SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#1 04-11-2007 21:17:15

arno
Člen
Registrovaný: 02-08-2007
Příspěvky: 778

S MIG 160 spínanie do záťaže

Veľa menších migových má poddimenzované relé čo spína trafák cez primár.Dnes som chcel pridať jedno výkonové relé do zváračky kamarátovy, lebo sa sťažoval že mu niekdy nevypne keď zvára. Tak som to rozobral a zistil že to nemá žiadne relé. Na doske boli len nejaké súčiastky ale žiadne relé. Tak som to ešte raz odskúšal, keď som ju zapol napatie nebolo na horáku, stlačil som gombík a napatie sa objavilo. Zistil som že na horákový spínač ide len nizke napatie, čiže horák to nespína priamo. Máte s tým nejaké skúsenosti?


Zablokovaný z vlastní vůle z důvodu napadení jiným uživatelem.

Offline

 

#2 04-11-2007 22:17:42

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: S MIG 160 spínanie do záťaže

Pokud tam není relé, je to spínané triakem. Tento výkonový triak je obvykle spínán pomocí optotriaku (nejčastěji MOC 3062). Vypadá to na první pohled dobře. Bezkontaktní spínání, žádné jiskření na kontaktech, vyšší životnost a nižší cena. Ale... Mám s tím bohužel docela špatné skušenosti. Několikrát se mi stalo, že trafo spínané triakem mělo i naprázdno velký odběr proudu. Došlo k rozkmitání a navenek to vypadalo jako zkrat na vinutí trafa. Odebíraný proud byl třeba 20A a trafo hučelo jak ve zkratu. Dalším příznakem bylo (vámi uváděné) nerozepnutí (jinak by se měl triak sám "vypnout" při průchodu nulou za předpokladu, že na řídící elektrodě nebude žádné napětí). Kromě vadného výkonového triaku byl na vině často právě pomocný optotriak. Několikrát jsem zjistil, že výrobce desky nerespektoval maximální povolený proud led diodou optotriaku a ten pak odcházel dost záhadným způsobem. Aby se závada neopakovala, bylo nutné upravit předřadný rezistor ledky, nebo zvolit jiné opto. Dalším zdojem problémů jsou různé obvody chránící výkonový triak před napěťovýni špičkami.

Ovšem nakonec se jako nejspolehlivější ukázalo vyhodit to spínání triakem a dát tam relé. Pokud se bavíme o hobby mašinách do 150 A, osvědčilo se mi relé FINDER 4061 250V/16A. Sice vypadá poddimenzovaně, ale opravdu vydrží hodně. Nikdy jsem neměl problémy s jeho životností. Pro větší stroje lze pak tímto relé spínat klasický stykač.

Tímto bych chtěl také varovat před neuváženým použitím bezkontaktních elektronických relé, tzv. SSR. Bezkontaktní spínání vypadá lákavě, ale většina běžných SSR spíná v nule a pro spínání indukční zátěže je nevhodná. Jsou však i SSR určené pro výkonové transformátory, ale jsou i dosti drahé. Zatím si myslím, že klasické relé, resp. stykač zůstanou ještě dlouho nepřekonatelné v poměru cena/výkon.

Offline

 

#3 04-11-2007 23:12:53

arno
Člen
Registrovaný: 02-08-2007
Příspěvky: 778

Re: S MIG 160 spínanie do záťaže

d9k za odpoveď. Ja tiež používam relé od finderu ale na 30A, to by už malo stačiť. Videl som už veľa zváračiek, ale aj pri tých najhorších som videl len relé. A keby ste mi vedeli poradiť kde zapojiť to relé? Lebo našiel som silový vývod a prívod na doske,ale ak som to odpojil tak nefungoval motor. Lebo keď pri tých čo majú originál relé, tak ktomu pripojím to vacščie a originálne použijem ako pomocné. Ale tuto si neviem poradiť. A posledná otázka. Ak tam neni relé tak načo je tam to malé trafko na doske, slúži ako napájanie pomocného obvodu pre triak?


Zablokovaný z vlastní vůle z důvodu napadení jiným uživatelem.

Offline

 

#4 05-11-2007 12:51:56

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: S MIG 160 spínanie do záťaže

Takhle bez schematu se dá jen obtížně určit jak tam zapojit to relé. Nešlo by to schéma zakreslit a poslat? Obecně můžu říci, že to dávám místo toho optotriaku. Prostě jak je výstup z elektroniky na led diodu toho opta, dám tam tranzistor s příslušným rezistorem (nebo darlington, to podle poroudu cívkou relé) a relé pak zapojím klasicky do kolektoru. Ještě je potřeba vědět jaké napětí je na destičce k dispozici a podle toho zvolit cívku relé. Obvykle tam bývá stabilizovaných 12V nebo nestabilizovaných 24V. Další možností je použít svářecí napětí k napájení cívky relé, ale díky jeho značnému kolísání je problém vybrat relé s vhodným rozsahem pracovních napětí.

To trafko na desce je opravdu na napájení elektroniky. Právě z něj je ideální napájet i to relé.

Pokud máte schéma, nebo jej můžete obkreslit, pošlete to. Hodnoty součástek nejsou třeba, stačí jen napětí toho tráfka.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče