. U třeba topné  spirály to  tolik  nemusí  vadit,  protože na spirále se vyloučí  z  vody vodní  kámen  a ten měď zakryje. Jinde v nádobí  to  vadit může. Ve vodovorních  trubkách je zase ta měď pod vodou  a bez  přístupu  kyslíku  a kdyby tam  kyslík  byl, nebývají  ve vodě zase kyseliny,  které  by oxid a uhličitan  mědi  rozpustily. Plus k  tom většinu  vody proteklé  vodovodním  potrubím  člověk  spotřebuje jinak  než  že ji  vypije.
V destilačním  aparátu  je zase měd dokonce potřebná,  protože ionty mědi tam  katalyticky přispívají  k  rozkladu nežádoucích  součástí  pálenky,  tuším  aldehydů  a způsobují tak,  že pálenka má  lepší a jemnější  chuť.

Offline

 

#17 21-01-2023 20:29:16

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2218
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Radim napsal(a):

No,  oxid a uhličitan měďnatý  je sice nerozpustný,  ale oba dva se velice ochotně rozpouštějí prakticky jakýmikoliv kyselinami.  A jejich měďnaté   soli  jsou  všechny nebo  skoro  všechny dobře rozpustné ve vodě. A samotná  měď je sice inertní  materiál, ale na povrchu  mědí působením  vzdušného  kyslíku,  vlhkosti  a CO2   dost  snadno  vznikají  právě ty oxidy mědi  a uhličitany - měděnka. Neboli  vyčištěná  měď na vzduchu  během týdnů  až  měsíců  zajde. U třeba topné  spirály to  tolik  nemusí  vadit,  protože na spirále se vyloučí  z  vody vodní  kámen  a ten měď zakryje. Jinde v nádobí  to  vadit může. Ve vodovorních  trubkách je zase ta měď pod vodou  a bez  přístupu  kyslíku  a kdyby tam  kyslík  byl, nebývají  ve vodě zase kyseliny,  které  by oxid a uhličitan  mědi  rozpustily. Plus k  tom většinu  vody proteklé  vodovodním  potrubím  člověk  spotřebuje jinak  než  že ji  vypije.
V destilačním  aparátu  je zase měd dokonce potřebná,  protože ionty mědi tam  katalyticky přispívají  k  rozkladu nežádoucích  součástí  pálenky,  tuším  aldehydů  a způsobují tak,  že pálenka má  lepší a jemnější  chuť.

Tak ČISTĚ OSOBNÍ ZÁŽITKY - pamatuju jako mladej kluk z venkova, že naši rodiče měli hospodářství, doma ve speciální místnosti měli kotel z mědi ve kterém se ve velkém dělaly povidla ze švestek i jablek, marmelády, vařily se v něm brambory, vařil se v něm ovar, když se prováděla domácí zabíjačka atd atd... Padesátá a šedesátá léta.  A to jsme zdaleka nebyli sami. Nikdo neumřel na otravu mědí. Pamatuji se, že na nově zřízené věži kostela (po požáru) s měděnou střechou se vytvořila měděnka až po několika letech.Tady v Americe přes 40 let používáme vodu z měděného potrubí z vlastní studny, mně je dnes 77 a ještě žiju a příznaky otravy mědí nepociťuji, to spíše trpím otravou u TV zpravodajství ap. big_smile big_smile big_smile Ostatně pro organizmus je určité množství mědi velmi důležité. Myslím cca 2mg denně. Při nedostatku vzniká tzv. Wilsonova choroba.
Nezpochybňuji, že v určitých extrémních případech by k nadměrnému vniknutí mědi do organismu a předávkování  dojít mohlo. Znám zde lidi, kteří žijí celý život v domech s rozvody vody v mědi a neslyšel jsem, že by to nějak vadilo, nebo to bylo nějakým zákonem zakázané. tvrdíte, že ve vodě nejdou kyseliny - a co chlorování, nebo fluorování vody z městských vodáren? Běžně se prodává měděné nádobí. Já to tedy za zvlášť šťastné nepokládám.
Hodně takových poplašných zpráv se šíří díky neznalostem lidí. Nedávno zrovna jsem viděl pořad, jak škodlivé je používání plastů a kolik mg rozpuštěných plastů denně zkonzumujeme ve vodě a potravinách skladovaných v plastu. Teď jde o to co jsou fakta a co je bullshit. big_smile

Offline

 

#18 21-01-2023 20:46:12

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3734

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

No je třeba přistoupit k chemii . Odjakživa platí pravidlo , že zvýšení reakční teploty o 10°C zvyšuje rychlost reakce 6x . Tak si to porovnej mezi 4°C a např. 80°C . Já jsem jasně napsal , reakce aby vzniklo něco jedovatého je déledobě vlhkost a vzdušný kyslík . To je výsledek toho , co je na střeše . Pít takovou dešťovou vodu by ti moc neprospělo . Však se u šindelové střechy vyrábí široký hřebenáč z Cu plechu , potom je růst mechu výjimečný . To domácí hřátí bylo chvilkové a namazaná Cu po zabíjačce ani nemohla nic dělat. smile  Šéfoval jsem skoro 20 let laborce a dělal jsem destilku . Elektrody byly z nerezi . A to jsem destiloval tak jednou měsíčně a ten nerez nevydržel 3 roky a kupoval jsem elektrody nové . Rozpustily se ve vodě . Tedy pochopitelně působením elproudu . Prostě odtekly do odpadu .

Offline

 

#19 21-01-2023 21:13:03

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4442

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Vodovodní potrubí z mědi se běžně používá. Je to ale podmíněno: pH 6,5-9 a obsah CO2 méně než 44 mg/l. To jsou také požedavky na pitnou vodu. Protože pitná voda obsahuje kyslík, tak musí být zachováno "pravidlo toku", t.j. po úseku potrubí z mědi nesmí následovat potrubí z oceli. Z toho vyplývají pak praktické důsledky pro zapojování spotřebičů ap.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#20 21-01-2023 23:23:38

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2218
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Famater:
Tak jistě, věřím, že pitná voda by měla odpovídat nějaké normě, pokud má nýt opravdu pitná. Copak ze studny to více-méně bude OK, ale mnoho městských domů je připojeno na vodárnu, kde aby zamezili výskyt bakterií, tak je přidávan chloramin, nebo přímo i chlór. Tam by mně to zajímalo jestli to může reakcí s mědí škodit a nikde jsem se nedověděl nic vysvětlujícího.
Co se týče propojení, tak tady je v tom naprostá džungle big_smile Tak od ponorného čerpadla ve studni běží trubka pozink  až do zásobníku. Odtud je napojen vývod ocelovou pozink trubkou pomocí mosazného ventilu do rozvodu studené vody po domě. U každého spotřebiče je mosazný ventil, aby jej bylo možné kdykoliv odpojit.  Před vstupem studené vody do boileru je opět mosazný ventil, ten boiler je ocel pozink. Na boileru je pojistný ventil a přepadd do kanalizace ocel pozink trubkou. Rozvod teplé vody mědí v kombinaci s mosaznými ventily, stejně jako u studené, jen určenými pro teplou vodu. No, zatím to spoustu let tak funguje bez problémů.

Bobobo: souhlas.

Offline

 

#21 22-01-2023 05:02:04

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4497
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

bobobo napsal(a):

osobně jsem ho likvidoval

a nestydíš se trochu? Likvidovat odkazy předků... big_smile


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#22 22-01-2023 09:13:20

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4442

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Pozink a mosaz budou náchylné na pH. pod 6,5 a nad 9. Dochází k odzinkování. Řešil jsem jednou na jednom pražském sídlišti korozi ms armatur na topení. V kotelnách se voda máalkalizovat na hodnotu cca 8,5. Tady byla voda kluzká jako louh. Obsluha kotelny byla lajdácká. Franku, ta kombinace by měla být v pořádku a dá se předpokládat, že tě "přežije".
K vlivu kontaminace pitné vody mědí. Protože pitná voda obsahuje kyslík, dovchází k "rozpouštění" mědi v místech, kde se nevytvořil povlak z kysličníků. Poud by se tato voda dostaůla do styku s potrubím a armaturami z oceli, došlo by poškození těchto ocelových komponentů. Proto to "pravidlo toku". Kde to je správně, tam se hold ta měď vypije a neřeší se to.
Co se týká vlivu chlorování vody nic nevím. Neřeší se to. Jiná věc je v nemocnicích a hotelích a td, kde se sleduje kontaminace legionelou, se někdy používá k dezinfekci chlordioxyd. Tam to je jiné kafe s vlivem na plastové rozvody i ms armatury.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#23 22-01-2023 09:36:41

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4038

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Famater napsal(a):

Vodovodní potrubí z mědi se běžně používá. Je to ale podmíněno: pH 6,5-9 a obsah CO2 méně než 44 mg/l. To jsou také požedavky na pitnou vodu. Protože pitná voda obsahuje kyslík, tak musí být zachováno "pravidlo toku", t.j. po úseku potrubí z mědi nesmí následovat potrubí z oceli. Z toho vyplývají pak praktické důsledky pro zapojování spotřebičů ap.

To  je proto,  protože měď i  když  prakticky nekoroduje, vždy do  vody zanáší  nějaké  množství měďnatých  iontů. Ty by se potom  na tom železe vyloučily jako  kovová  měď a elektrochemickou korozí by velice rychle zničily to  ocelové  potrubí. Jedná  se o  to, že měď vyloučená  na oceli může mít mezi  sebou  velmi  nízký  elektrický  odpor a přitom je měď a ocel  těsně u  sebe. Napětí,  které  mezi  nimi  vzniká,  je sice velmi  nízké,  nějak 300 nebo 500 milivoltů, ale díky tomu  velmi  malému  odporu a tomu,  že je těsně u  sebe tam přes vodu soustavně protéká slušný  proud,  který  může tu  ocelovou  trubku "prožrat" už  za pár měsíců.

Jinak  se jedná  o  to,  že prakticky neexistuje materiál,  který  by neovlivňoval  vodu, kterou  člověk  pije nebo potravu,  kterou  člověk  připravuje a jí.  Prakticky vždy se něco do  té  vody nebo potravy uvolní. Je akorát potřeba,  aby ta škodlivost byla přiměřená. Například po  třicetileté  válce,  kdy feudál  ždímal  své  podané,  co  to  šlo,  protože bylo  málo  lidí, mohli  těm  nevolníkům  klidně vařit i  v olověném  nádobí a nijak  by se to  neprojevilo. Protože ti  nevolníci běžně umírali  udření robotou  a zlikvidovaní  alkoholem ve 30 - 45 letech a pokud jim  to  vaření  v olovu zkrátilo  život,  tak  jen o  pár let a to  tehdy nikdo nepoznal.
Měděné  nádobí  o  200 let později  nebo  ještě před těmi 50 lety třeba nevadilo  podobně, protože lidi byli  po  40 opotřebovaní,  po  padesátce už hodně umírali  na rakoviny a infarkty a jen  málokteří  se dožívali  osumdesátky. Tak  se třeba nemuselo  projevovat  to  měděné  nádobí.
Dneska se to  posunulo  o  takových  20 let, víc umírají  na infarkty a rakovinu  lidi tak  v sedumdesáti a osumdesátka je +- běžný  věk. Tak  možná  se na tu  měď někdo  zaměří a nějak  ze statistik  zjistí,  že každodenní používání  měděného  nádobí ukrojí  lidem  z té  osumdesátky věku třeba 5 let života. A potom  se to  obrátí  a měděné  nádobí se začne z  běžného  používání  vyřazovat. Nebo  taky ne.
Ovšem  kdo  třeba hodně a dlouhodobě svařuje a má  třeba mizerné  odsávání, takže ty škodliviny hodně dýchá, si  třeba v průměru  ukrátí  život  třeba vzhledem  k  té  osumdesátce o  10 let.

Editoval Radim (22-01-2023 09:59:49)

Offline

 

#24 22-01-2023 10:55:53

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3734

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Na hloupou otázku snad ani neodpovídat , no o kazateli lecos vypovídá . Ale já jsem potom namontoval potrubí nové , které slouží dodnes .smile
Tak nějak to Radime bude , dnes s tebou souhlas . Ono bylo veřejně prohlášeno , že dnes je 90% zdrojů vody kontaminováno všemožnými postřiky z polí . A to se již nezlepší , myslím , že se spíše pracuje na 100%ním znečištění . Sám bych si Cu potrubí na pitnou nedal . Ale zase dříve byly rozvody vody v litině a oceli a dnes jsou to kilometry v plastu . Kde jsou různé stabilizátory , změkčovadla atp. No ještě u studené vody , ale u horké musí to vymývaní chemických reziduí např. z PPRka být silné . Ale prý na něco zemřít musíme .

Offline

 

#25 22-01-2023 13:20:23

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2218
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Famater: Ano asi to je OK. Ještě jsem zapomněl sdělit, že na sekci studené vody používám průtokový filtr s uhlíkovou vložkou. Je to taková berlička, která snad zachytí případné sedimenty a bakterie. Skutečně ta vložka, která je ve skleněné nádobě je po roce zahnědlá a každý rok ji měním. Asi by zachytil i chlór, ale tady mám vodu ze studny, takže to odpadá.
Schválně jsem se díval na vzorek rozboru pitné vody, který jsme si nechali udělat asi před rokem a skutečně tam je několik zajímavých minerálů. Voda je označená jako měkká. pH 6,9.
Obsah vápníku pod 2 mg. Si ve formě H4SiO4, nepatrně, stopově As a Cd...  0,03 mg NaNO3, 0,1 mg NaCl, vůbec tam nefiguruje Cu, Fe, Al a Zn,  což mně tedy docela překvapuje... Ta voda je skutečně měkká, na varné konvici po roce provozu se projeví jen nepatrné zešednutí, lehce odstranitelné octem.

Editoval Frank (22-01-2023 13:25:23)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2023


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče