SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 11-09-2022 12:10:48

Oxal
Člen
Místo: Beroun
Registrovaný: 13-04-2009
Příspěvky: 12

AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Dobrý den členové tohoto fóra,
obracím se na Vás s dotazem a prosbou, zda by jste dokázali poradit s opravou svářečky AC/DC TIG 200PM modrá krabice. Tenkrát jsem našel, že je to nějaká kopie TIG 200P (asi jsou stejně obě z Číny). Jsem jen kutil a před cca 10 lety jsem ji novou koupil přes eBay od nějakého obchodníka ze Slovinska, za účelem sváření hliníku. Svařil jsem si celý výparník na tepelné čerpadlo a od té doby jsem ji nepoužil - 10 let stála. Nyní potřebuji vyrobit výparník nový a tak jsem si vše nachystal, ale ouha, svářečka nezapálí. Tuším, že to nazývají HF, zapálení oblouku jen při přiblížení, tak to vždy fungovalo, bylo to i slyšet, nyní nic. Běží pouze ventilátory, svítí display, spíná ventil argonu, ale nezapálí a to ani na škrtnutí. Sundal jsem kryt, jestli se mi náhodou do svářečky nedostala myš (v průběhu oněch 10 let se mi do sklepa dostaly dvakrát potvory myšky), ale naštěstí nic. Asi by se tam ani nedostali, vše je těsné. Pohledem vše jako nové, nic nesmrdí, vršky elytů rovné, vizuálně žádný vyteklý. Toť zatím asi vše, co k tomu mohu napsat.
Děkuji Vám předem za jakoukoli Vaši odpověď.


http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1077_1662887649614.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1077_1662887649602.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1077_1662887649590.jpg

Omlouvám se, prostřední obrázek je vzhůru nohama, nevím proč.

Editoval Oxal (11-09-2022 12:27:01)

Offline

 

#2 11-09-2022 12:33:23

Juraj.A
Člen
Místo: Tekovská Breznica
Registrovaný: 30-09-2013
Příspěvky: 438

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Oxal napsal(a):

Dobrý den členové tohoto fóra,
obracím se na Vás s dotazem a prosbou, zda by jste dokázali poradit s opravou svářečky AC/DC TIG 200PM modrá krabice. Tenkrát jsem našel, že je to nějaká kopie TIG 200P (asi jsou stejně obě z Číny). Jsem jen kutil a před cca 10 lety jsem ji novou koupil přes eBay od nějakého obchodníka ze Slovinska, za účelem sváření hliníku. Svařil jsem si celý výparník na tepelné čerpadlo a od té doby jsem ji nepoužil - 10 let stála. Nyní potřebuji vyrobit výparník nový a tak jsem si vše nachystal, ale ouha, svářečka nezapálí. Tuším, že to nazývají HF, zapálení oblouku jen při přiblížení, tak to vždy fungovalo, bylo to i slyšet, nyní nic. Běží pouze ventilátory, svítí display, spíná ventil argonu, ale nezapálí a to ani na škrtnutí. Sundal jsem kryt, jestli se mi náhodou do svářečky nedostala myš (v průběhu oněch 10 let se mi do sklepa dostaly dvakrát potvory myšky), ale naštěstí nic. Asi by se tam ani nedostali, vše je těsné. Pohledem vše jako nové, nic nesmrdí, vršky elytů rovné, vizuálně žádný vyteklý. Toť zatím asi vše, co k tomu mohu napsat.
Děkuji Vám předem za jakoukoli Vaši odpověď.

Obrázky sú úplne k ničomu, lebo sú v malom rozlíšení. Podľa mňa za tých 10 rokov čo zváračka "oddychovala" vyschla polovica kondenzátorov, ak nie všetky.


http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 649614.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 649602.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 649590.jpg

Omlouvám se, prostřední obrázek je vzhůru nohama, nevím proč.

Offline

 

#3 11-09-2022 12:40:21

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4300

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Na MMA to funguje, TIG se dá náškrabem zapálit? Nefunguje jen modul HF?


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#4 11-09-2022 14:31:56

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Takhle na dálku se asi závadu najít nepodaří. Nemyslím si, že by během skladování jen tak odešly elektrolyty nebo jiné součástky. Podle mě se někde objevil studený spoj, při používání bezolovnatých pájek je to po 10 letech dost pravděpodobné. Spoje s těmito pájkami mají všobecně nižší životnost, rychleji degradují než klasické olovnaté pájky. Někdy se dá najít i pod silným světlem a s lupou, bývá trošku jiný, než dobré spoje, nepatrně matnější nebo šedivý, ale ne vždy.
Může to ale samozřejmě být cokoliv jiného.

Editoval Zdenek11 (11-09-2022 14:37:02)

Offline

 

#5 11-09-2022 16:07:50

Oxal
Člen
Místo: Beroun
Registrovaný: 13-04-2009
Příspěvky: 12

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Zdenek11 napsal(a):

Takhle na dálku se asi závadu najít nepodaří. Nemyslím si, že by během skladování jen tak odešly elektrolyty nebo jiné součástky. Podle mě se někde objevil studený spoj, při používání bezolovnatých pájek je to po 10 letech dost pravděpodobné. Spoje s těmito pájkami mají všobecně nižší životnost, rychleji degradují než klasické olovnaté pájky. Někdy se dá najít i pod silným světlem a s lupou, bývá trošku jiný, než dobré spoje, nepatrně matnější nebo šedivý, ale ne vždy.
Může to ale samozřejmě být cokoliv jiného.

Zdravím,
posílám obrázky ve větším rozlišení.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1077_1662887649590-1.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1077_1662887649602-2.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1077_1662887649614-3.jpg

Bohužel je to tak, 10 let jsem na ni nesáhl a je možné, že některý z kondíků vyschl. V dílně netopím, ale mám ji pod RD a v zimě je tam 17°C, takže stále poměrně teplo. Spíše bych to ale typoval na ten cín - bezolovnatou pájku. Každopádně je to divné, 10 let jsem ji nepotřeboval, normálně jsem vše dovařil bez jakéhokoli problému a po 10ti leté přestávce je mrtvá.
Jak jsem psal výše, po zapnutí běží ventilátory, svítí display, normálně lze na něm zobrazit nastavený proud, při zapnutí na hořáku sepne ventil argonu a to je vše. HF není slyšet a ani nefunguje. Oblouk nejde nahodit ani na škrtnutí - ani náznak, úplně mrtvo. MMA jsem nyní vyzkoušel a je to to samé, ani náznak, úplně mrtvo.
Kontrolka poruchy nesvítí. Tak nevím. Každopádně kontrola všech spojů pod lupou (jestli ji budu absolvovat) bude šichta, je toho uvnitř habaděj.
Dívám se na to a ty obrázky stejně nic moc a to jsem je nahrál bez změny velikosti. Asi to s tím neumím.

Editoval Oxal (11-09-2022 16:09:51)

Offline

 

#6 11-09-2022 16:52:53

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1239

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Máš nastaven strašně dlouhý předfuk. To je ten první knoflík vlevo nahoře. Stáhni ho na minimum a znovu vyzkoušej. Ostatní nastavení není moc rozeznatelné, ale vypadá to také na nějaké bludy.

Offline

 

#7 11-09-2022 18:34:11

Oxal
Člen
Místo: Beroun
Registrovaný: 13-04-2009
Příspěvky: 12

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

ZDENÁL napsal(a):

Máš nastaven strašně dlouhý předfuk. To je ten první knoflík vlevo nahoře. Stáhni ho na minimum a znovu vyzkoušej. Ostatní nastavení není moc rozeznatelné, ale vypadá to také na nějaké bludy.

Zdravím, nyní je nastavení úplně rozházené - to je jak jsem to čistil hadrem od prachu kvůli focení. Tonoucí se, jak známo, i stébla chytá a tak jsem to raději hned vyzkoušel. Předfuk jsem stáhnul na úplné minimum a opět nic. Je to stále mrtvé.

Offline

 

#8 12-09-2022 06:14:48

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3832

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Tady je vidět,  že elektronika stárne i  když  se nepoužívá. Já  bych  typoval,  že za 10 let a v dílně pod domkem,  kde se netopí  a kde asi  bude dost  vlhko, došlo  k  nějakém  klasickému  ureznutí nějakého  spoje. Ale možná  i  k  degradaci toho  spoje z  čistého  cínu. Před cca 10 lety právě zrušili pro  země EU pájení  olovnatou  pájkou a ochranu měděných  vývodů  součástek před studeným  spojem  z čisté  cínové  pájky možná  ještě ne úplně uměli. Nebo  některé  součástky použili v provedení  pro  olovnatou  pájku neboli  s měděnými jenom  pocínovanými  vývody. Zatímco  pro  pájení  čistým  cínem  musí  být měděné  vývody například poniklovány. Takové  součástky pájené  čistým  cínem  fungují 2 - 4 roky,  potom  se mezi  mědí  a cínem  vytvoří  silnější vrstva křehké  sloučeniony cínu a  mědi,  která  popraská a je to.

Offline

 

#9 12-09-2022 20:14:36

Oxal
Člen
Místo: Beroun
Registrovaný: 13-04-2009
Příspěvky: 12

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Radim napsal(a):

Tady je vidět,  že elektronika stárne i  když  se nepoužívá. Já  bych  typoval,  že za 10 let a v dílně pod domkem,  kde se netopí  a kde asi  bude dost  vlhko, došlo  k  nějakém  klasickému  ureznutí nějakého  spoje. Ale možná  i  k  degradaci toho  spoje z  čistého  cínu. Před cca 10 lety právě zrušili pro  země EU pájení  olovnatou  pájkou a ochranu měděných  vývodů  součástek před studeným  spojem  z čisté  cínové  pájky možná  ještě ne úplně uměli. Nebo  některé  součástky použili v provedení  pro  olovnatou  pájku neboli  s měděnými jenom  pocínovanými  vývody. Zatímco  pro  pájení  čistým  cínem  musí  být měděné  vývody například poniklovány. Takové  součástky pájené  čistým  cínem  fungují 2 - 4 roky,  potom  se mezi  mědí  a cínem  vytvoří  silnější vrstva křehké  sloučeniony cínu a  mědi,  která  popraská a je to.

Domek kolaudován v roce 1990. Je to Lko 14x14,5 m ramena šíře 8 m a je kompletně podsklepený. Pod domem je poctivá "vana" z IPY. Vlhko v něm tedy opravdu není. Ve sklepě a dílně jsou radiátory, ale není potřeba topit (je to z cca 90% pod zemí - dříve se domy stavěli kompletně podsklepené kvůli využití místa), v zimě teplota nejde pod 17°C. Takže vlhkem a chladem to opravdu není. Jinak souhlasím, že by to mohlo být klasickou degradací bezolovnaté pájky. Jestli to budu muset celé rozebrat a zkontrolovat pod lupou, tak to bude tedy šichta. Nenapadá prosím někoho něco jiného krom degradace pájky? Díky moc.

Offline

 

#10 14-09-2022 13:07:41

veterán
Člen
Registrovaný: 27-06-2021
Příspěvky: 8

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Oxale-zkusím navrhnout něco jiného !!! Neobracejte se na jen rádoby odborníky, kteří zcestně okecat dovedou vše, ale v reálu pak skutek utek. Na nikoho kdo rád "typuje" ale ani na nikoho kdo správně česky tipuje. Neobracejte e ani na servisy, kde elektronici nejsou, neboť by je majitel ani nedovedl zaplatit(ani ty tzv. značkové) a už vůbec né na rádoby odborníky kteří se jen chlubí a vydělávají na videech, ale také to elektronici nejsou. Elektronika poznáte tak, že předem než se na zařízení podívá nijak nespekuluje. Dobře ví, že ta takové dymymické věci nestačí ani multimetr, ale hned sáhne po osciloskopu(a s tím to musí umět) a pokud zná invertory tak po několika sáhnutích sondou už ví o co jde a pak již jen najít vadné součástky vyměnit a stroj je jako nový. Tak že si najděte ve svém okolí elektronika a to je vaše jediná záchrana. Věřte že moc dobře vím o čem mluvím!

Tady jsem se podíval po dlouhé době jen z nostalgie, tady je to po stránce rad k opravám strojů doslova jen děs a bída. Kdysi tady bylo doslova pár odborníků elektroniků. kteří tady ale byli trnem v oku těm rádoby odborníkům co rádi o všem rádoby znale pindají a zdejší vedení tyto proto vyhodilo, aby jejich favorité a známí tady mohli jen machrovat. A tady je důslledek= jako v ČR.

Jinak tyto tzv barevné krabice byly po stránce opravitelnosti velmi dobře přehledně udělané a nebyl s jimi při opravách problém a jedou dodnes. Ač jsem se prioritně zaměřil a dotáhl hlavně Transpockety, tak bylo velmi mnoho i těchto barevných krabic a dalších jiných strojů. Jediná deska která byla problematická na opravu byla velmi nepřehledná čelní deska s těmi devíti potenciometry, ale když bylo kdysi zveřejněno jeji trochu podrobnější schéma na ruském serveru -tak už ani to nebylo sebemenším problémem. Ostatně zahraniční fóra jsou dodnes na velmi vysoké úrovni a velmi rád tam chodím, na rozdíl od tohoto spíše Facebooku !

Také zdravím jednoho člena vlákna, který mi kdysi věnoval tzv. neopravitelné šroty desek i nekompletní stroje pro mou praxi a z nich se staly pro mě velmi cenné zdroje náhradních dílů a jelikož se jednalo o značku Jasic, tak díly byly i dostatečně kvalitní. Nebylo by od věci pokud je to ještě možné toto obnovit, neboť v dnešní velmi špatné době bude mutné obnovit přívydělky pokud se ještě zlepším a zvládnu. Děkuji mu pěkně-sám bude vědět kdo to píše!

Nabízet opravu vám nyni nemohu, neboť jsem ještě čerstvě po operaci srdce a jelikož mám i více jiných vážných problémů, tak ještě nevím jak dopadnu a zdali se k praxi alespoň částečně vrátím. Ale zkuste najít dobrého elektronika ve svém okolí-snad se ještě najdou mladí, které to zajímá a snad tak elektronici nevymřou.

Omlouvám se, že jsem narušil "klid" Svarfora.

Kdysi účelově vyhozený člen!

Offline

 

#11 14-09-2022 16:49:09

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1071

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

veterán napsal(a):

Oxale-zkusím navrhnout něco jiného !!! ................Elektronika poznáte tak, že předem než se na zařízení podívá nijak nespekuluje. Dobře ví, že ta takové dymymické věci nestačí ani multimetr, ale hned sáhne po osciloskopu(a s tím to musí umět) a pokud zná invertory tak po několika sáhnutích sondou už ví o co jde a pak již jen najít vadné součástky vyměnit a stroj je jako nový. Tak že si najděte ve svém okolí elektronika a to je vaše jediná záchrana. Věřte že moc dobře vím o čem mluvím!

..............

Jinak tyto tzv barevné krabice byly po stránce opravitelnosti velmi dobře přehledně udělané a nebyl s jimi při opravách problém a jedou dodnes. ..................................Jediná deska která byla problematická na opravu byla velmi nepřehledná čelní deska s těmi devíti potenciometry, ale když bylo kdysi zveřejněno jeji trochu podrobnější schéma na ruském serveru -tak už ani to nebylo sebemenším problémem. Ostatně zahraniční fóra jsou dodnes na velmi vysoké úrovni a velmi rád tam chodím, na rozdíl od tohoto spíše Facebooku !

........................

Doufám, že nezpůsobím nějaký srdeční kolaps. Veterána neznám a ani s ním nemám nic do činění. S hodně věcmi co řekl nesouhlasim, jen jsem se pokusil v jeho vyjádření ponechat použitelné informace k opravě a dozvěděl jsem se:

1) najděte si někoho kdo to umí opravit a jak ho poznáte
2) svářečka je z hlediska opravitelnosti dobře udělaná
3) podrobnější schema bylo na ruském foru
4) na zahraničních forech vám spíš poradí

Mezi řádky lze vyčíst ještě pár informací, třeba kdy schema na internetu bylo, že on by to opravil v pohodě ale ze zdravotních důvodů nemůže a podobně.

Co mi ale chybí je skutečná pomoct. Třeba schema, konkretizace fora kde se to vyskytlo nebo přímo link, na co tyhle svářečky trpěly, kde konkrétně hledat další informace ....

Na očerňování přispěvatelů a fora jako takového (včetně skryté nabídky na odkup - dar) nebudu reagovat. Na rozdíl od veterána se od očerněných přispěvatelů tazatel dozvěděl konkrétní věci k opravě, např. studeňák a důvod jeho vzniku včetně pravděpodobnosti, nesprávné nastavení ovládacích prvků, vysychání kondenzátorů...

Editoval Charon (14-09-2022 17:02:15)

Offline

 

#12 14-09-2022 17:27:08

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3493

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Taky si myslím , že ho po zdejším jménu znám . Ale tito odborníci zde jenom rýpali a ve skutečnosti jedinou radu nedali ! Naopak si zde zajišťovali kšefty . Však i nyní je zde přítomno několik servisáků a prodejců svářecí techniky .

Offline

 

#13 14-09-2022 22:22:32

Oxal
Člen
Místo: Beroun
Registrovaný: 13-04-2009
Příspěvky: 12

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

bobobo napsal(a):

Taky si myslím , že ho po zdejším jménu znám . Ale tito odborníci zde jenom rýpali a ve skutečnosti jedinou radu nedali ! Naopak si zde zajišťovali kšefty . Však i nyní je zde přítomno několik servisáků a prodejců svářecí techniky .

Zdravím, chlapi nemusíte se prosím kvůli mně škorpit. Též mě napadlo podívat se v okolí po nějakém schopném slaboproudaři. Bohužel zatím jsem v okolí Berouna na nikoho nenarazil. Za rady všech děkuji a snahu cením. Veteránovi děkuji též a obracím se na něj s prosbou o odkaz na web, kde případně seženu nějaké schéma k té mojí modré krabici, případně zda by nebyl ochoten nějaké schéma dát do fóra, případně zaslat na můj e-mail. Jinak Veteránovi přeji brzké uzdravení a kvalitní rekonvalescenci, díky které bude opět fit.
Děkuji všem za Vaši snahu pomoci.

Offline

 

#14 15-09-2022 10:12:11

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3493

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

A o tom to je . Tímto konstatováním veškerá pomoc těchto odborníků začíná a končí . Chápu , že jde o prachy , jak jinak . Schema z nikoho zde nedostaneš . Kdyby ten odborník chtěl , tak sem dá odkazy na opravy provedené v Rusku . Ale ani to nedá , vsaďse . Totiž žvást najít si elektronika neobstojí . Každý se hluboce zajímá o nějaký segment elektroniky . K tomu má schemata , náhradní díly i měřáky . Jak sám výše píše , jsou důležité ND originál a i jen třeba vícero střev , ze kterých se musíš naučit . Na tom vyrostl kileroz . Prostě do toho skočil a začal brát vše i když zkraje opravil jen ty jednoduché opravy , které by dokázal opravit každý elektronik . No ale přitom se podíval do všech různých svářeček . To ti potom umožní dál se zlepšovat už jen tím , že i když ten stroj neopravíš , tak znáš jeho demontáž , základní vnitřní sestavu , spoje atd . Pokud dáš svářečku elektronikovi , který opravdu nedělá svářečky anebo alespoň výkonové spínané zdroje , tak bude mimo . Do opravy ti ji nevezme už jenom proto , že musí věc nějak rozdělat , potom si vše zapsat , a začít zkoušet jednotlivé obvody . Pokud nemá povědomí o funkci svářeček , zase bude mimo . Zvláště proto , že nebude mít k dispozici konkrétní schema . Zvláště řídící obvody , výkonové jsou občas i u výrobce zveřejněny . A zase bez znalosti toho , co má kam od řízení putovat bude zase vedle . A jsou tam obvody , se kterými se v podstatě u jiných zařízení nesetkáš , třeba ionizační obvody . Dále musí tento servisák znát průběh vlastní technologie sváření . Na co tam jednotlivé řídící prvky jsou a jak se vlastně změní vlastnost tohoto spínaného zdroje . Ano invertor je "jen" spínaný zdroj se specifickými výstupními vlastnostmi výstupního výkonu .

Offline

 

#15 15-09-2022 11:07:26

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3832

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

bobobo:  Souhlas.

Offline

 

#16 15-09-2022 12:02:19

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1071

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

bobobo: souhlas.
Tazatel uvádí, že nefunguje HF, zapálení oblouku. Tak bych si k tomu co píšeš ještě přidal problematiku vysokého napětí a hodně bych byl opatrný než bych začal měřit osciloskopem jak doporučuje veterán.

V přístupu jaký zde předvedl veterán se u mě takový individua na foru pro mě shodí a myslím si o nich nelichotivé věci. Určitě nevadí, že před lety na foru skončil.

Offline

 

#17 15-09-2022 14:07:31

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4300

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

S Bobo souhlasím také. Já také moc nesouhlasím, že dobrý servisák začne osciloskopem. Nejdříve si podle projevů závady udělá ze znalosti funkce představu, v které části bude nejspíš a jaká závada. Podle toho zvolí metodu, jak si ověřit jestli se jedná o správnou představu. Většinou vezme multimetr. Nebude složitě osciloskopem hledat na různých bodech průběhy aby nakonec zjistil, že jsou v pytli diody ve vstupním usměrňovači. Atd.
Tazatel uvádí, že nejde ani MMA. Takže možností závady je dost široký vějíř.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#18 15-09-2022 19:48:52

Oxal
Člen
Místo: Beroun
Registrovaný: 13-04-2009
Příspěvky: 12

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Zdravím pánové, moc jste mne nepotěšili. Jak to tak vidím, asi nemá cenu hledat někoho na opravu. Bez schémat je stejně ztracen. Škoda, před těmi 10ti lety stála 15 tisíc. Zkusím to tedy z jiného soudku. Poraďte mi prosím nějakou mašinu za rozumné peníze, kterou se dá vařit i hliník a má u nás zajištěn servis. Holt sáhnu do železných rezerv a koupím novou svářečku. Děkuji Vám moc za Vaše doporučení.

Editoval Oxal (15-09-2022 19:50:00)

Offline

 

#19 15-09-2022 21:15:49

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4300

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

To by bylo dost zkratové rozhodnutí.Zkus:
stepanek@svarecky.com


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#20 15-09-2022 21:33:38

Oxal
Člen
Místo: Beroun
Registrovaný: 13-04-2009
Příspěvky: 12

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Zdravím, pana Štěpánka jsem kontaktoval, již více jak tři roky invertory nedělá. Doporučil mi toto fórum. Údajně je zde někdo kdo vystupuje pod nickem "STYLES" a ten je opravdu prý dost dobrý a určitě pomůže. Bohužel se zatím neoval. Zima na krku a docela mne tlačí čas, nakonec mi asi nic jiného než koupě nového stroje nezbyde.

Offline

 

#21 15-09-2022 23:31:28

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3493

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Sám brňák , který nás stokrát pomluvil , před lety sháněl někoho do firmy , kdo by na jeho jméno invertory opravoval . Jak je vidět nechce nikoho dobrého zaplatit . Však je jednodušší prodat přepínač s třemi odpory na softstart za 2,5litru . Jednoduchost , jistota . Já myslím , že ten výše je ten níže . smile

Offline

 

#22 16-09-2022 09:27:33

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3832

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Famater napsal(a):

To by bylo dost zkratové rozhodnutí.Zkus:
stepanek@svarecky.com

Tak  asi  bude třeba dát  obecně do  povědomí,  že když  není zajištěný firemní  servis ani  není kvalitní  schéma zapojení  toho  zařízení, tak  cena za opravu,  výměnu  třeba špatného  odpůrku  za 2 Kč nebo  polovodiče za 100 Kč může snadno  vyjít i  na několik  tisíc.
Doba nadšenců,  kterí  to  byli  ochotni  dělat  ze záliby,  třeba jako  za socíku členové  svazarmovských  a mládežnických  hifiklubů,  potože se v tom  pracovně nemohli  uplatnit,  je pryč.
Dneska se takoví  lidi  tím  buďto  živí  na komerčním  základě v servisech nebo dokonce podobné  výrobky vyvíjejí  v nějakých  dílnách  nebo  naopak si  dělají  svoje bastly a  příslušných  x hodin  práce na cizím  zařízení  cizího  oboru dělat  nechtějí.

Offline

 

#23 16-09-2022 10:21:30

veterán
Člen
Registrovaný: 27-06-2021
Příspěvky: 8

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Chtěl jsem akorát v dobrém varovat Oxala před zdejšími rádoby odborníky, abyste si na stroji nenechal vyrobit druhotnou velmi závažnou poruchu a toho tolik zde vychvalovaného kileroze si pořádně rozmyslete=moc dobře vím proč proč vás tak varuji. Jinak mě forum nezklamalo-přesně pořád to samé co jsem čekal!

11-Charon elektronik není, zato je zdatný analytik textu na čtení mezi řádky. Když si někdo myslí, že schémata se jen tak rozdávají, tak si zkuste zajít do banky zdali tak také jen tak nerozdávají peníze. Když někdo oceňuje rady typu studeňák(zvláštní výklad!), vysychání kondenzátorů a další, tak to mluví samo za sebe. Zapomněl jste na pořádné utažení všech spojů-to bylo po takové radě vždy strháno spoustu šroubů a i osmičky a desítky! A že bych to opravil to nemusíte vyčítat-řeknu vám to jednoduše:"Když to člověk umí, tak je to vlastně sranda!" Ale nemám tady sebemenší potřebu nikomu ani vám nic dokazovat. Jo a i vy máte velikou pravděpodobnost že vás jednou postihne srdeční kolaps-tak si to pak užijte a vzpomeňte si.

12-bobo-tak k tomuhle "výtečníkovi" se odmítám vyjadřovat pokud mám zůstat slušný-jen všude prudí i na Bastlírně atd. Ten i kdyby měl detailní schéma i s popisem, tak by nic nesvedl elektrikář.
A že mě jménem zná--zase je vedle jako ta jedle--pouze zase jenom obrovské ego.

13-Oxal-děkuji. To schéma spíše určitě neseženete a navíc těch zdánlivě stejných barevných krabic bylo více variant různících se. Těch odborných různojazyčných diskuzních webů je více, ale abyste se tam mohl zapojit do diskuze, tak musíte prokázat znalosti že víte o čem mluvíte´být elektronik, jen tak vás vás budou akceptovat a diskutovat směrem k pomoci a eventuelně i načrtek schématu výměnou za něco jiného. To bobo by si tam musel najít také nějakého pazgřivce aby tam někdo reagoval na jeho plky. Oxalovi držím palce, aby našel schopného elektronika.

14-bobo no to nemá cenu komentovat-drž se kileroze neboť vrána k vráně sedá a také to není elektronik, takže opravy stylem pokus-omyl a vlastně neví co dělá a více škodí-viz neho nemravné návrhy ba webu, že přepastováním mosfetů zajistí stroji dlouhou životnost-ano jen prachy.

15-Radime zdravím ....

16-Charon-také nic neví o elektronice a charone představte si, že nejen tigovky, ale i plasmovky mají zapalování vysokým napětím a přesto se obé opravují osciloskopem a není to nem vysoké napětí, ale dokonce HF napětí.

17-Famater zklamal, ten byl ze zdejšího osazenstva opravdu dobrý. Nač si něco představovat a spekulovat, když to může být ale opravdu skoro všechno-to raději se hned chytit prověřování. Osciloskop je nejlepší měřák a klidně sondou mohu hned sáhnout za vstupní usměrňovač, ale kdekoliv jinde když je alespoń nějaké napětí tak jej to vyloučí-ale víte jaké procento závad je na vstupním usměrňovači=přímo zanedbatelné. To hlavně ještě u určitých typů, kde byl slabě navržen apod.

Tak stepanek rozhodně nejsem a stylese nevím jestli seženete. A bobovi rozhodně nevěřte je to chudák a tím brňákem zcela posedlý a mstivý až za hrob. To je tak těžké pochopit bobo=že ten výše není rozhodně tec níže, nebo se chceš vsadit a o co?

No vlastně mám štěstí, že se tu na mě nesesypaly ještě ty další místní rádoby hvězdy. Konstatuji, že je to tu pořád stejné a právě proto to nestojí zato aby si tady od těchto výtečníků nechali stále nadávat ti co tady opravdu něco uměli a dokázali a jedině na to doplatili takoví jako Oxal co potřebují pomoc. Je mi vás líto Oxale-ale sám vidíte, že takový bobo ani jiní vám ani náznakem nedokáže pomoci-pouze pomluvami odrazuje ty co o tom hodně věděli  a mnoha lidem z této komunity pomohli, akorát se s tím nechlubili. Snad dobrého elektronika najdete. Jo a bobo mohu vám potvrdit, že dobrý elektronik nemusí ani v nejmenším znát svářecí technologie k tomu aby stroj opravil a prohlásil jej schopným a dal i záruku. Vím to z vlastní praxe, neboť jsem místo spousty všelimožné a různé elektroniky opravil bez znalostí svářecích technologií i velké množství svářecích invertor i plasmovek. Prohlásil je pak za dobré a i dal záruku. Číslo raději nebudu uvádět, jednak byste ani nevěřil a zpochybnil to a ani nemám důvod a zapotřebí to uvádět

Přestaňme už a nechme toho a raději všichni držme palce Oxalovi, ať schopného elektronika který by mu stroj opravil(ale ne ještě více poničil) sežene.

Offline

 

#24 16-09-2022 10:42:44

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 201

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

veterán napsal(a):

Když si někdo myslí, že schémata se jen tak rozdávají, tak si zkuste zajít do banky zdali tak také jen tak nerozdávají peníze.

Nerozumím, proč by schéma, zvlášť od nějaký číny, mělo být něco tajného. Asi jsem prostě z jiného kraje.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#25 16-09-2022 11:27:13

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3493

Re: AC/DC TIG 200PM nefunguje, prosba o pomoc.

Ale ona se často dají najít , zvláště na ruských forech . No ale stojí to čas a čas jsou prachy . Takže odkazy na věci , které již na netu jsou , nedostaneš , musíš hledat . Dále jsou i uzavřená fora , právě třeba servisáků pro svářecí techniku , nebo plynových kotlů atd. Tam se jentak nedostaneš . Na ruské invertory je na youtubku spousta videí o opravách . Je tam i celý návod , jak postupovat při hledání závady , inu musíš si to přenést do obecné roviny . Mám v tom výhodu , neb jsem se za minula naučil rusky , takže toto využívám , stejnětak , jak opravovat jednotlivá elektrokola . Jsou tam jak opravy , tak úpravy , popis řídících jednotek , popis i plošáků , takže nemusíš nic hledat .

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2022


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče