SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim pani.
Chcel by som Vas poprosit o radu.
Mam doma zvaracku Mono Mig 170 a z nicoho nic mi po zime prestal ist podavac. Ma doske elektroniky bol odpaleny tranzistor BUT56A. Po vymene,ale podavac nenguje, tak som skusal len samotny motor podavaca. Regulacia reguluje otacky, ale motor nema silu. Skusal som aj iny motorcek, a sprava sa rovnako. Nemate prosim niekto skusenosti s tymito zvarackami, pripadne schemu riadiacej elektroniky? Na tomto odkaze je par fotiek, co som spravil. Skusal som premeriavat polovodice, a vyzeraju byt OK.
https://uloz.to/!QG0PnQiFj8Tt/zvaracka-rar
DAKUJEM za rady...
Měl jsem podobný problém, a zjistil jsem že ten BUT sebou vzal i jeden menší tr. a ochranou diodu.
Tato "akce" není tak jednoduchá. Pokud "odešel" tranzistor muselo to mít nějaký důvod (přetížení, svody na příslušné desce, vadné kondenzátory, studené spoje atd.). Pouhá náhrada připomíná spíš výměnu pojistky bez odstranění zkratu na vedení - to je příklad. Pochybuji, že se dá sehnat schema, či dokonce seřizovací (servisní) manuál. Dokonce je nemají často ani servisy a pracně získávají zkušenosti zpětným inženýringem - neboli vlastním pořízením schémat jednotlivých bloků a trpělivým hledáním a typizací závad. Je k tomu potřeba přístrojové vybavení, takže prostě své těžce nabyté zkušenosti a informace jen tak nerozdávají.
V daném případš - pokud je motor podavače v pořádku - bude potřeba projít spínací a regulační prvky v jeho napájení. Je to práce pro zkušeného elektronika s potřebným přístrojovým vybavením a zkušenostmi.