SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 11-10-2020 22:52:34

passarotrovao
Člen
Registrovaný: 12-11-2019
Příspěvky: 13

Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Dobrou noc
Chtěl bych něčemu porozumět.
S elektrickou instalací 230 V 16 A 50 Hz jsem omezen na stroje 180 A.
Jak se zvyšuje frekvence mosfet a igbt, zvýší se také výkon strojů pro stejnou elektrickou síť?
Ptám se na to, protože na začátku byly střídače omezeny na 100 až 120 ampérů, v tomto okamžiku jsou již na 250 ampérů, ale s 32 ampéry nebo více.

Editoval passarotrovao (13-10-2020 18:03:06)

Offline

 

#2 12-10-2020 00:49:55

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2798

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

nie,to by muselo byt perpetum mobile
vacsi vykon zvaracky sa dosiahne len zapnutim na zasuvku s vacsim istenim,najlepsie (priemyselnu)

Editoval pavol.sk (12-10-2020 00:53:13)

Offline

 

#3 12-10-2020 09:36:57

reta
Člen
Registrovaný: 07-09-2019
Příspěvky: 8

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

passarotrovao napsal(a):

...S elektrickou instalací 230 V 16 A 60 Hz ...

Kde se používá tato kombinace? Myslím tím stát. To jsi udělal v Česku pomocí FM? V Česku je v el. síti 230V 50Hz.

Editoval reta (12-10-2020 09:37:31)

Offline

 

#4 12-10-2020 09:48:36

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 603

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Zvyšování frekvence zvyšuje výkon který se přes trafo může přenést. Zjednodušeně řečeno, čím rychlejší změna el. proudu v vodiči, tím silnější magnetické pole, tím menší trafo při stejném výkonu. Základem svářečky je trafo.  To že jsou na rychlé spínání vhodný MOSFET IGBT je jen prostředek, na fyziku to nemá vliv.

Bohužel, když výkon není na vstupu do zařízení, tak nebude ani na výstupu. Jedině s čím se dá hejbat jsou ztráty v zařízení, ale zde jsou limity.

Orientační výkon na výstupu se spočítá:
Výkon na vstupu (příkon)  > Výkon na výstupu
230V*16A = 3680W > 3680W/20V = 184A

Pro představu jsem použil napětí na výstupu 20V, ale při sváření se výstupní napětí mění, v jiném vlákně jsem uváděl UI charakteristiky.

Editoval Charon (12-10-2020 09:53:29)

Offline

 

#5 12-10-2020 10:16:43

E-Ryc
Člen
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 36

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

@charon puvodni prispevek se neptal na vykon, ale ampery. smile Tam by mozna jeste nejaka rezerva byla - dovedu si treba predstavit vysokofrekvencni (a asi i vysokonapetovou) slozku, ktera by ionizovala vzduch, takze oblouk by horel pri mensim napeti (pri stejnem prikonu vic amper). Ale jestli by to melo nejaky vliv na kvalitu svaru nebo pruvar... Asi ne, jinak uz by to davno nekdo delal (po celou dobu, nejen pri zapalovani).

Offline

 

#6 12-10-2020 10:35:36

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3381

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Eryc: Jak píše Charon, frekvence střídače má vliv hlavně na velikost trafa a tlumivek a některých kondensátorů, takže nakonec i třeba i na velikost bedny, do které se ty všechny součástky musí vejít. Příkon se odvíjí od napětí na oblouku a svařovacího proudu. S tím nemá frekvence střídače nic společného. Všimni si, že u svářeček TIG/MMA mají uváděné rozdílné max. svařovací proudy, nebo zatížitelnosti. To vyplývá z různých napětí na oblouku.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#7 12-10-2020 10:50:26

E-Ryc
Člen
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 36

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

@Famater: a na kterou cast toho, co jsem napsal, reagujes?

Offline

 

#8 12-10-2020 11:01:25

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3381

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

V podstatě na všechny, ale hlavně na: "takze oblouk by horel pri mensim napeti". Jedná se o stejnosměrné stroje s do značné míry vyfiltrovaou střídavou složkou. Napětí na oblouku je dáno plyny, ve kterých oblouk hoří: argon, CO2, směs, plyny vznikající z obalu elektrody. Elektrody s různým obalem mají různá napětí na oblouku a také s tím souvisejícím příkonem.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#9 12-10-2020 11:15:51

E-Ryc
Člen
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 36

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Ale vsak ja nic z toho nepopiram, ne? Jen rikam, ze pokud budu chtit optimalizovat jednu hodnotu (tazatelovych "vic amper"), umim si prestavit, ze se tomu nejakym fyzikalnim trikem da pomoct - treba ze (pro nejakou konkretni situaci) misto stabilnich 20V bude stacit 19V a kazdych 100ms 10kV "chlup". Coz by mi v souctu ze stejneho prikonu "vycarovalo" o 10A vic (samozrejme na ukor napeti).
Jestli je to realne, je spis na nekoho, kdo vystudoval fyziku plazmatu.

Offline

 

#10 12-10-2020 11:25:00

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2289

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Chlapi tady je to samý elektro  jak se to dá zapojit  potřebuji 24volt a co největší výkon. Nějak paralerně to asi nepůjde co?

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7156_img_20201006_133611.jpg

Offline

 

#11 12-10-2020 12:05:00

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1970

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

E-Ryc napsal(a):

.... - dovedu si treba predstavit vysokofrekvencni (a asi i vysokonapetovou) slozku, ktera by ionizovala vzduch, takze oblouk by horel pri mensim napeti

Vzduch je plně ionizován hořícím obloukem, jak si představuješ, že by se vf nebo vn složkou ještě "více ionizoval", aby se na něm snížilo napětí? Navíc oblouk má zápornou charakteristiku, tzn. zmenšením napětí na oblouku se zvětší proud.

Offline

 

#12 12-10-2020 12:20:59

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1970

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

pat: to je třífázový trafo a bude mít i třífázový výstup, paralelně to zapojit nejde. Co největší výkon se z něj získá jenom třífázovým usměrněním výstupu, pokud to nemá napájet třífázový spotřebič. Ale nevím, nač to má být nebo o co vlastně jde.

Offline

 

#13 12-10-2020 12:51:13

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3381

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Navíc je to nejspíš olejové trafo. Já bych sháněl něco jiného, myslím na to čištění.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#14 12-10-2020 12:55:54

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2289

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Zdenek11 Já jsem myslel na to chemické čištění nerezu ale já tam potřebuji 24 V střídavých. Jedině použít jednu špulku s těch tří. To by šlo na 220?

Offline

 

#15 12-10-2020 13:21:54

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1970

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

To čištění nerezu jsem nějak přehlídl. Na jednu fázi (jeden sloupek) by to jet mělo, budou větší ztráty v železe a možná se nedá trafo na 16B jistič zapnout bez softstartu, chce to vyzkoušet. Napětí na sekundáru pak bude podle toho, jestli bylo trafo zapojené do Y nebo ∆.
Edit.: při zkoušení pak pozor na odpojené volné vývody obou nepoužitých sloupků, bude se tam indukovat napětí spolehlivě schopné zabít.
Nevím, jak je to trafo velké, šlo by i použít dva sloupky a vinutí na nich spojit paralelně, jak primární, tak sekundární.

Editoval Zdenek11 (12-10-2020 13:36:46)

Offline

 

#16 12-10-2020 13:48:30

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3381

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Vypadá to, že je to do Z.  Ale zapojením na jeden sloupek budou ostatní sloupky tvořit bočník a trafo hodně změkčí. To ale možná bude právě vyhovovat. Tuto možnost jsem nezmiňoval, právě proto, že to je elektrika.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#17 12-10-2020 13:59:02

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3381

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Ten bočník beru zpátky, protože primár i sek. jsou na stejním sloupku.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#18 12-10-2020 14:13:08

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1970

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Pokud chce sekundární napětí okolo 18 - 24V na jednu fázi, možná by šlo někde koupit i starší trafo na MAG, třeba s vadným posuvem apod. Kdyby se zadařilo, nemuselo by stát moc, třeba nějaké baubau china.
Famater: pokud by potřeboval měkčí výstup, šel by použít sekundár z vedlejšího sloupku, případně z obou vedlejších paralelně.

Editoval Zdenek11 (12-10-2020 14:15:46)

Offline

 

#19 12-10-2020 14:32:55

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3381

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Pro tenhle případ je měkký zdroj nutný. Ampér tolik potřebovat nebude. Cca 5-20A. Podle toho, jak velkou štětku nasadí.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#20 12-10-2020 14:47:22

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2289

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Offline

 

#21 12-10-2020 14:51:58

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2289

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Ale 20 A je celkem dost? Kolik to je watu. Všechny trafa to mají ve watech.  Já jen vím že 220V a 1000Wat je zhruba 2,5 A ale jak je to u 24 V to nevím.

Offline

 

#22 12-10-2020 14:59:16

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1970

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Výkon je napětí krát proud, takže 220V a 1000W je zhruba 4,5A. Při 24V a 20A je výkon 480W.

Offline

 

#23 12-10-2020 15:11:22

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2289

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

ajj tak to bude velké trafo.

Offline

 

#24 12-10-2020 16:00:27

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3381

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Na tomto odkazu, co jsi sem dal:
https://www.youtube.com/watch?v=GoiNp0dPdxM
používá borec trafo 150VA 2x12V, zapojené jen na 12V.  Ventilátor tam dal protože je trfo trochu slabé. Ale funguje mu to.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#25 12-10-2020 16:21:02

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2289

Re: Kolik amps odeberu z jednofázové elektrické sítě 230 V 16 A 50 H?

Ted jsem se koukl dá se to přepínat na 12 a 24 volt a má to na 12.  Jak jsem dělal na těch  bazénech používali jsme tam 20volt. těch 24 bude možná hodně,ale já jsem to chtěl srazit tou žárovkou na 24volt do serie  tak že když bych udělal skrat žárovka bude svítit a když to zatížím  bude žhnout a když budu chtít přidat  výkon přiřadím ještě  jednu paralerní žárovku k žárovce. Tak poteče více do štětce.

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2020


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS