SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Kategorie Všeobecná diskuse - pokec je dočasně nepřístupná. Je nutné zvážit, zda je v současné podobě na specializovaném fóru vůbec žádoucí. Po nezbytných úpravách bude znovu zpřístupněna!

#1 03-03-2020 18:39:33

Dano5253
Člen
Registrovaný: 25-01-2020
Příspěvky: 2

TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Dobrý deň.

Mám na Vás prosbu, zakúpil som si zváračku tig pri zváraní nereze a ocele vsetko funguje ale ked chcem zvárať pulzným zváraním hlinník
tak sa my roztavuje volfrámová elektróda ( zelená ) teda výtvára sa na konci gulička viete my ztím poradiť ?
Za rady vopred ďakujem.

Offline

 

#2 03-03-2020 19:18:59

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2065

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

To je kalota a  je to v pořádku že se dělá  .U svařováni hliníku nebudeš mít nikdy špičku, za předpokladu AC proudu

Offline

 

#3 03-03-2020 19:50:50

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2983

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Dano, vysvětli co máš za svářečku, a čemu říkáš pulsní sváření hliníku. Jak máš svářečku nastavenou. V tom, že se vždy elektroda při sváření hliníku zakulatí, má Pat pravdu. To, jak se zakulatí, záleží na druhu, průměru elektrody, proudu a dalších parametrech.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#4 03-03-2020 19:55:30

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2342

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

U hliníka (AC/DC) je guločka na elektródě dycky... Tam není moc co radit... smile


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#5 03-03-2020 21:13:03

Dano5253
Člen
Registrovaný: 25-01-2020
Příspěvky: 2

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Famater napsal(a):

Dano, vysvětli co máš za svářečku, a čemu říkáš pulsní sváření hliníku. Jak máš svářečku nastavenou. V tom, že se vždy elektroda při sváření hliníku zakulatí, má Pat pravdu. To, jak se zakulatí, záleží na druhu, průměru elektrody, proudu a dalších parametrech.

Ďakujem
Mam zváračku stahlwerk ac / dc tig 200 puls ST IGBT k tomu ar4.6
a volframovu elektrodu zelenu 2.4 .
Ale mne sa roztavi elektroda az moc nie len koniec, mne sa roztavi cela zabrusena plocha .

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/9495_received_853470178416107.jpeg

Offline

 

#6 03-03-2020 21:18:09

Sauber
Člen
Registrovaný: 20-01-2015
Příspěvky: 172

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Sniž si balance, to na to má vliv.
Jinak zelená elda má menší proudový zatížení, než ty univerzální (zlatá, tyrkysová apod.).
Proto bych pro 200A svářečku doporučil některou tu univerzální, protože ti 2,4 vystačí v celým rozsahu (zkrátka dá i 200A, zelená ne).

Offline

 

#7 04-03-2020 08:31:52

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2983

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Na fotce je vidět, že máš režim AC s pulsem.  Na puls se vykašli, naprostá většina svarů se obejde bez pulsu. Elektrodu si vezmi třeba zlatou. Hlavně nastav balanc tak, aby na elektrodě bylo cca 30% plus. Nevím jak to je na tvé svářečce, některé mají udávanou balance, některé cleaning (čištění). Proto jen uvést procenta bude v obou případech znamenat něco jiného. Zkrátka, když knoflíkem balance přidáš a bude se to elektroda více tavit, znamená to, že jsi zvětšil dobu, kdy je na elektrodě plus, a musíš otočit obráceně.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#8 04-03-2020 09:18:43

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2065

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Ať se mu nepřehřeje hořák já bych dal čištění na nulu.Stejně to jen zkouší a ať si očistí plechy u svaru.

Offline

 

#9 04-03-2020 09:46:29

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2983

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Pate, nevím, jak to je u Froníků, ale na většině svářeček nejde nastavit čištění na 0. Navíc čištění je potřeba i při okartáčovaném povrchu. To by pak nebyl problém svářet hliník na DC strojích s normální polaritou. Má nejspíš hořák 26, ten vydrží bez problémů 130A v AC. To bude na to zkoušení vyhovovat.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#10 04-03-2020 13:50:41

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2065

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Tak na Froníku je to od 0+5 a nebo 0-5 a nebo 0.Nemáš náhodou na mysli  (duty cycle) ?

Offline

 

#11 04-03-2020 13:55:49

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2065

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

To je v procentech,ale to je u pulzu. Jinak já mám silnější hořák ale když nechladíš dostává hezky na sranda.

Offline

 

#12 04-03-2020 14:44:16

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2983

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Asi si teď nerozumíme. Jedná se balanci. Já to mám značeno jako balance a nastavení 0 znamená 50%/50%. Když dám -20, tak mám čistění 30% a EN70%. To znamená menší zatížení elektrody než na 0 a větší penetrace. Když dám +20, tak mám čištění 70% a EN30%. Tj. větší zatížení elektrody a menší penetrace.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#13 04-03-2020 16:00:47

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2065

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Tak fronius to má  jinak a to samé Alfa in. Slyším to poprvé  že to má někdo v procentech.
Možná dojde RCP  a bude jasno.

Offline

 

#14 04-03-2020 17:39:57

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 2460

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

U "nas" je balance od -5 po +5

Nejak som to nikdy nehladal v navode, ale asi by som predpokladal, ze je to od -100% po 100% aj ked to, ako pise famater, moc logiku nedava.


V navode je akurat toto, moc z toho mudrejsi nie som
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20200304_173524.jpg


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#15 04-03-2020 17:44:02

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2983

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Ale, fronius MW má nastavení vyvážení (balance) jak jsem našel v návodu v číslech -5 až +5, což v  % znamená 15-50% EP. 0 znamená 35%. Takže skoro tolik, jako těch mých 30%. Navíc má i offset proudu -70% - +70%.Což může být dost zajímavé vyzkoušet. Myslím, že se to tím vysvětlilo.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#16 04-03-2020 17:51:51

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2983

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

RCP přišel, ale má návod slovenský. Já jsem našel český, "samozřejmě lepší", kde je uvedeno co jsem přečetl a napsal výše.
Já mám 0, což představuje 50/50% a možnost -30 až +30, tedy 20-80%.
Protože v tom je trochu bordel, tak vždycky raději uvádím jaké % by mělo být EP (elektroda positiv)


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#17 04-03-2020 18:26:48

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2065

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

No  nevím  abych pravdu řekl já to ani moc nesleduji  sednu a vařím. Fronius má nějak nadstavenou 0 a tu rád nijak neměním. Ale když  není vyhnutí tak pak  jen drobně. Jinak tomu co píšeš moc nerozumím  pro mně je srozumitelnější ta slovenština od RCP

Offline

 

#18 04-03-2020 18:33:55

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2983

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

To je jasný. Ta 0, na kterou je fabricky MW nastavený je skutečně základ a pro většinu případů akorát. Potíž je v tom, že 0 znamená na různých svářečkách něco jiného. Já a nejspíš i tazatel kdybych dal 0, tak je to to samé jako na když nastavíš na MW+5.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#19 04-03-2020 18:42:04

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2065

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

No já Ti nerozumím  ale to nevadí .Je důležité že ti rozumí RCP. Já Ti zase tak moc  rozumět nepotřebuji. Jen mě zarazilo že třeba i Alfa in to má také.Nevím čím to vlastně svařuješ.

Offline

 

#20 04-03-2020 19:57:52

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2983

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Přikládám obrázek, který jsem vytáhl z manuálu MW:
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3584_fronius_grafy.png
Na něm jsou zobrazeny možnosti nastavení v režmu AC.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#21 04-03-2020 21:25:15

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 2460

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

daj mi odkaz na ten manual - ja som bol doteraz v tom, ze JOB model nemal funkciu podobnu AC-currentoffset - nikde som ju nikdy nenasiel big_smile

okrem slovenskeho (8MB) mam samozrejme aj cesky (15MB) a anglicky(17,5MB) manual, ale v "mojom" ceskom mam toto:
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_mw_czech.png

od akeho modelu mas ten manual - tych magic-ov uz bolo niekolko

Editoval rcp (04-03-2020 21:34:46)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#22 04-03-2020 21:45:11

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2983

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Podívej se tady je to:
https://www.fronius.com/cs-cz/czech-rep … blic%22%7D
Já nemám v těch variantách přehled, tak uvidíš.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#23 04-03-2020 21:51:47

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 2460

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

uz taham - ale ziadny manual co doteraz mam nema 55MB....

ked pozeram teraz ten navod, tak som nasiel viac funkcii, ktore na mojej mw3000job nemam - bud nejaky novsi firmware, alebo su tie funkcie len u vyssich modeloch (4000, 5000) - ten offset Io tam urcite namam

Editoval rcp (04-03-2020 22:06:19)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#24 04-03-2020 22:55:57

ctiteljan
Člen
Registrovaný: 17-09-2017
Příspěvky: 55

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

každá mašina jinak JLT 200 taky mám na hlínu od -10 po -30 balance čeho nevím svařuje se mi to tak dobře a nedělá se velká kulička na zelený elektrodě 2,4mm

Offline

 

#25 05-03-2020 07:40:50

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2983

Re: TIG - nadstavenie zvaračky na Hlinník

Čistění dávat do plusu má smysl jen u tenkých plechů, aby se zmenšila penetrace a přito zůstal ovladatelný oblouk. Citeljan, o čem ta procenta jsou, je vidět na grafech co jsem přiložil.
RCP je to možné, že je to pro silnější MW, nebo to bylo přání výrobce, které se dostalo do manuálu, ale nepodařilo realizovat.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2020


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS