SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#1 19-09-2008 16:03:31

Tipi
Člen
Registrovaný: 17-09-2008
Příspěvky: 122

Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Zdravím,

dovolím si založiť nové vlákno keďže táto zváračka sa tu ešte nepreberala (MIG 163)

Takto, na 99,9% som rozhodnutý, že kúpim zváračku od iskravar. A som - lepšie povedané bol som rozhodnutý pre 170L. ALE, klikol som si na model MIG 163 ( http://www.svareciagregaty.cz/index.php?categoryID=83 ). A keďže sú takmer za rovnakú cenu teraz mi vŕta hlavou že by som si kúpil radšej 163-jku.
Výhody 163 oproti 170L
- vyššie prúdové zaťaženie (o 15A pri rovnaký %-tách)
- 15/18kg drôt
- nanometry v cene (resp tie vykryjú rozdiel v cenách)

Nevýhody
- 4 stupňová regulácia (oproti 6 u 170L)
- 3 fázové napájanie (neviem či to je nevýhoda)

Toto sú moje zistenia. Teraz by som potreboval vaše rady či som niečo neprehliadol, či v tom nie je nejaký zádrhel, ktorú by ste si vybrali vy a tak. Najviac ma odradzuje tá 4 st. regulácia, ale úprimne povedané neviem či to je ozajstná nevýhoda - som absolútny nováčik. Ak by sa mi ozval niekto kto vlastní 163-jku tak to by bolo fajn. (170L už mám "z referovanú").

Offline

 

#2 19-09-2008 20:17:33

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Ta 163 vypadá fakt dobře. 3-fázové napájení považuji spíše za výhodu, ale pochopitelně to výhoda je pouze v případě, že máš v dílně třífázovou zásuvku smile

Ovšem ta 4-stupňová regulace na 170A se mi moc nelíbí. Muselo by se to prakticky vyzkoušet na různých tloušťkách materiálů. Podle mne jsou 4 stupně vyhovující maximálně do 150A. Na 170A bych viděl raději 6 stupňů. Ale jak říkám, chtělo by to vyzkoušet. Třeba to problém nebude. Jinak je ten typ 163 opravdu zajímavější.

Ovšem zase v tom dotazu chybí to nejdůležitější: co se s tím bude svařovat?

Offline

 

#3 20-09-2008 09:57:42

Tipi
Člen
Registrovaný: 17-09-2008
Příspěvky: 122

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

3 fázovú zásuvku mám. Mal som na mysli či 3f neprináša nejaké problémy o ktorých ani netuším (čo ja viem... ťažšia údržba/oprava a pod.)  Ďalšou výhodou 3f je pre mňa to, že menej ľudí si ju odomňa bude chcieť vypožičať smile

Práve s tým vyskúšaním mám veľký problém. Tu na Slovensku som ich nikde nenašiel. Takže prípadný nákup budem musieť riešiť zásielkou sad Dúfal som, že niekto s fóra ju bude mať a niečo by o nej napísal...

Čo budem zvárať? No vlastne ani neviem smile  Ide o to že som „vášnivý“ kutil. Do teraz som sa na zváračky pozeral ako na niečo (pre mňa) nedosiahnuteľné. Vždy som rozmýšľal bez zváračky. Skrátka svoje konštrukcie som vymýšľal tak aby som zváračku nepotreboval. Veľa krát sa to skončilo tak, že som sa do „projektu“ ani nepustil. Nemusím hovoriť, že toto je veľmi obmedzujúce. Takže, aby som to skrátil. Budem zvárať naozaj veľkú škálu materiálov. Ide mi hlavne o to aby som bol schopný zvárať aj „jemnejšie“ veci. Napr. nejaký ten plech 0.8 a pod. Lebo mám nejaké podomácky vyrobené trafo, ale stým je to jednoducho nemožné (stým je takmer nemožné zvárať hocičo – na najnižšom stupni má naprázdno len nejaký 36V chytiť oblúk pri takomto napätí je menší zázrak na najvyššom má síce nejaký 46-48, ale prúd tak silný, že to spáli všetko čo mu príde do cesty... Teda spálilo by... Väčšinou to skončí vyhodenom ističom (25A)... sorry za OT, ale musel som sa posťažovať smile )
  Čiže by som potreboval zváračku s ktorou sa môžem pustiť do nejakých jemných prác, ale aj do zvárania nejakých hrubší materiálov (nemyslím že viac než 5mm). Sem tam by sa hodilo pozvárať aj nejaký ten hliník, alebo nerez.

Offline

 

#4 20-09-2008 18:24:38

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Asi ťa nepotešim,ale na každy material potrebuješ iny plyn( nerez,hlinik ).
Nerez bez straty korozivzdornosti nezvariš z CO2.
Na obyčajne ocelove plechy ti stači CO2,ale nejake ukažkove zvary pri tom to plyne nečakaj.
Argon pre domaceho kutila je prakticky nedosiahnutelny(prenájom fľaše + cena plynu).
Jedine prepustiť,ak maš nejakeho znameho zvarača,ktory ten to plyn použiva.

Offline

 

#5 20-09-2008 23:11:25

Tipi
Člen
Registrovaný: 17-09-2008
Příspěvky: 122

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

m.evil

  Tieto veci sú mi viac menej jasné (veľa mi v tom pomohol práve svarbazar – týmto sa chcem poďakovať za tieto skvelé stránky, fórum a pravdaže ľuďom, ktorý doňho prispievajú ). Bude to hlavne „obyčajná“ oceľ pre prípad núdze si viem „požičať“ trošku argónu a nejaký ten drôt...

  Ale teraz k veci.
Písal som na svareciagregaty.cz. V prvom rade musím povedať že veľmi ma potešila neuveriteľne rýchla a vecná reakcia. Mail som písal dnes okolo obeda a už mám odpoveď. Ani som nedúfal že dostanem odpoveď skôr ako o týždeň netož ešte tento week... Skratka jednanie no. 1!
  Pýtal som sa na tú 4 stupňovú reguláciu 163-ojky. (Či to má naozaj len 4 stupne – či to nie je chyba v tech. parametroch) A na to som dostal túto odpoveď (citujem): „agregát mig 163 má opravdu pouze 4 stupně zátěže , ale stejně se svářecí proud dolaďuje posuvem drátu, z toho nemusíte mít obavy...“  Síce to má logiku, ale troška mi to zaváňa marketingom. Neviem čo si o tom mám myslieť. Najprv som si myslel, že by mi to tu mohol objasniť niekto fundovanejší. Ale ako vidím z reakcie admin-a ani „zasvätený“ v tom nemajú úplne jasno. Chcelo by to niekoho kto tú mašinu vlastní. Nie je tu naozaj nikto taký? Prípadne nepoznáte niekoho?

Offline

 

#6 20-09-2008 23:53:03

Milan_SK
Člen
Místo: Košice
Registrovaný: 21-06-2008
Příspěvky: 82

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Zdravím Tipi, ja som si tiež zváračku vybral na nete a veľmi mi tu pomohli s výberom a odbornými názormi. Jednoznačne tú 163 treba vyskúšať ako zvára na najmenšom stupni plech 0,8 mm a potom na najvyššom stupni príklad niečo 5 mm. Možno to stačí tie 4 stupne, no ja som si nie moc istý. Ja mám Omi 165 má 6 stupňov a na 6 stupni som ešte nič nezváral, lebo ak dám 5 - ty stupeň tak 5 mm plocháč to páli, samozrejme neviem ešte tak rýchlo zvárať. Možno by mohla mať moja zváračka aj 8 stupňov. Čo sa týka toho, že si nahradíš stupne posunom drôtu, je asi fakt blbosť. Treba skúsiť porozmýšľať aj nad tým, či nebudeš niekam chodiť zvárať, príklad k rodine a nebude tam trojfázový prúd. Dosť veľká výhoda je ak Ti tam vojdú 300 mm cievky, sú dosť lacnejšie. Tiež som uvažoval nad MIG 170 L, možno jediná vec čo ma odradila bolo, že som si nikde na nete nevedel nájsť návod od spomínanej zváračky. Ináč tie stroje tu dosť chvália, takže zrejme sú v pohode. Ja by som predsa radšej bral MIG 170 l + samostmievacu prilbu:)


Nekdy pred 35 lety sem svéřel auta acetylenem.
Omicron OMI 165 a o5 autogen.

Offline

 

#7 21-09-2008 09:47:07

jaro-kutil
Člen
Registrovaný: 13-09-2008
Příspěvky: 120

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Ahoj.Podla inzeratu a hlavne podla ceny by si si zvaracku nemal hladat.Nechcem Ti vnucovat svoje nazory,ale urcite si ju nekupujes na kratku dobu.Preto by si ju mal vybrat s rozmyslom.-3.fazove napajanie je urcite vyhodou;rovnake zatazenie vsetkych troch faz,nehovoriac o stabilite parametrov zvaracky.(1.fazove nap.-istic 16A,170L ma max. odber25A,takze by Ti pri velkych prudoch vyhadzovalo istic).-zasobnik na 15 kg kotuce(su lacnejsie).-co najviac stupnov regulacie(ak chces zvarat aj tenke plechy).-tie lacne zvaracky maju problemovy posuv(a to nenastavis).-nemalo by chybat nastavenie Predfuk-Dofuk plynu;popripade 2-takt,4-takt.Viem,tie lepsie zvaracky su drahsie,ale oplati sa.Uz som opravoval asi 6 zvaraciek (lacnych) pre posuv,a nie je to vzdy jednoduche a najlacnejsie,nehovoriac o sklamaniach majitelov.Zelam stastie pri vybere,Je aj moznost kupit nieco lepsie cez inzerat.

Offline

 

#8 21-09-2008 09:48:11

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Tipi, já myslím, že v tom jasno mám: z uvedených strojů bych si nevybral žádný smile Existují stroje, které jsou prostě lepší, byť o kousek dražší. Ale podle těch parametrů vůbec není ten Iskravar žádnej průšvih, tak to pochopitelně nebudu nikomu rozmlouvat. Jen chci přimět k zamyšlení. Takže:

Možnost velkých cívek: Ano, jsou lepší. Drát na nich vychází levněji. Má také menší tvarovou paměť (nemá tendenci se sám stáčet do malého poloměru) a proto se snáze podává. ALE! Je určen k rychlé spotřebě. Pokud jako občasný svářeč budeš mít ve svářečce jednu cívku dva roky, začne korodovat, usadí se na ní prach a nečistoty. Rez a nečistoty se natahají do bovdenu a ten se ucpe. Prostě o ten drát stejně přijdeš, a pokud se ho budeš snažit vyvařit, přijdeš o nervy. Vyber si smile Je tedy lepší kupovat pravidelně malou cívku s "čerstvým" drátem. Ve finále to vyjde levněji a budeš v poho smile

Třífázové napájení:  Třífázová svářečka není tak háklivá na kolísání sítě - a to rozhodně není nepodstatné. Subjektivně je oblouk stabilnější a "hladší". Další výhoda je v nižší proudové zátěži elektroinstalace a rovnoměrném odběru ze všech tří fází. Jak to asi dopadne, když si manželka zapne mikrovlnku (aby ohřála oběd), rychlovarnou konvici (aby si udělala kafčo) a ty si na stejné fázi začneš "něco vařit" jednofázovou mašinou na 160A? Ale zase nejsou třífázové zásuvky všude... Prostě na stabilní pracoviště v dílně doporučuju rozhodně třífázovou mašinu - to je bez diskusí. Pokud se s tím má pravidelně někam jezdit a stačí menší výkon, je výhodnější jednofázová. Rozdíly v údržbě nejsou žádné.

Počet regulačních stupňů: Je pravdou, že se svařovací proud doladí posuvem drátu. Říká se tomu nastavení optimálního pracovního bodu. Jenže háček je v tom, že tento optimální pracovní bod je jenom jeden. Takže pro jeden průměr drátu se pro každou polohu přepínače dá nalézt jen jeden optimální pracovní bod! Čili pokud se použije drát 0,8mm (pro tyto svářečky ideální a asi i jediná možnost), bude při 4-stupňové regulaci možno naladit jen 4-pracovní body. A to je fakt málo na rozsah do 5 mm tloušťky. Trochu se to dá dohnat použitím drátu 0,6mm na slabé plechy (ale ten má taky své), různou délkou oblouku a případně i různým ochranným plynem. A právě tím jsem myslel tu nutnost vyzkoušení na materiálech, které budeš používat.

To je jen pár nejdůležitějších věcí, které je dobré brát v úvahu... Přeji šťastnou ruku při výběru.

Offline

 

#9 21-09-2008 09:52:32

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Ještě bych dodal, že použítí malých cívek ve svářečce na velké cívky není pochopitelně vůbec žádný problém. Naopak, je to lepší než malé cívky ve svářečce na malé cívky, protože ta mašina na velké cívky má prostě robustnější a lépe dimenzovaný podavač, který si s pětikilovkou poradí mnohem snáze.

Offline

 

#10 21-09-2008 13:25:38

Tipi
Člen
Registrovaný: 17-09-2008
Příspěvky: 122

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Hm... aby som povedal pravdu celý „ošiaľ“ okolo zaobstaraní si vlastne zváračky začal keď sa mi dostali so ruky dva letáky kde som uvidel stroje  MIG/MAG za veľmi prijateľné ceny (Gude 155/6W 6990Sk; Einhel BT-GW150 Blue 8990,- )  Vtedy ma napadla myšlienka, že by som (pri takýchto  cenách) mohol mať vlastné „céóčko“.  Tak som začal skúmať ako to vlastne je. Po prečítaní takmer každého článku na svarbazar a svarforum som dospel k názoru, že ti stroje stoja naozaj za prd... Ale pôvodná myšlienka bola kúpiť stroj pod 10k Sk (približne 8k CZk). Tak som urobil kompromis a trošku pritlačil na pílu. Teraz už lietam okolo 15k (bez príslušenstva) – čo je prakticky dvojnásobok pôvodného zámeru. A ako čítam reakcie je to stále o hovne. Tak teda ktorú??? Vyššie zmieňovaný omicron vyzerá síce fajn ale stojí o 10k viac než mnou zvolený iskravar! Keď so toho mám investovať také prachy aby som mal použiteľnú zváračku (a ako pozerám, tak to je tiež len to nutné minimum), tak sa na to vy...eriem! Už mi do celej veci odchádza nálada – možno naďalej zostanem „kutil nezvárač“ smile
  Ono to je tak ak by sem svoj príspevok začal zváračkou dajme tomu 20k tak by sa určite nešiel niekto kto by mi napísal, že priplatíš 2-3-4-5 tisícky a budeš mať hento a tamto. Ale ak by som napísal, že chcem zváračku za 25k, tiež by to dopadlo rovnako, ak vy som začal na 30k tak za povedzme 35k čo je len +5k by som mohol mať zase niečo na viac, atď. atď.
  Človek potom chytí pocit, že ak chcem mať po problémoch tak jediná možnosť je kúpiť to najdrahšie a najlepšie čo je na trhu. Tak radšej nekúpi nič. A obávam sa, že aj tak dopadnem...

  Ale zas na druhej strane (asi) celkom chápem o čo tu ide. Sám predávam počítače, teda predával som - teraz robím PC technika. Ale občas sa stane, že niekto chce aby som mu poradil s nákupom. A ako technik, kto do problematiky vidí viac než „obyčajný“ predajca sa tiež dosť často dostanem do podobného kolotoču. Tu dáš LEN 1k a máš dvojnásobok diskovej kapacity, tam dáš LEN 2k a máš štvorjadrové CPU, daj nejaké kilečko a máš 4GB ram, alebo vieš čo? Daj radšej dve kilečká a kúp si značkové, k tej grafike pridáš LEN nejaké stovky a máš o triedu lepšiu grafiku... atď atď atď ... a keď už máš tak skvelú a DRAHÚ mašinku tak to hádam nebudeš poháňať shitným zdrojom?!?! Šmakni si tam nejaký enermax síce to stojí 3k, ale aspoň nebudeš riskovať, že ti celá táto skvelá a DRAHÁ mašina vyhorí. A vtedy to príde: DRAHÁ? Ako drahá? veď som chcel počítač do x-tisíc a teraz sme takmer pri trojnásobku. Veď ja som chcel len stroj na občasné surfovanie sem-tam nejaké nenáročné hry a bežné office použitie! 
  Myslím, že tomuto sa hovorí profesionálna deformácia... Sám píšem tento príspevok na mašinke s 2-jadrovom (zatiaľ iba 2 jadrá) CPU pretočený na 3,6GHz, 4GB RAM, to všetko na doske za 6k, cez 1TB diskovej kapacity, dva monitory, 2 tlačiarne, bla... bla... bla... Pritom zrovna na toto by stačila nejaká 10 ročná P133. Takže, ak sa niekto dočítal až na koniec tohto dlhého OT bloku, tak si dovolím zopár otázok.
  Naozaj si myslíte, že potrebujem stroj za 30k, keď zváračku zapnem tak 5-6 krát do roka? Naozaj ste presvedčený, že potrebujem stroj za 30k, na pozváranie nejakej hojdačku na dvor, zábradlia na balkón, nejaký ten držiak na repro, alebo privarenie kúsku plechu na spodok fotrovej škodovky aby mu z nej netrčali nohy? Lebo keď tomu je naozaj tak, tak jednoducho na celú vec zabudnem – skrátka čas na vlastnú zváračku ešte neprišiel... sad Lebo 30 a viac tisíc na zváračku jednoducho nemám a pravdu povediac ani mať nechcem... A keď ste o tom presvedčený, tak ani nemusíte čítať ďalej. smile

  Vie mi teda niekto poradiť lepšiu alternatívu za 15.000,-Sk (cca 12.000,- Czk)? Nie „LEN O“ x tísic drahšiu. Ale za 15.000,-Sk! (+- nejaké to %).

Ak niekomu vyznie môj príspevok podráždene, tak sa ospravedlňujem. Pravdu povediac už som si zvykol, že na fórach mi len viac pomotajú hlavu než som ju mal pomotanú pred tým smile. Takže žiadne obavy. Nie som podráždený smile Možno trošku, ale naozaj len trošku big_smile

Ešte sa chcem ospravedlniť za ten dlhý text a za ten obrovský OT blok v ňom...

Offline

 

#11 21-09-2008 14:40:05

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Vitaj v klube big_smile .
Tak  skusil by som niečo ja :

1) Servis-nahradne diely.---->>Nikde som nenašiel slovenského  dodávateľa pre zváráčky ISKRAVAR.
A poštovné medzy SK a CZ stoji nehorazne prachy.
Ak spališ prudovu špičku , sadne ti tam niečo štandardného????To neviem ani ja.

2)  4 stupňova regulácia ----->>Tu záleži najmä na minimalnej hrubke zváraného materialu.Pri tomto stroji to vychadza od 1mm hore a max 5.1 mm.Je to podľa tejto kalkulačky: http://www.mig-welding.co.uk/calculator.htm

3) Zaťažovatele --------------->>Zober si taku cenovu kategóriu 12000 Sk Porovnával som veľa zváračiek rôznych výrobcov a zaťažovatele su skoro rovnake.

4)Trojfázovy prúd-------------->>Je to veľka výhoda,pri vyššom napäti nepotrebuješ  tak silny primárny  prúd (Netrpi tak vedenie) a najmä ti nebudu blikať svetla v dome smile .

Záver --------------------------->>Ak už kupiš čokoľvek za túto cenu,parametre sa lišia len minimálne(Skoro každa zvaračka za 12000Sk ide len do 160A-180A)

Poznam jedného človeka,ktory si kupil GUDE.Povaril z tým veľa aut (karosárske práce),povaril  vrata na zahradu ,stlpiky na plot a ta zváračka nema problem.A tepelna ochrana mu vôbec nevypla.Pričom každy hovori,že je to šrot.U mňa každa zváračka za 12000Sk je tak trochu šrot.Pokial to nema vodou chladeny horak a  zaťažovateľ 160A/100% je to len take dlubkanie do nosa.
A ešte k tej značke gude:
Daju sa  jednoducho objednať nahradne diely na ich stránke.(Tie prudove špičky,hubice a pod).Aj horak sa da do toho kupiť samostatne. www.gude.sk

To je moj názor.

Offline

 

#12 21-09-2008 14:50:25

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Ešte som našiel jednu zaujímavu zváračku http://zvaracky.eu/p_zvaracky.html
50A/100%
65A/60%
115A/20%
180A/10%

Offline

 

#13 21-09-2008 14:53:59

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2439
Web

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

m.evil napsal(a):

Asi ťa nepotešim,ale na každy material potrebuješ iny plyn( nerez,hlinik ).
Nerez bez straty korozivzdornosti nezvariš z CO2.
Na obyčajne ocelove plechy ti stači CO2,ale nejake ukažkove zvary pri tom to plyne nečakaj.
Argon pre domaceho kutila je prakticky nedosiahnutelny(prenájom fľaše + cena plynu).
Jedine prepustiť,ak maš nejakeho znameho zvarača,ktory ten to plyn použiva.

Nerez i ostatní oceli můžete dnes svařovat i čistým CO2 při použití trubičkových drátů určených k svařování v ochranné atmosféře. Při tomto způsobu je korozivzdornost nerezu nedotčena! Takže odpadá nutnost použití argonu (nebo směsí plynů), což je v zemích, kde je nedostupné pro amatéra vlastnit svoji tlakovou Ar láhev a mít možnost si ji nechat legálně naplnit, dobrá zpráva. Při svařování Al, Ti, Ni a dalších speciálních materiálů, žel tato možnost nefunguje. sad

Offline

 

#14 21-09-2008 17:14:12

petce
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 26-12-2007
Příspěvky: 121

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Predávajú aj predvádzacie stroje, http://www.gamasvar.cz/10500-bazar/
http://www.kuhtreiber.cz/bazar.html
Túto vyrába Billik Nitra komplet medená žíaden hliník celokovový kvalitný posuv drôtu, 100% zaťažovatel 55 A , 30% 105A. Na 220V
http://www.zvaraciestroje.sk/billik_sit … ails&f

Offline

 

#15 21-09-2008 17:30:09

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Tipi, ten příspěvek byl teda hodně podrážděnej. A zbytečně. V žádném příspěvku před tím tvým není uvedena žádná konkrétní cena. Nechápu proč tam pak šermuješ 20, 30 až 35 tisíci. To přece nikdo nedoporučoval. Ani já neměl v tom svém příspěvku na mysli takto drahé mašiny. Pro amatéra je kategorie do 12kKč (cca těch 15kSk) ideální.

Chtěl jsi vědět na co si dát pozor a znát nějaké rady. To jsme ti beze zbytku splnili. Každý stroj má své pro a proti. Stačilo se nad tím zamyslet a vybrat. Jenže pak se ukázalo, že jsi buď línej myslet, nebo tě myšlení bolí a chceš prostě napsat: kup TO a TO.

Takže tady máš verdikt: jak 170L tak 163 není pro amatéra špatná volba. A jestli nevíš kterou, tak si hoď kostkou. Sudá čísla budou 170 a lichá 163...

Offline

 

#16 21-09-2008 18:40:31

Tipi
Člen
Registrovaný: 17-09-2008
Příspěvky: 122

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Admin (a ostatný ktorých sa to dotklo), nie nie... naozaj som nebol podráždený možno tak frustrovaní.   A nebolo to zamierené proti Vám! A cením si vaše rady každého z Vás! Zvlášť tvoje rady admin sú naozaj vecné a pre mňa najcennejšie! Napr. to stým veľkým kotúčom (ak ho nespotrebujem za dva roky a pod) je fakt na zamyslenie. A celkovo ste hovorili (písali) presne to čo som čakal. A práve tam je ten problém. Skrátka ste ma ešte viac zneistili než ako som bol. Ale to neznamená že Vás z niečoho obviňujem, alebo niečo podobné! Môj príspevok berte ako úvahu, pofilozofovanie, posťažovanie - nič viac nič menej. V žiadnom prípade to neberte osobne! Snažil som sa to písať vtipnom duchu, ale zrejme sa mi to nepodarilo. A celkovo asi veľa kecám, ale čo spravím? Zastrelím sa? smile Skrátka ak som sa niekoho dotkol tak sa ospravedlňujem!
  Je mi jasne, že mi tu nemôžete napísať kúp TO a TO. A to šermovanie s tými cenami bol len ako príklad na to, že ak začnem pri určitej hranici, tak vždy môžem čakať, že zaznie veta typu „pridáš ešte x $ a budeš mať Y vec naviac“. Možno som mal upozorniť, že spomínané stroje sú už z užšieho výberu. Alebo spomenúť gude a einhel ako prvých adeptov hneď na začiatku. Ospravedlňujem sa aj za to.

Ale aby som napísal aj niečo k veci:

-    len 4 stupne neznamená, že nebudem vedieť zvárať tenké materiáli, veď to závisí od toho aký najmenší prúd viem nastaviť. Čiže ak budem mať rozsah 40-170, tak je jedno čo to bude mať 4, alebo hoc aj 10 stupňov. Najtenší mat. bude závisieť aj tak od toho min prúdu (a ten je aj pri 170L rovnaký). Akurát môže nastať, že budem mať „hluché miesta“. Čiže na jednom stupni to bude slabé, ale na druhom to už bude páliť. Chápem to dobre?
-    Keď 3f neprináša žiadne úskalia a záludnosti, naopak to je výhoda, tak to ďalej neriešim – 3f mám a všade kde som ochotný vláčiť zváračku je 3f zásuvka.
-    iskravar sa mi ľúbi aj preto, lebo sa mi zdá, že sa tam ešte nedostal fenomén menom marketing. Na jednej strane je to zlé, lebo informácie sa musia doslova dolovať. Ale na strane druhej môžem očakávať, že to (málo) čo je napísané v parametroch bude aj dodržané – ba čo viac aj prekonané (veď ktorý mark. pracovník by dovolil aby sa 170A mašina nazvala MIG 163? smile )  Skrátka slušne vyrobené stroje za rozumný peniaz. Tiež len moja úvaha... 
-    15kg drôt viem momentálne zohnať lacnejšie ako 5kg, to je ďalší dôvod pre veľký kotúč 


petce, ten bazár je príma nápad to som si ani nevšimol. Sú tam dosť zaujímavé ceny. Vďaka! Billik nitra som tiež pozeral, ale v zápale hľadania som na to akosi zabudol. Asi pre to, že majú ceny len na vyžiadanie, tak som si to odložil na potom a zabudol som. Ale nevadí, však tie ceny zistím...

Offline

 

#17 22-09-2008 23:09:22

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

OK. Kdybych si měl z těch dvou vybrat já sám, vzal bych tu třífázovou 163-ku.


Pokud někoho zaujaly ty svářečky z odkazu co dal výše m.evil, tak si dejte bacha na typy S-MIG 185 a S-MIG 230. Zejména s tím S-MIGem 185 (dříve se prodával jako S-MIG 175) jsem si párkrát docela užil. Jsou to totiž jedno- a dvoufázové stroje. Mají tedy možnost napájení 1x230V nebo 2x400V. Pozor, to není skutečný třífázový stroj! Volba napájení se dělá pomocí přepínače na čelním panelu a správně zapojené přívodní vidlice. Na svářečce je namontovaná třífázová vidlice na 400V a pro svařování na 230V se použije přiložená redukce. Potud je vše v pořádku.

ALE

Vtip je v tom, že ta třífázová vidlice namontovaná z výroby je 5-kolíková (tak to taky musí být, aby to bylo předpisové). Jenže skoro každej majitel tam okamžitě dá 4-kolíkovou (protože 5-kolík doma nemá) a celé to (i s tou redukcí) zapojí špatně. Pak stačí omylem zapnout svářečku na polohu 230V a přitom ji mít ve třífázové zásuvce a je po svářečce. Už jsem jich pár viděl. Vždy to odneslo hlavní trafo, řídící deska a ventilátor. Takže vlastně skoro všechno, co v té mašince je. Při původním zapojení s 5-kolíkem svářečka prostě pojede na 230V i když je zapojená ve třífázové zásuvce (díky tomu 5-kolíku).

Toto se týká obecně všech 1 a 2-fázových strojů s možností volby napájení 1x230V nebo 2x400V. Bacha na to. Pokud takový problém řešíte, nechte si to raději zapojit elektrikářem.

Offline

 

#18 23-09-2008 05:31:42

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Admin: Ja som elektrikar smile

Offline

 

#19 23-09-2008 10:08:22

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

No to je super smile Tak to by si nám mohl napsat a případně načrtnout, jak to předpisově čistě zapojit smile

Offline

 

#20 23-09-2008 10:35:28

Tipi
Člen
Registrovaný: 17-09-2008
Příspěvky: 122

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Asi by som sa fakt mal streliť do palice smile

  Už zase špekulujem. A čo tak 193-jka? Má všetky plus čo má 170L a 163 dokopy (300mm kotúč, 3f, 7-stup. reg., ) A niečo aj na viac – (možno) nižší min prúd, vyšší max prúd, 1mm drôt.
  Uvedomujem si, že si se...iem to vlastnej huby. Však som napísal max 15000 Sk. A táto mašinka je predsa len drahšia. Ale podarilo sa mi vybaviť bez DPH, tak si môžem dovoliť tú hranicu kapánek zdvihnúť. A pravdaže so to znova komplikuje, lebo takto zase môžem pokukovať po iných značkách. Teda to som už aj spravil. Ale nech hľadám jak hľadám v podobnej cene som nenašiel nič lepšie, ba čo viac ani len podobné. Pozeral som napr. Telmig-y tu http://www.sopras.sk/c5.htm a možno mi dačo uniká, ale prídu mi nehorázne drahé. Pozeral som aj (nevýpredajové) kuhtreiber  na odkazu čo sem dal petce, ale tiež sa nechytajú čo sa týka cena vs parametre.  Na stroje Billik jednoducho neviem zohnať ceny. (Nemá ich cenník niekto?)

  Takže takto som dopadol... Ale nechám sa od Vás poučiť a ak viete o mašinke za rovnakú cenu (ako je 193). Ktorá má všetko čo spomínaný iskravar, čiže 3f, odnímateľný horák (v cene), 300mm drôt, podobné prúdové zaťaženie a ako bonu medené vinutia, tak sem sním. Aby ste ma zase nepochopili zle – nechcem od Vás aby ste hľadali za mňa (aj keď by to nebolo od veci – výberom zváračky som už stratil nehorázne veľa času a (doslova!) sa mi o nich už sníva smile  ), len ak máte nejaký tuty-fruty tip čo by bolo lepšie, tak sem sním. Lebo ja som nič nenašiel. No možno hľadám zle...

Offline

 

#21 23-09-2008 11:53:10

Ales-X
Člen
Místo: Říčany
Registrovaný: 12-06-2008
Příspěvky: 18
Web

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Už to po mě chtělo několik lidí a naposledy nyní Tipi, tak jsem naskenoval návod od Iskravaru MIG 170L co mám, tak kdo máte zájem pošlete mě mail a já vám ten návod přepošlu, nebo i jestli je to možné mohl by to admin umístit na stánky svarfora.

Jinak jsem s Iskravarem nadmíru spokojený, zatím vařím jen ocel všech možných tlouštěk a tvarů od 1mm plechu na autě (je to tedy už na hraně a chce to opravdu opatrně) až po profily 100 I a U, naposledy jsem vařil v pátek tlakovou nádobu ke kotly, tedy vyvařoval starou prorezivělou, nemocné díly jsem vyřezal a nahradil novým 5mm plechem, sice ne všechny sváry těsnili na první pokus, ale už od soboty kotel zas funguje a tlak drží.

Prozatím jsem ten návod nahrál sem: http://ales-x.sweb.cz/iskravarmig170l.pdf

Editoval Ales-X (09-03-2009 13:07:18)


Iskravar MIG 170L

Offline

 

#22 23-09-2008 16:17:02

Tipi
Člen
Registrovaný: 17-09-2008
Příspěvky: 122

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Super Ďakujem!

Možno by to bolo fakt dobré hodiť sem. Aj keby to mal spraviť niekto iný a niekde inde samozrejme...

Offline

 

#23 23-09-2008 17:48:54

Milan_SK
Člen
Místo: Košice
Registrovaný: 21-06-2008
Příspěvky: 82

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Ales-X napsal(a):

Už to po mě chtělo několik lidí a naposledy nyní Tipi, tak jsem naskenoval návod od Iskravaru MIG 170L co mám, tak kdo máte zájem pošlete mě mail a já vám ten návod přepošlu, nebo i jestli je to možné mohl by to admin umístit na stánky svarfora.

Jinak jsem s Iskravarem nadmíru spokojený, zatím vařím jen ocel všech možných tlouštěk a tvarů od 1mm plechu na autě (je to tedy už na hraně a chce to opravdu opatrně) až po profily 100 I a U, naposledy jsem vařil v pátek tlakovou nádobu ke kotly, tedy vyvařoval starou prorezivělou, nemocné díly jsem vyřezal a nahradil novým 5mm plechem, sice ne všechny sváry těsnili na první pokus, ale už od soboty kotel zas funguje a tlak drží.

Prozatím jsem ten návod nahrál sem: http://sweb.cz/Ales-X/iskravarmig170l.pdf

Díki za ten návod smile


Nekdy pred 35 lety sem svéřel auta acetylenem.
Omicron OMI 165 a o5 autogen.

Offline

 

#24 23-09-2008 17:54:20

Milan_SK
Člen
Místo: Košice
Registrovaný: 21-06-2008
Příspěvky: 82

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Tipi ja Ti skúsim poradiť smile Nazačiatok si vyber od ktorej značky chceš zváračku a potom ktorú. Ja som šiel na to takým spôsobom. Pre mňa je dôležitá značka, náhradné diely a názory ľudí čo s tým pracujú. Čím viac hľadáš tým viac nedostatkov nájdeš na výrobkoch a aj tak sa nakoniec rozhodneš a kúpiš niečo poriadné.


Nekdy pred 35 lety sem svéřel auta acetylenem.
Omicron OMI 165 a o5 autogen.

Offline

 

#25 23-09-2008 20:06:57

RV
Člen
Registrovaný: 21-01-2008
Příspěvky: 179

Re: Iskravar MIG 170L vs MIG 163

Tipi- Mám 170L  a jsem spokojenej. Použití klasika - shnilý auto,různý přípravky k autu, profily. Max jsem vařil cca. 5 ku a vařilo to slušně. V práci máme podobnou a podstatně dražší hračku od Kemmpi a podle mýho to vaří stejně. Na domácí použití je podle mýho 3-fázovej zdroj zbytečnej. Ono je podle mýho nejlepší si zkusit s danou svářečkou u někoho svářet, je to lepší než tuny keců. Tady jsou všichni unešený z WLSP, ale mně ta mašina moc nesedla. Silnej zdroj to jo, ale na slabý plechy nic moc a navíc těžká obluda.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče