SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 09-05-2018 22:48:00

Phate
Člen
Registrovaný: 27-11-2014
Příspěvky: 37

WTU 315, verz. proudový chránič

Ahoj přátelé svařování. Máte někdo zkušenosti se svářečkou WTU 315-34-MIG, či jen WTU 315-x, ve vztahu k připojení na novou 5-žilovou instalaci s proudovým chráničem, tedy 3X400V+N+PE? Jistě jsou některé obvody připojeny mezi některou z fází a zem (230V) a v tom případě bude chránič vybavovat. Řešil jste někdo podobný problém a pokud ano, s jakým výsledkem, co bylo třeba přepojit, či vyřadit? Děkuji za rady

Offline

 

#2 10-05-2018 00:49:26

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 547

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

mezi fází a zemí na svářečce WTU315 není připojeno nic

obvod kde je použito 230 (elektromotor ventilátoru a trafíčko -označeno jako T2 na ovládání usměrňovače a kontrolku) je odebírán z hlavního trafa T1 mezi fází a nulovým uzlem trafa zapojeného do hvězdy, viz schema WTU315

v tom samém návodu k obsluze co je na konci to schéma se píše že svářečku je nutno bezpodmínečně uzemnit jestli je možné to udělat přes proudový chránič to nevím nejsem elektrikář

NICMÉNĚ TEN KDO SE PTÁ NA TAKOVÉ VĚCI TAK ZŘEJMĚ O ELEKTRICE TOHO MOC NEVÍ A TUDÍŽ VE SVÉM VLASTNÍM ZÁJMU BY MĚL ZAVOLAT ELEKTRIKÁŘE KTERÝ TOMU ROZUMÍ

Offline

 

#3 10-05-2018 08:47:58

Phate
Člen
Registrovaný: 27-11-2014
Příspěvky: 37

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Kramlik napsal(a):

mezi fází a zemí na svářečce WTU315 není připojeno nic

NICMÉNĚ TEN KDO SE PTÁ NA TAKOVÉ VĚCI TAK ZŘEJMĚ O ELEKTRICE TOHO MOC NEVÍ A TUDÍŽ VE SVÉM VLASTNÍM ZÁJMU BY MĚL ZAVOLAT ELEKTRIKÁŘE KTERÝ TOMU ROZUMÍ

Budete se divit, ale já jsem elektrikář a nevidím důvod, proč bych se nemohl zeptat, zda a jaké má někdo zkušenosti s tím kterým zařízením. Svářečku zatím nemám, ale budu ji mít a protože mám novou instalaci, chtěl jsem zjistit, zda někdo podobný problém neřešil přede mnou. Až ji budu mít fyzicky, podívám se do ní ... Navedl jste mě na schéma, stáhl jsem si jej a vidím na něm, že nejméně síťový filtr a výstupy + a -, jsou propojeny se zemí kondenzátory a tedy, že chránič bude zřejmě vybavovat. Když odpojím filtr, půjde zase rušení do sítě. Proto se ptám na zkušenosti. Již jsem oslovil jednoho velmi zkušeného znalce těchto strojů, který má zde na fóru Ban a sdělil mi prakticky totéž. Vůbec se nad takovým dotazem nepozastavil a nikoho neměl snahu urážet. Víc hlav víc ví a každá rada dobrá.
Chránič je super věc, ale není samospasitelný a v takových případech dělá problémy.

A to uzemnění, které zmiňujete, je doplňková ochrana proti úrazu el. proudem v případě poruchy hlavního přívodu, či jiné části uzemnění. Pokud totiž není zařízení dobře uzemněno, nemá se při poruše proud kudy vracet, mimo tělo člověka. Navíc se svářečka používá v prostředí s vyšším nebezpečím úrazu el. proudem (dílny, venkovní prostory apod.) ...

Offline

 

#4 10-05-2018 09:03:03

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1531

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Pokud jsou filtrační kapacity v zařízení připojeny mezi fáze a zem, neměl by být problém je přepojit na nulu. Ta je stejně ve vstupním rozvaděči potenciálně totožná s budoucím rozvodem PE a průchod přes PCH by neměl mít na funkci kapacit vliv.

Offline

 

#5 10-05-2018 11:37:44

Phate
Člen
Registrovaný: 27-11-2014
Příspěvky: 37

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Zdenek11 napsal(a):

Pokud jsou filtrační kapacity v zařízení připojeny mezi fáze a zem, neměl by být problém je přepojit na nulu. Ta je stejně ve vstupním rozvaděči potenciálně totožná s budoucím rozvodem PE a průchod přes PCH by neměl mít na funkci kapacit vliv.

To samozřejmě předpokládá výměnu napájecího kabelu za 5-žilový s tím, že bych, jak uvádíte, připojil filtr a ostatní kapacity na N a PE ponechal pouze jako uzemnění skříně. Pak by Fíčko žádný reziduální proud nezaznamenalo a mělo by to fungovat.

Offline

 

#6 10-05-2018 11:41:59

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1531

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Ano.

Offline

 

#7 10-05-2018 11:51:18

Phate
Člen
Registrovaný: 27-11-2014
Příspěvky: 37

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Zdenek11 napsal(a):

Ano.

Děkuji.

Offline

 

#8 10-05-2018 12:00:31

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1531

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Není zač. Stejně si myslím, že WTU 315-34 bude vyžadovat vyšší jištění, někde se psalo, že snad 40A. Z toho by vycházela zásuvka 63A a tyto nejsou potřeba opatřovat PCH.

Edit.: tak jsem to našel, nicméně je to jen názor, zkušenost s tímto žádnou nemám.
https://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=567

Editoval Zdenek11 (10-05-2018 12:05:43)

Offline

 

#9 10-05-2018 12:40:08

Phate
Člen
Registrovaný: 27-11-2014
Příspěvky: 37

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Zdenek11 napsal(a):

Není zač. Stejně si myslím, že WTU 315-34 bude vyžadovat vyšší jištění, někde se psalo, že snad 40A. Z toho by vycházela zásuvka 63A a tyto nejsou potřeba opatřovat PCH.

Edit.: tak jsem to našel, nicméně je to jen názor, zkušenost s tímto žádnou nemám.
https://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=567

Máte pravdu, ale existuje na WTU-čko s Migem softstart a pak to udrží i jistič 16A/B. Jde jen o prvotní sycení trafa, to podrží softstart a samozřejmě pak nelze svářečku využívat s jističem 16A asi až do maxima. Doma ale budu těžko vařit s 400A.

Softstart v odkazu je zajímavý, ale žárovky asi ne, spíše výkonové odpory, 50W odpor by se mohl na tu vteřinu stačit uchladit, nevím. Dá se koupit i profi něco okolo 3.000,-Kč.

Offline

 

#10 10-05-2018 12:59:12

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1531

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Ano, na svařování na doma určitě, nevěděl jsem, jestli to třeba nechcete do nějaké větší dílny.

Offline

 

#11 11-05-2018 07:05:45

tomaslad
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 02-12-2013
Příspěvky: 86

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Mám WTU 400 34 MIG a jede mi to s mým samodomo softstartem za pár stovek a 3 hodiny práce na 25 A/ B jističi v pohodě. Zkoušel jsem to tak do +-  270 A realných a jistič držel, pak už jsem na pokusy jít výš neměl jak tlustou  elektrodu, tak důvod.

(jako zpožďovací člen použil univerzální relé SMR-H za 350 Kč, https://stykace.heureka.cz/elko-ep-4517 … -10-160va/ , nastavil zpoždění asi 1,2 sekundy a chodí to jak z praku. Odpory 5W/47 ohm z GMka  jsem dal 3 paralelně na každou fázi = odpor cca 16 ohm, a 3f stykač 50A jsem tam loupl zadara se sběrného dvora z nějakého rozvaděče, + 3 hod práce. Je to bastl ale chodí to 1A)


RTB-2, RTB-3, WTU 400-34 Mig, invertor 1.8kg Dnipro CAS 210

Offline

 

#12 11-05-2018 11:11:42

Phate
Člen
Registrovaný: 27-11-2014
Příspěvky: 37

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

tomaslad napsal(a):

Mám WTU 400 34 MIG a jede mi to s mým samodomo softstartem za pár stovek a 3 hodiny práce na 25 A/ B jističi v pohodě. Zkoušel jsem to tak do +-  270 A realných a jistič držel, pak už jsem na pokusy jít výš neměl jak tlustou  elektrodu, tak důvod.

(jako zpožďovací člen použil univerzální relé SMR-H za 350 Kč, https://stykace.heureka.cz/elko-ep-4517 … -10-160va/ , nastavil zpoždění asi 1,2 sekundy a chodí to jak z praku. Odpory 5W/47 ohm z GMka  jsem dal 3 paralelně na každou fázi = odpor cca 16 ohm, a 3f stykač 50A jsem tam loupl zadara se sběrného dvora z nějakého rozvaděče, + 3 hod práce. Je to bastl ale chodí to 1A)

Díky za info. A používáte ji jako MIG/MAG, nebo jenom MMA? Děkuji.

Offline

 

#13 11-05-2018 22:46:44

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 2643

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Phate napsal(a):

Softstart v odkazu je zajímavý, ale žárovky asi ne, spíše výkonové odpory, 50W odpor by se mohl na tu vteřinu stačit uchladit, nevím. Dá se koupit i profi něco okolo 3.000,-Kč.

V nejhorším je možné výkonové odpory navinout z odporového drátu, ne? A odporový drát se dá získat třeba ze starých plotýnek vařiče, když už se nebude kupovat.

Offline

 

#14 12-05-2018 20:59:29

Phate
Člen
Registrovaný: 27-11-2014
Příspěvky: 37

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Radim napsal(a):

Phate napsal(a):

Softstart v odkazu je zajímavý, ale žárovky asi ne, spíše výkonové odpory, 50W odpor by se mohl na tu vteřinu stačit uchladit, nevím. Dá se koupit i profi něco okolo 3.000,-Kč.

V nejhorším je možné výkonové odpory navinout z odporového drátu, ne? A odporový drát se dá získat třeba ze starých plotýnek vařiče, když už se nebude kupovat.

Jistě, je to možné, ale výkonové rezistory jsou dneska poměrně levné. Když je objednám z Číny, bez ohledu na kvalitu, stojí 50W rezistor cca 1,25 € a v takové aplikaci je jedno, jak stabilní je hodnota.
Když je objednám zde v ČR, stojí kus cca 50 - 100,-Kč podle výkonu, ale stejně je to ve většině případů, např. již zmiňované GM, z Číny. Značkové pak stojí násobně více, ale pro takové aplikace je to zbytečné.
Při ruční výrobě zase vyvstává problém podkladu - nejlépe keramika, času apod.

Offline

 

#15 12-05-2018 21:06:08

Phate
Člen
Registrovaný: 27-11-2014
Příspěvky: 37

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

tomaslad napsal(a):

Mám WTU 400 34 MIG a jede mi to s mým samodomo softstartem za pár stovek a 3 hodiny práce na 25 A/ B jističi v pohodě. Zkoušel jsem to tak do +-  270 A realných a jistič držel, pak už jsem na pokusy jít výš neměl jak tlustou  elektrodu, tak důvod.

(jako zpožďovací člen použil univerzální relé SMR-H za 350 Kč, https://stykace.heureka.cz/elko-ep-4517 … -10-160va/ , nastavil zpoždění asi 1,2 sekundy a chodí to jak z praku. Odpory 5W/47 ohm z GMka  jsem dal 3 paralelně na každou fázi = odpor cca 16 ohm, a 3f stykač 50A jsem tam loupl zadara se sběrného dvora z nějakého rozvaděče, + 3 hod práce. Je to bastl ale chodí to 1A)

A můžete mi poslat schéma Vašeho "udělátka" a způsob zapojení do WTU-čka?

Snad zase někdo nenapíše, že jako elektrikář si to mám vymyslet sám. Již jsem ale zmiňoval, proč vymýšlet vymyšlené, když to někomu funguje a bude ochotný se podělit o svůj nápad. V opačném případě nezbude, než bastlit sám ... Děkuji

Offline

 

#16 13-05-2018 23:05:13

tomaslad
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 02-12-2013
Příspěvky: 86

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Phate: používám stroj jen na MMA, na MIG nemám podavač, bombu, ventily... A taky z důvodu, že si myslím, že softstart na takovouto výkonnou mašinu na MIG není vhodný, protože neustálé tepelné zatížení rezistorů přikaždém stisku tlačítka na hořáku by ty odpory celkem rychle zničilo - nemám to ale nijak spočítaný- jde o mou intuici. Při svařování elektrodou to zapnu, pouze první cca 1,2 sekundy odpory činí svou práci a pak svářečka jede dle potřeby. Pokud třeba při svařování MIGem (bodování) bych  softstart aktivoval 10-15 x do minuty, prostě to musí zákonitě shořet.
Ad zapojení: ustřihl jsem za hlavním silovým vypínačem na vhodném míste gumový kabel jdoucí dále dozadu ke svorkovnici trafa a vřadil jsem do něj ten výkonový stykač. No a paralelně jsem každou  fázi přemostil těmi odpory. Za klidového stavu po zapnutí vypínače proud teče přes odpory, a po 1,2 sekundě se stykač sepne, přemostí odpory a proud teče cestou menšího odporu, tedy přes kontakty stykače na ne přes paralelní odpory. To je celkem logický a triviální. A funguje to. To časové relé SMR-H mi poradil kámoš revizák elektro. Takže v úplném detailu mám plechovou destičku cca 10x15 cm, na ní přišroubován hlavní stykač, relé a volně na drátech naletované ty odpory, stažené k sobě izolačkou do rastru 3x3. Odpory jsem pájel na tvrdý 2,5 mm CU drát, ale nově už bych to dělal na 1,5 mm  licnu -je s tím příjemnější práce- s tím letováním

Editoval tomaslad (13-05-2018 23:06:36)


RTB-2, RTB-3, WTU 400-34 Mig, invertor 1.8kg Dnipro CAS 210

Offline

 

#17 14-05-2018 09:10:43

KMU1
Člen
Registrovaný: 08-11-2009
Příspěvky: 280

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Tak tam dejte kilovatové odpory. Nejlevnější se jmenuje fén, cca 300Kč nový.

Offline

 

#18 14-05-2018 10:22:10

tomaslad
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 02-12-2013
Příspěvky: 86

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

tak idea s fénama (odporovejma spirálama 1kW) je dobrá - akorát by musely být 3, a to na každou fázi. Asi by to šlo variantně udělat i tak, že by se tento softstart integroval rovnou do dílenského rozvaděče - se speciální zásuvkou jen pro toto WTÚčko, a ne do svářečky (jako stabilní mašina - s takovouto krávou se stejně na montáže nechodí a v zimě by v případě intenzivnějšího MIG/MAG provozu  odpory dílnu trošičku rovnou temperovaly ztrátovým teplem - ani Joul nazmar)


RTB-2, RTB-3, WTU 400-34 Mig, invertor 1.8kg Dnipro CAS 210

Offline

 

#19 14-05-2018 12:13:00

Phate
Člen
Registrovaný: 27-11-2014
Příspěvky: 37

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

tomaslad napsal(a):

Phate: používám stroj jen na MMA, na MIG nemám podavač, bombu, ventily... A taky z důvodu, že si myslím, že softstart na takovouto výkonnou mašinu na MIG není vhodný, protože neustálé tepelné zatížení rezistorů přikaždém stisku tlačítka na hořáku by ty odpory celkem rychle zničilo - nemám to ale nijak spočítaný- jde o mou intuici. Při svařování elektrodou to zapnu, pouze první cca 1,2 sekundy odpory činí svou práci a pak svářečka jede dle potřeby. Pokud třeba při svařování MIGem (bodování) bych  softstart aktivoval 10-15 x do minuty, prostě to musí zákonitě shořet.

Myslím, že to vhodně dimenzované odpory ustojí. Jeden nejmenovaný opravář svářeček takový softstart děla profesionálně a má tam, podle fotek, odhaduji odpory max. 50W. Asi je hodně důležité zvolit vhodnou hodnotu odporu, aby se trafo rychle nasytilo, ale zase, aby se odpory nepřehřály nadměrným tepelným výkonem a poté zvolit přiměřený čas, v případě ovládání MIG bych to viděl na méně, než 1,2s, to je možná příliš. Pak by to mělo vydržet. Je to trochu o laborování. Proto je lepší se zeptat někoho, kdo tím již prošel.

TO KMU1 a tomaslad:

Idea s fénem je vtipná, možná by se daly použít topinkovače, nebo tepelné konvektory, či horkovzdušné pistole. Jen mi to připadá finančně nerentabilní .... Děkuji za názory.

PS: Já právě potřebuji softstart na MIG. Budu holt muset laborovat.

Offline

 

#20 14-05-2018 12:47:24

tomaslad
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 02-12-2013
Příspěvky: 86

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

To relé se dá  nastavit minikřížovým šroubovákem v nejmenší granularitě po úsecích 0,1 sec. Když jsem tam měl myslím 0,7 sec, tak jistič 25A/B ještě vypadl.  Tak jsem tam fláknul těch 1.2 sec  a drží jistič opakovaně krásně bez problémů, je tam asi nějaká reserva. Zapl a vypl  jsem to 3x za sebou a OK. Ano, je  to o laboraci - trojčlenka (hodnota jističe - časová délka funkce softstartu - akceptovatelné tepelné zatížení rezistorů, resp. ohmická hodnota) Ale ten třetí parametr se dá krásně řešit tou mohutnou předimenzací nějakou malou topnou spirálou, proč ne. Asi bych to nyní nově řesil umístěním do dílenského rozvaděče a vyhrazenou zásuvkou, a do svářečky bych nevrtal,  to mě před rokem kdy jsem to páchal  ale nenapadlo.


RTB-2, RTB-3, WTU 400-34 Mig, invertor 1.8kg Dnipro CAS 210

Offline

 

#21 14-05-2018 13:10:32

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 198

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Nie je tá zváračka riadená na sekundárnej strane polovodičovým riadeným usmerňovačom?
V tom prípade sa soft štart uplatní len pri prvom zapnutí,pokiaľ sa trafo nenasýti.Potom už je to na riadení zváračky na sekundárnej strane.

Offline

 

#22 14-05-2018 14:16:49

tomaslad
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 02-12-2013
Příspěvky: 86

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

hrmil napsal(a):

Nie je tá zváračka riadená na sekundárnej strane polovodičovým riadeným usmerňovačom?
V tom prípade sa soft štart uplatní len pri prvom zapnutí,pokiaľ sa trafo nenasýti.Potom už je to na riadení zváračky na sekundárnej strane.

Ano, je to přesně tak. Ale když se primár odepne, tak se zase jádro trafa odsytí (u MMA když jde svářeč třeba na oběd nebo po práci na pivko, u MIG/MAG se to děje nesčetněkrát častěji - po každém uvolnění tlačítka na hubici hořáku) Prý při vypnutí nasyceného trafa lítají zpět do sítě nějaké špičky jalového proudu, ale vypnutí nás netrápí, maximálně tak možná energetiky, většinu zajímá jak tu krávu zapnout na úsporném jističi (za socíku to nebyl problém, pro tento profi průmyslový  stroj ve fabrikách s vlastní VN trafačkou a 100A deony) Někdo tu někdy živil i teorii nechat  při MIG/MAG primár stále zapnutý (nasycený) a odepinat jen sekundár pomcí výkonových tyristorů, ale v diskusi elektro znalejší členové  dokázali, že tento koncept je spíše blbost.


RTB-2, RTB-3, WTU 400-34 Mig, invertor 1.8kg Dnipro CAS 210

Offline

 

#23 14-05-2018 14:35:55

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 1957

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

odpor 220R/20W stojí 15Kč. 4ks do jedné fáze tedy 60,-Kč, pro 3fáze to je tedy 180,-Kč. Co ještě řešit.  Ta WTU je řízený usměrňovač s přepínámím charakteristiky měkké pro MMA a tvrdé pro MAG. Blokování výstupního napětí (proudu) je provedeno v elektronice. Jestli se dobře pamatuji. Takže se při každém stisknutí tlačítka nesatí trafo, ale jen odblokovává výstupní napětí.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#24 14-05-2018 21:49:15

Phate
Člen
Registrovaný: 27-11-2014
Příspěvky: 37

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

Famater napsal(a):

odpor 220R/20W stojí 15Kč. 4ks do jedné fáze tedy 60,-Kč, pro 3fáze to je tedy 180,-Kč. Co ještě řešit.  Ta WTU je řízený usměrňovač s přepínámím charakteristiky měkké pro MMA a tvrdé pro MAG. Blokování výstupního napětí (proudu) je provedeno v elektronice. Jestli se dobře pamatuji. Takže se při každém stisknutí tlačítka nesatí trafo, ale jen odblokovává výstupní napětí.

Blokování výstupního napětí, resp. spuštění svařování u verze WTU-315.34.MIG, je provedeno rozpojováním primárního stykače, ne blokováním usměrňovače elektronikou. Tedy po stisknutí spouště na hubici hořáku CO, sepne stykač na primární straně a pokaždé dochází k novému sycení trafa. Proto nelze klasický jednoduchý softstart použít.

U ostatních verzí WTU-315, nebo při přepnutí této verze na MMA, je pak sycení trafa záležitostí pouze zapnutí, neboť poté stykač již nepracuje, je stále sepnutý a na výstupních svorkách je stále přítomno napětí. Tam postačí již zmiňovaný jednoduchý softstart.

Každopádně již výše zmiňovaný soft start s pomocným stykačem, časovým relé a odpory, by po již zmiňovaném laborování mohl fungovat.

Editoval Phate (14-05-2018 21:51:20)

Offline

 

#25 15-05-2018 01:22:20

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 547

Re: WTU 315, verz. proudový chránič

nádhera, už se do svářečky montují fény a podobné zgarby, to jsou tady teda elektrikáři.. jsem si to myslel hned že to takhle dopadne

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2018


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS